Ekonomiye samba katkısı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye samba katkısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Futbol ve samba dansıyla tanınan Brezilya'da, bugünlerde karnaval rüzgarları esiyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Rio de Janeiro'ya karnaval için binlerce turist geldi. Karnaval, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Tüm yıl boyunca büyük bir heyecanla hazırlanan samba okulları, cuma günü başlayan karnavalla emeklerinin meyvelerini topluyor. Geçmişi 16'ncı yüzyıla uzanan karnaval, Brezilya ekonomisinin enbüyük itici güçlerinden biri. Dünyanın dört bir yanından karnavalı izlemeye gelenler nedeniyle, başta Rio de Janerio olmak üzere, ülkenin turistik kentlerindeki bütün oteller, aylar öncesinden doluyor.

Karnavalın, eğlenceyi seven Brezilyalıların yaşamında da büyük bir yeri var. Brezilyalılar, karnaval sırasında sabahlara kadar dans ederek bir yılın stresini atıyorlar. Ancak Brezilyalılar için eğlence, sadece karnavalda sınırlı değil. Çünkü başka günlerde de, sokaklarda düzenlenen eğlencelerde dans edip çılgınca eğleniyorlar.

BÜYÜK HAZIRLIK

Samba okulları, jüriden en büyük notu alabilmek için, bir yıl boyunca büyük bir titizlikle karnavala hazırlanıyorlar. Samba okulları, geçit töreninde yaklaşık 500 metrelik bir mesafeyi, 1 saat 20 dakikada tamamlamak zorundalar. Bu mesafeyi daha kısa ya da daha uzun sürede bitirmek, okula puan kaybettiriyor.

Grupta bulunan ve sayıları 2 ile 4 bin civarında değişen tüm elemanlar, bu mesafeyi uyum içinde tamamlamak zorunda. Ancak bu hiç de kolay değil. Mikrofonun kullanılmadığı bu geçit töreninde, en öndeki ve en arkadaki dansçıların müziği ve komutları duyması oldukça zor. Bu nedenle bazı grup elemanları geride kalarak, bu uyumu bozabiliyor. Bu durum da samba okuluna puan kaybettiriyor.

KİLO KAYBI

Geçit töreninde çeşitli biçimlerde süslenen araçlar ise motor gücüyle değil, itilerek hareket ettiriliyor. Bu nedenle grubun tam zamanında belirtilen mesafeyi bitirmesi oldukça güç oluyor. Jüri, grubun geçit törenini tamamlama süresi ve grup elemanlarının uyumu dışında, kostümler, koreografi, dansçıların performansı ve müzik gibi unsurları da göz önüne alarak puanını veriyor. Bir yıl boyunca karnavala hazırlanan dansçılar, yaklaşık 1.5 saat süren bu geçit töreninde 3-4 kilo kaybediyorlar. Samba okuluna girmek, bir dansçcı için oldukça önemli. Çünkü hem dansta bir aşama kaydedilmiş olunuyor, hem de bütün bir yıl boyunca yeme içme gibi masraflar okul tarafından karşılanıyor. 16'ncı yüzyılda fakir halkın eğlencesi olarak başlayan karnaval, günümüzde turizm sektörünün en önemli unsuru haline geldi. Özellikle 1980'li yıllarda güzel sanatlar öğrencilerinin karnavala katılmasıyla birlikte, karnavalın sanatsal yanı da ağır basmaya başladı. 1984 yılında samba okulları, futbol liginde olduğu gibi, bir organizasyona dahil oldular. ‘‘LIESE-Liga Indepente das Escolas de Samba’’ adı verilen bu organizasyon sayesinde, okulların karnavala katılma koşulları ve karnaval organizasyonu daha ciddi boyutta yapılmaya başlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!