Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ağır vasıta sürücüleri için kriterler değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak Ağır vasıta sürücüleri için kriterler değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 16:17

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak sorusu on binlerce kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor. Araçla trafiğe çıkmak için ön koşul olan sürücü belgesini çözüme kavuşturmak isteyen vatandaşlar, bu yılın son ehliyet sınavına katılım sağlayarak yeni yıla sürücü belgesi sahibi olarak girmek istiyor. Peki, ehliyet sınavı ne zaman gerçekleşecek? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Ehliyet sınavı için geri sayım devam ediyor. Türkiye genelinde birçok lokasyonda gerçekleşecek olan sınavlarla birlikte sürücü belgesi almak için ter dökecek olan vatandaşlar, bu sınavın tarihini iple çekiyor. Peki, ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? İşte, on binlerce kişinin merakla araştırdığı konular arasında yer alan ehliyet sınavı ne zaman sorusunun cevabı

2018 YILININ SON EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

2018 yılının son ehliyet sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 23 Aralık Cumartesi günü saat 14.00'da gerçekleştirilecek. Adayların katılım sağlayacağı bu sınavın sonuçları ise 4 Ocak tarihinde açıklanacak. Adayların bu sınavı başarı ile tamamlayabilemesi için ise en az 70 puan alması gerekecek.

AB'NİN AĞIR VASITA SÜRÜCÜLERİNDEN TALEP ETTİĞİ KRİTERLER DEĞİŞİYOR

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Bakanlar Konseyi, profesyonel kamyon ve otobüs sürücülerinden talep edilen hususlar konusunda yeni bir karara vardı.

AB Bakanlar Konseyi Avrupa Parlamentosu’yla vardığı ortak kararda, AB genelindeki profesyonel kamyon ve otobüs sürücülerinin alması gereken modernleştirilmiş eğitim gereklilikleri hakkında geçici bir anlaşmaya vardı. Yayınlanan açıklamada, sürücülerin başka bir AB ülkesinde çalışabilmeleri için talep edilen gerekliliklerin yanında, bir sürücünün çalışabilmesi için gereken minimum yaş sınırı ve bu yaş sınırı kapsamında talep edilen gerekliliklerin istisnasına yer verildi.

Estonya Ekonomi ve Altyapı Bakanı Kadri Simson varılan anlaşmayla ilgili, "Bu anlaşma, şu ana kadar çok iyi işlemiş olan yönergeye yapılan bir bakım niteliğindedir. Yapılan bu değişiklikle araç kullanımının güvenlik ve çevresel yanlarına ışık tutmaya çalışıyoruz. Gerekli niteliklerin tanınması da sürücülerin iş ve seyahat kapsamında diğer AB ülkelerine geçişini kolaylaştıracaktır" dedi.

Anlaşma kapsamında C ve D tipi ehliyeti olan profesyonel sürücülerden istenen vasıfların dahilinde olan periyodik eğitimlerin bir kısmı değiştirilecek ve onarılacak.

EHLİYET SINAVLARINDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, bakanlık, sınavlar için dijital devrime hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Gelecek yıldan itibaren tüm motorlu taşıt sürücü kursu sınavları ile açık ortaokul ve lise sınavları, 81 ilde 124 e-sınav merkezinde yapılacak. Kalkınma Bakanlığı da e-sınav uygulamasının yaygınlaştırılmasına katkı verecek.     

MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce motorlu taşıt sürücü kursu e-sınavı, halen 29 il merkezinde 32 salonda yapılıyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 92 merkez daha açılacak.     

İlk etapta il merkezlerinde kurulacak e-sınav salonlarının, ilerleyen dönemde nüfusun yoğun olduğu büyük ilçelerde de açılması planlanıyor. Bu merkezler, yüksek teknoloji ve akıllı cihazlarla donatılarak, her biri bin kişinin aynı anda sınava gireceği şekilde tasarlanacak.     

Haberin Devamı

Engelliye özel tasarım     

Bakanlığın ilk kapsamlı elektronik sınav merkezi, Ankara'nın Çiğdem Mahallesi'nde kurulacak. Bin kişi kapasiteli merkez, önemli bir boşluğu dolduracak.     

Sınav merkezlerindeki masa, sandalye ve bilgisayarlar, engellilerin erişimi ve konforu düşünülerek tasarlanıyor. e-sınavlarda, işitme engelli vatandaşlar için görsel, video, animasyon ve işaret diliyle sorular yer alacak.     

Yapılan dijital yenilikle vatandaşların istedikleri zaman diliminde işlerini aksatmadan sınava girebilmelerine imkan sağlanacak.      

Hatalar en aza inecek     

Adaylar, e-sınav uygulaması sayesinde randevu sistemiyle en yakın tarihte sınava girebilecek. Sınav bitiminde sonuçlar hemen öğrenilebilecek.     

Haberin Devamı

Kullanıcı dostu bilgisayar ara yüzüyle adaylar, cevap kağıdında yanlış işaretleme, işaretlemeyi unutma gibi hatalardan kurtulacak.     

Yeni uygulama, soru ve cevap kağıdı baskısı, işçilik, tasnif, nakliye gibi maliyetlerin düşmesini de sağlayacak. 

BAKMADAN GEÇME!