Ekrem Pakdemirli siyasetin renkli yüzüydü

Güncelleme Tarihi:

Ekrem Pakdemirli siyasetin renkli yüzüydü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 19:34

Manisa’da dün hayatını kaybeden Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli sadece bürokrat ve siyasetçi olarak değil, vizyonu ve öngörüleriyle de dikkat çeken bir isim oldu. Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarındandı. Pakdemirli aynı zamanda mucitti. Son icat ettiği zeytin toplama makinesi ise ölümüne neden oldu.

Haberin Devamı

Ekrem Pakdemirli siyasetin renkli yüzüydü

ANAP döneminin önde gelen siyasetçilerinden Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, 21 Ekim’den bu yana tedavi gördüğü Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde dün yaşamını yitirdi. Cenazesi, 2 Ocak Cumartesi günü İzmir İlahiyat Fakültesi Camisi’nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Balçova Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Pakdemirli’nin çalışma ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan, ANAP iktidarı döneminde Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü yapan Demir Erman, “Sıradan bir politikacı değildi. Türk siyasetinde çok önemli bir yere sahip renkli bir kişilikti. Onun için önemli olan işin hızlı ve devletin çıkarlarını gözeterek yapılmasıydı” diyor.

Haberin Devamı

Ekrem Pakdemirli siyasetin renkli yüzüydü

BİRÇOK FABRİKADA İMZASI VAR

Pakdemirli, 1982’de Sanayi Bakanlığı’na bağlı Teşvik Uygulama Dairesi Başkanı’ydı. Sadece devlet memurlarına değil sanayici ve işadamlarına da yol gösterdi. O dönem Pakdemirli’nin imzasıyla alınan teşviklerle kurulan çok sayıda fabrika, bugün de faaliyette. İnandığı işlerin hepsini sonuna kadar takip etmesiyle de ünlüydü.

Ekrem Pakdemirli siyasetin renkli yüzüydü

ÖZAL’IN SAĞ KOLU OLDU

Turgut Özal 1983 sonunda Başbakan olarak görevi devraldığında, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarını birleştirerek başına Pakdemirli’yi getirdi. O dönemden arkadaşı Demir Erman, çok etkili bir müsteşar olduğunu söylüyor: “Özal’ın sağ koluydu. Her şeyi danıştığı ve sözünü dinlediği bir arkadaşıydı. Onun zamanında yapılan dış açılım ve çeşitli ülkelerle yapılan müzakerelerle ikili ilişkiler çok gelişti. Türkiye’nin ihracatında zıplama oldu.” 1984’te Rusya ile doğalgaz anlaşmaları Pakdemirli zamanında yapıldı. 1987’de de Rusya’dan doğalgaz gelmeye başladı.

Haberin Devamı

GÖRÜNTÜLÜ TELEFON

1987’de Manisa’dan ANAP milletvekili seçildi, ardından kurulan Özal Hükümeti’nde Ulaştırma Bakanı oldu. Şu anda kullandığımız görüntülü telefonların Türkiye’deki teknik alt yapısının kurulması ve kullanılması onun teşvikiyle ve onun zamanında başladı. Özal’la aralarında özel hattan görüntülü konuşuyorlardı. Türk Hava Yolları, Pakdemirli’nin Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde büyüdü, sefer sayısı arttı. ABD seferleri de onun zamanında ve onun 1987’de ABD Ulaştırma Bakanı ile müzakereleri sonucu başladı. Yurtdışı, yurtiçi seferlerini günlük takip ediyordu. Raporlar masasına geliyordu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI OLDU

