"Ekmekte kanserojen madde yok"

Güncelleme Tarihi:

Ekmekte kanserojen madde yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2004 00:00

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü Başkanı Turan Arslan, ekmekte kanserojen madde bulunduğu iddiaları üzerine Ankara'da 5 fırından alınan 12 un ve ekmek katkı maddesi örneğinin incelendiğini ve kanserojen maddeye rastlanmadığını bildirdi.Arslan, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, beyaz ekmekte kullanıldığı iddia edilen “benzol peroksit” ve “potasyum bromat” maddelerinin bulunup bulunmadığının araştırıldığını kaydetti.Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin, 20 Mayıs Cuma günü, rasgele seçilen 5 fırından işleme hazır vaziyetteki 12 un ve ekmek katkı maddesi örneği aldığını belirten Arslan, örneklerin Enstitü'de yapılan analizlerinin sonucunun 21 Mayıs Cumartesi günü akşamı belli olduğunu söyledi. Arslan, tüm örneklerde, beyazlatmak için kullanılan söz konusu maddelere rastlanmadığını vurguladı.Bir gazetecinin “Ankara'da 150 fırın var. Bu örnekler az değil mi?” sorusuna karşılık Arslan, “Kontroller devam edecek. 1 ay sonra tekrar kontrol etmek lazım” dedi.ANALİZLER TÜRKİYE ÇAPINDA YAPILACAK”Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, bu analizlerin Türkiye çapında yapılmasını istediğini belirten Arslan, bu amaçla tüm illerden en az 3'er örnek alınarak, söz konusu maddelerin kullanılıp kullanılmadığına bakılacağını söyledi.Benzol peroksit ve potasyum bromatın Türkiye'ye ithali için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izninin gerektiğine işaret eden Arslan, bu maddelerin gıda katkı maddesi olarak kullanılmak amacıyla ithalinin yasak olduğunu anlattı.Arslan, gıda dışı ilaç sanayinde kullanılmak üzere 76 bin 800 dolarlık potasyum bromat; otomotiv, ilaç ve boya sanayinde kullanılmak üzere 1 milyon 171 bin dolarlık benzol peroksit ithal edildiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!