Ekip gönderdim ANAP durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Ekip gönderdim ANAP durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

İçişleri eski Bakanı Meral Akşener, Hürriyet'e müthiş iddialarda bulundu. Akşener, Çakıcı'nın yakalanması için ABD'ye kendisinin ekip gönderdiğini, ancak, ANAP'ın hükümete geldikten sonra operasyonu durdurduğunu söyledi.

İçişleri eski Bakanı ve DYP Genel Başkan Yardımcısı Meral Akşener, ortaya attığı iddialarla kaset skandalında yeni bir perde açtı. Akşener, Alaattin Çakıcı'nın yakalanması için Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilen polisleri engellediğine ilişkin haberleri yalanlarken, Hürriyet'e müthiş bir iddiada bulundu. Akşener, Çakıcı'nın yakalanması için ABD'ye polis ekibini kendisinin gönderdiğini vurguladı ve ‘‘Ancak operasyonu ANAP durdurdu. Çakıcı'nın yakalanmaması için ABD'deki polisler ANAP iktidarında geri çekildi’’ dedi.

İSPATI ÇOK KOLAY

Akşener, Refahyol'un yıkılmasının ardından halefi ANAP'lı İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun polislerin görev süresini bir hafta uzattıktan sonra polisleri ABD'den geri çektiğini söyledi ve şöyle devam etti: ‘‘Talimatı veren benim. Sadece Çakıcı için değil, bütün mafya babaları için o dönemde talimat veren benim. Ekibi ben gönderdim. Devletin resmi belgelerinde bu açık bir şekilde vardır. Benim ABD'ye gönderdiğim polislerin uçak biletlerinin tarihi araştırılırsa, bu gerçek bu şekilde bile öğrenilebilir. İspat etmek çok kolay. Kürşat Yılmaz da bizim dönemimizde Türkiye'de yakalandı ama bunların döneminde kaçtı.’’

SONRADAN ÖĞRENDİLER

Akşener bir iddiada daha bulunarak, Çakıcı'nın Fransa'nın Nice kentinde ele geçirilmesinden de hükümetin habersiz olduğunu söyledi. ‘‘Benim edindiğim bilgilere göre, Çakıcı'nın yakalanması olayında hükümet bilgisizdi. Bu hükümetin değil, devletin bir operasyonu idi. Hükümet bu olayı sonradan öğrendi’’ görüşünü savundu.

AŞIK İKİ KERE KONUŞTU

Operasyonu Çakıcı'ya Başbakan Mesut Yılmaz ve Çakıcı ile yaptığı telefon görüşmesinin ortaya çıkmasından sonra istifa eden eski Bakan Eyüp Aşık'ın ihbar ettiğini iddia eden Akşener, ‘‘Eyüp Aşık, Çakıcı'ya kaçması için iki kez haber verdi. Muhalefette iken haber verdi, bu son kasette ortaya çıktı. Bir de iktidarda iken Çakıcı'yı uyardı. Bunları biliyoruz’’ dedi.

YARIM BIRAKTILAR

Refahyol döneminin Emniyet Genel Müdürü Kemal Çelik de, yakın çevresine yaptığı açıklamalarla, Çakıcı operasyonunun ANAP'lılar tarafından durdurulduğunu söyledi. Hürriyet'in edindiği bilgilere göre Çelik, şu önemli açıklamaları yaptı:

‘‘Akşener'in talimatıyla polisleri ABD'ye gönderdik. Interpol kayıtlarında da bu gerçekler mevcut. Haziran ayı olduğunu hatırlıyorum. Ancak Refahyol yıkıldı. Yeni Bakan Murat Başesgioğlu göreve başladı ve ben polislerin görev süresi dolduğu için Bakan'dan görev sürelerini bir hafta daha uzattırdım. Ancak sürenin dolmasından sonra Çakıcı'nın yakalanması için süren operasyona giden polisler geri çağrıldı ve operasyon yarım bırakıldı.’’

Orakoğlu: Evet, o gönderdi

Köstebek Skandalı ile tanınan dönemin İstihbarat Dairesi Başkanvekili Bülent Orakoğlu da, Hürriyet'in sorusu üzerine, Çakıcı'nın yakalanması için polislerin Akşener'in talimatıyla ABD'ye gönderildiğini söyledi. Orakoğlu, dün bir de açıklama yaparak, şunları söyledi: ‘‘İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüttüğüm 4 aylık süre içinde sayın Bakanımız Meral Akşener'in emir ve direktifleri doğrultusunda, organize suçlarla mücadele çerçevesinde birçok operasyonlar planladık ve yaptırdık. Bu operasyonlar içinde Kürşat Yılmaz'ın yakalanması, Tevfik Ağansoy'u vuran ve Mehmet Üstünkaya'ya suikast planlayan Kenan Ali Gürsel, Adnan Çiçek gibi 17 çete mensubunun yakalanarak, adalete teslim edilmeleri vardır. Alaattin Çakıcı'nın yakalanması için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Bu operasyonun MİT'le bir ilgisi olmamış, doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.’’

Yumruktan sonra kimi aramış?..

İçişleri eski Bakanı Meral Akşener, ‘Kaset Savaşları’nda da yeni bir sayfa açtı. Akşener, Mesut Yılmaz'ın Budapeşte'de yumruklanmasına ışık tutacak yeni bir kaset bulunduğunu da ima etti. Yılmaz'ın uğradığı saldırının ardından telefonla ilginç isimleri aradığını iddia etti ve ‘‘Mesut Bey, o yumruğu yedikten sonra kimleri aramış. ANAP'lılar önce bunun hesabını bir versinler bakalım’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!