Ekonomiyi kimler yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiyi kimler yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2007 13:13

Partiler, kendi alanlarında uzman isimleri kadrolarına katarken ekonomi yönetiminden yapılan transferler de dikkat çekti. Ekonomi yönetiminin bu ünlü isimleri yeni seçilecek hükümetin de ekonomi bakanlığının en güçlü adayları arasında yer alacak.

Haberin Devamı

Milletvekili adayları ve seçime katılacakları yerler belli oldu. Bu dönem özellikle ekonomi yönetiminden ve iş dünyasından adayların çokluğu göze çarpıyor.

İşte partilerin ekonomi kuruluşlarından Meclis'e transfer edeceği adaylar:

AKP

DSİ Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Veysel Eroğlu,
TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan,
Merrill Lynch'ten Mehmet Şimşek,
SPK üyeliğinden ayrılan İbrahim Mete Doğruer,
DPT Müsteşar Yardımcılığından ayrılan Lutfi Elvan
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan
İhracat Genel Müdürü Ali Boğa
DTP AB Genel Müdürü Cevdet Yılmaz


CHP

Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak,
TESK Başkanı Derviş Günday,
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Necdet Pamir
CUmhurbaşkanı Sezer'in damadı Eximbank'ın teftiş kurulu başkanlığından istifa eden Mustafa Kemal Kısacıklıoğlu
Eski DTP Müsteşarı İlhan Kesici

DP

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği z(GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı
Eski Hazine Müsteşarı Tevfik Altınok

MHP

SPK Başkanı olduğu dönemde AKP hükümeti ile büyük sürtüşmeler yaşayan eski başkan Doğan Cansızlar, MHP'den milletvekili adayı oldu.


EKONOMİ YÖNETİMİNİN ÖNE ÇIKAN İSİMLERİ  

NECDET PAMİR
1954 yılında Ankara'da doğdu. TED Ankara Koleji'ni bitirdi. ODTÜ Petrol Mühendisliği bölümünden mezun oldu. TPAO'da 23 yıl üretim, planlama, taşıma bölümlerinde gurup başkanlığı yaptı. TPAO Genel Müdür Yardımcılığı'nda bulundu.  TMMOB Yönetim Kurulu üyeliği-Petrol Mühendisleri Odası’nın eski başkanı- ASAM'ın eski başkan yardımcısı- Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi üyesi-Uluslararası Enerji Uzmanı Evli ve iki çocuk babası.

MEHMET ŞİMSEK
1967 yılında Batman'da 9 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Mehmet Şimşek, ortaokul ve liseyi de Gercüş’te bitirdi. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanan Mehmet Şimşek 1988 yılında buradan en yüksek ikinci ortalamayla mezun oldu ve bir yıl boyunca araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Şimşek, Etibank Bursu ile İngiltere’de University of Exeter'da finans masterı yaptıktan sonra mecburi hizmet için Türkiye'ye geri döndü. Şimşek, ABD'de New York'a giderek UBS Bank'da işe başladı. 11 aylık çalışmanın ardından İstanbul'a dönen ve Bender Menkul Değerler'de 2 yıl çalışan Şimşek, Merrill Lynch'ten gelen teklifi kabul ederek İngiltere'ye gitti. Şimşek 2005 yılı sonunda Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi.

Haberin Devamı


FAİK ÖZTRAK
Faik Öztrak 1954 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul Saint Joseph Lisesini bitirdikten sonra 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Ekonomi Bölümünü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatında 1978 yılında uzman yardımcısı olarak göreve başladı. 1985 yılında uzman oldu. Uzman yardımcılığı ve uzmanlık döneminde Kamu İktisadi Teşebbüslerinin finansmanı , kamu maliyesi , para-banka ve fon dengeleri birimlerinde görev yaptı. 1985-1987 yılları arasında İngiltere'de Birmingham Üniversitesinden Kalkınma Finansmanı konusunda lisansüstü diploma ve master derecelerini aldı. 1987-1990 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatında Yıllık Programlar ve Finansman Dairesi Başkanlığı , 1990-1991 yılları arasında İktisadi Planlama Genel Müdürlüğü , 1994-1999 tarihleri arasında ise aynı teşkilatta Müsteşar Yardımcılığı görevlerini yaptı. 26.06.2000 tarihinde Başbakanlık Müşavirliğine atandı. Daha sonra atandığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda en son Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.  16.03.2001 tarihinde ise Hazine Müsteşarlığı görevine atandı. Öztrak, iyi derecede Fransızca ve İngilizce biliyor. Evli ve bir çocukludur


İLHAN KESİCİ

1948 yılında Sivas-Zara'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi : Endüstri Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra aynı bölümde
master yaptı. Kariyerine 1972 yılında Devlet Demir Yolları'nda başlayan Kesici,  Başbakanlık-Devlet Planlama Teşkilatı (DPT),
İktisadi Planlama Dairesi'nde Ulaştırma-Haberleşme Sektörü Uzmanı olarak çalıştı. 1991-1993  yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı olan Kesici, 1995-99'da 20.Dönem Milletvekili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!