Eksi 22 derecede gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Eksi 22 derecede gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2012 15:58

Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün muhalefet taraftarlarının ve iktidar yanlılarının aynı saatlerde düzenlediği iki ayrı mitingde taraflar, 4 Mart'taki devlet başkanlığı seçimi öncesinde gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Moskova'nın merkezinde Sovyetler Birliği'nin kurucusu olan Bolşevik Devrimi'nin lideri Vladimir İlyiç Lenin'in nadir kalan dev heykelinin bulunduğu Ekim Meydanı'nda 12:00'da -22 dereceye karşın toplanmaya başlayan onbinlerce kişi Bolotnaya Meydanı'na yürüdü.

Polis, gösteriye 35 kişinin katıldığını belirtirken, muhalifler bu sayının en az 100 bin olduğunu savundu. Bağımsız kaynaklar ise Rusya Başbakanı Vladimir Putin döneminin sona ermesini talep eden muhaliflerin mitingine katılanların sayısının 70 bin civarında olduğunu kaydettiler.

Lenin heykelinin yer aldığı Ekim Meydanı'nda aşırı milliyetçilerden, Nasyonel Bolşeviklere, komünistlerden, sosyal demokratlara, kendilerine anarşist adını veren gruplardan liberallere kadar birbirine taban tabana zıt görüşlere sahip insanlar bir araya geldi. Gösteriye yakalarına beyaz kurdele takarak katılanlar Ekim Meydanı'ndan 1 kilometre uzaklıktaki Bolotnaya Meydanı'na ellerindeki “Putinsiz Rusya” ve “Özgür, Adil Seçimler” yazılı pankartlarla yürüdü.

Haberin Devamı

GÖSTERİLERDEN KARELER

Rus muhaliflerden Boris Akunin, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, halkın adil seçim, güçler ayrılığı ve Rusya'daki hayatın demokratikleşmesini istediğini belirterek, “Bu kadar çok kişinin buraya gelmesi son derece önemli” diye konuştu.

Halkın Özgürlükleri Partisi lideri Vladimir Rijkov, miting sırasında muhalefetin iktidardan beklentilerini, cezaevlerindeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması, geçen yıl Aralık ayında yapılan Rus parlamentosu seçimlerinin iptali, Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov'un görevden alınarak hakkında soruşturma başlatılması, Adalet Bakanlığı'nın farklı gerekçelerle kaydını yapmadığı siyasi partileri bir an önce kaydetmesi, parlamento ve başkanlık seçiminin iptal edilip gelecekteki bir tarihte adil şekilde yapılması şeklinde 5 madde altında sıraladı.

PUTİN YANLILARI ZAFER PARKI'NDA

Muhaliflerle aynı gün ve aynı saatlerde, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyasının mağlup edilmesinin anısına inşa edilen, içinde Sinagog, Cami ve Kilise bulunan Zafer Parkı'nda onbinlerce Putin taraftarı bir araya geldi.

Haberin Devamı

Polis Zafer Parkı'ndaki Putin yanlısı gösteriye katılanların sayısının 90 ile 160 bin arasında olduğunu belirtirken, bağımsız kaynaklar katılımcı sayısının en az 100 bin civarında olduğunu belirttiler.

İktidar yanlısı gösteriye gitmek isteyenler buraya giden metro istasyonunda izdihama neden olurken, metroda görevli polislerin ellerindeki megafonlarla iktidar yanlısı göstericilere alternatif güzergahlar konusunda yardımcı olmaya çalıştığı gözlemlendi.

“Bizden daha çok var” şeklinde sloganlar atan göstericiler, “Moskovalılar Putin'den Yana”, “Turuncuculara Geçit Yok” ve “Sonsuza Dek Rusya” ifadelerinin bulunduğu pankartlar taşıdılar.

Putin, dün gece yaptığı açıklamada, kendisini desteklemek için Moskova'da düzenlenen gösteriye katılacaklara teşekkür ederek, “Onların görüşlerini ve kaygılarını paylaşıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Rus basını, devlet memurlarının iktidar yanlısı gösteriye amirleri tarafından tehdit edilerek gönderildiğini iddia ederken, Rus yetkililer bunun gerçeği yansıtmadığını, katılımcıların tamamen kendi özgür iradeleriyle katıldığını belirttiler.

"AMERİKAN HÜKÜMETİNE HAYIR"

Zafer Parkı'ndaki mitingin organizatörlerinden Sergey Kurginyan yaptığı konuşmada, muhalefetin batılı güçlerin çıkarı için devrim yapmaya çalıştığını belirterek, “Biz Rusya'nın parçalanmasına hayır diyoruz. Turuncu (Ukrayna'da batılı güçlerin desteklediği Turuncu Devrim) küstahlığına hayır diyoruz. Amerikan hükümetine hayır diyoruz. Turuncu çöplüğünü gelin dışarı atalım” dedi.

Kurginyan, muhaliflerin Putin'i Ukrayna'daki sözde “Turuncu Devrim” örneğinde olduğu gibi protestolar yoluyla iktidardan indirmeyi amaçladığını belirterek, Bolotnaya Meydanı'nda toplanan göstericilerin ABD'nin çıkarına göre hareket ettiğine ve bu gösterinin organizatörlerinin Ocak ayında ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul ile bir araya geldiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Bu arada Moskova Emniyeti tarafından yapılan açıklamada, iktidar yanlısı gösteri için 15 bin kişinin katılımı için izin alındığı ancak katılımcı sayısının 130 bin kişiyi geçtiği, organizatörlerin cezalandırılacağı kaydedildi.

Başkent Moskova'da aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti'nin de Puşkin Meydanı'nda düzenlediği gösteriye polise göre bin, Liberal Demokrat Parti'ye göre de 3 bin kişi katıldı.

Moskova polisi başkentte olaysız ve sakin şekilde sona eren gösteriler için 9 bin polisin görev yaptığını açıkladı.

RİA Novosti, Rusya'nın Novosibirsk kentinde muhaliflerin düzenlediği toplantıya 1,500-2000 civarında göstericinin katıldığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!