1989’da Turgut Özal Cumhurbaşkını olduğunda Yıldırım Akbulut kabinesinde Maliye ve Gümrük Bakanı oldu. Mesut Yılmaz’ın 1991’de kurduğu ANAP Hükümeti’nde Pakdemirli Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.
Pakdemirli, aktif siyasetten ayrıldıktan sonra 2000’lerin başında Ankara OSTİM’de işyeri açtı. Kendi buluşu olan aletlerle birlikte elektrik ışığında ve raflarda çok hızlı büyüyen yem bitkileri sattı. Evlere sentetik ve özel alaşımlı kapılar yapıyordu. İzmir Torbalı’daki çiftliğinde koyunları, inekleri ve küçük bir zeytinyağı tesisi vardı. Ceviz, zeytin fidanları yetiştirip satıyordu. Modern bağcılık yöntemleriyle yemeklik ve kuru üzüm üretiyordu. Bir taraftan da Bilkent ve Başkent üniversitelerinde ekonomi dersleri veriyordu. 21 Ekim’de Pakdemirli’nin dün aramızdan ayrılmasına neden olan kazayı Demir şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

KENDİNE MAHAFAZAKÂR

“Zeytin toplama makinesi icat etmişti. Tanıtımını yapmak için Akhisar’daki zeytin ağacı sahiplerini topladı. O sırada makinenin paleti yüzüne çarptı. Hastaneye kaldırıldı. Belleği açılmadı, kendine gelemedi. Pakdemirli, sert mizaçlı bilinse de keyifli, esprili bir politikacıydı. Çok zekiydi. Hocam muhafazakâr bilinir. Muhafazakârlığı kendisine özeldi. Hiçbir zaman ‘Neden oruç tutmuyorsun, neden içki içiyorsun’ dediğine tanık olmadım. Onun için önemli olan yanındakinin düzgün çalışmasıydı. Sağcı, solcu, mezun olduğu okul fark etmezdi. Ondan çok şey öğrendik.”

Memlekete büyük hizmetler yaptı

Mehmet Keçeciler (ANAP’lı eski bakanlardan): Ekrem Bey son derece dirayetli, memlekete büyük hizmetler yapmış bir insandı. Bugünkü sanayi kuruluşlarının çoğunun altında, teşvik dairesi başkanıyken cesaretle attığı imzalar vardır. Sürekli okur, dünyadaki gelişmeleri takip edip onları da ülkeye adapte ederdi. Allah gani gani rahmet eylesin.

Haberin Devamı

Oltan Sungurlu (ANAP’lı eski bakanlardan): Ülkemize, şehrimize ciddi katkıları olmuş bir insandır. Ekrem Hoca’nın kaybı gerçekten milletimizin bir kaybıdır. Çok geç olmayacak yaşına rağmen çalışmalarını sürdürüyordu. Zaten o çalışmalar sırasında geçirdiği bir kazayla bu olay yaşanmış oldu. Milletimizin başı sağ olsun, aileye de sabırlar diliyorum.

Bülent Arınç (Eski AK Parti Manisa Milletvekili): Manisamıza dört dönem milletvekili, bakan ve başbakan yardımcısı olarak hizmet etmiş olan Sayın Pakdemirli’nin vefatını teessürle öğrendim. Kendileri kıymetli bir devlet ve bilim adamıydı. Manisamıza büyük hizmetleri olmuştu. Mekanı cennet olsun. 

ODTÜ mezunu

Haberin Devamı

1939 yılında İzmir’de doğan Ekrem Pakdemirli, ODTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdi. ODTÜ Teorik Fizik bölümünde asistan, bir yıl sonra da Makine Bölümü’nde öğretim görevlisi oldu. 1967’de Imperial College’da (University of London) doktorasını tamamladı. ODTÜ’de öğretim üyeliği yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı’nda Grup Başkanlığı ve Müsteşar Yardımcılığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Başbakanlık Başdanışmanlığı ve Merkez Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.
18, 19, 20 ve 21. dönemlerde Manisa Milletvekili olarak Ulaştırma, Maliye, Gümrük, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 2003 yılından itibaren Bilkent, Başkent ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Bazı özel şirketlerin yönetim kurullarında yer aldı. (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!