17 Aralık ehliyet sınav sonuçları - Direksiyon sınavında bunlara dikkat edin!

Güncelleme Tarihi:

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları - Direksiyon sınavında bunlara dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 09:20

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları MEB tarafından sürücü adaylarının ilgisine sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Aralık tarihinde yapılan ehliyet sınavı, sonuçları ile çokça merak edilmişti. Direksiyon sınavına girmek için bir vizite mahiyetinde olan 17 Aralık ehliyet sınavı sonuçları, 29 Aralık Perşembe günü adayların erişimine açıldı. Peki direksiyon sınavı ne zaman yapılacak? Direksiyon sınavında adayların değerlendirme kriterleri neler olacak? İşte merak edilen tüm detaylar

Haberin Devamı

Ehliyet sınav sonuçları bugün sürücü adaylarının erişimine açıldı. 17 Aralık'ta girdikleri sınavın sonucunu merak eden adaylar, MEB'in resmi sitesi üzerinden 17 Aralık ehliyet sonuçları sorgulama sayfasına erişim sağlayarak aldıkları sonuçları görebildiler. İşte, İşte 17 Aralık ehliyet sonuçları sorgulama sayfası!

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları sürücü adayları tarafından heyecanla karşılandı. Yaklaşık 10 gün önce girdikleri sınavdan olumlu cevap alabilmek için heyecanlı bekleyişlerini sürdüren adaylar, 17 Aralık ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra direksiyon sınavına girip giremeyeceklerini öğrendi. Peki, 17 Aralık ehliyet sınavı sonuçları açıklamasının ardından direksiyon sınavına girecek olan adaylar hangi kriterlere tabii tutulacak? İşte direksiyon sınav ve sınav sonuçlarına dair detaylar

Haberin Devamı

17 ARALIK EHLİYET SINAV SONUÇLARI

DİREKSİYON SINAVI DEĞERLENDİRME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

“M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar, kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama , kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.

“B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye
düşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak
edemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.

Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.

Haberin Devamı

Park yerine giriş ve çıkışlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde kontrolsüz çıkma gibi davranışlar da göz önünde bulundurulacak.

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları - Direksiyon sınavında bunlara dikkat edin

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları - Direksiyon sınavında bunlara dikkat edin

25 metre geri gitme: Kursiyerlerin aracı geri viteste kullanma kurallarına uyarken, emniyetli ve rahat kalkış yapması, giriş ve çıkışlarda (sağa-sola) sinyal verme, şerit ihlali yapmadan aracı geri geri götürme ve aracı stop ettirme gibi davranışlar puan kriterleri arasında yer alıyor.

Eğimli yolda araç hareket ettirme: Aracı stop ettirme, eğimli yolda aracı 50 cm den fazla geri kaçırmadan ileri doğru hareket ettirme, aracı 30 saniye bekledikten sonra ileri hareket ettirme, emniyetli ve rahat kalkış yapması gibi davranışlar.

Haberin Devamı

Ekstra kriterler: Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlama, şerit izleme, değiştirme, hız kurallarına uyma, takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlama, önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uyma, kavşak yaklaşımında ve kavşaklarda kurallara uygun davranma, dönüşlerde (sağa-sola) dönüş kurallarına ve işaretlerine uyma, dönüş öncesinde sinyal verme, trafik ışık ve işaretlerine uyma, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma, ani fren yapma, direksiyon hâkimiyeti, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı olma, geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni verme gibi davranışlar değerlendirme kriterleri arasıdna yer alacak

Haberin Devamı

17 ARALIK EHLİYET SINAVLARINDA HANGİ SORULAR SORULDU?

Bu yılın son ehliyet sınavı olan 17 Aralık ehliyet sınavında ilk yardım, trafik, motor ve trafik adabı olmak üzere 4 konudan soru soruldu: İlk yardım 12 soru, Trafik 23 soru, Motor 9 soru, Trafik adabı 6 soru. Toplam 50 soru, sınav süresi ise 60 dakika. M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfları sınavda İlkyardım, trafik, çevre, araç tekniği, trafik adabı konularındaki sorulardan sorumludur.

2017 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

2016’nın son ehliyet sınavının gerçekleşmesiyle birlikte bir sonraki yılın sınavları da merak konusu oldu. Sürücü belgesi alma hayalini bir sonraki yıla erteleyen vatandaşlar, 2017 ehliyet sınav tarihlerini sorgulamaya başladı. İşte, 2017 ehliyet sınavı tarihleri!

Haberin Devamı

17 Aralık ehliyet sınav sonuçları - Direksiyon sınavında bunlara dikkat edin

2017 YILINDA YAPILACAK SINAV TARİHLERİ

2017/MTSKS-1 11 ŞUBAT 2017(saat 14.00)
2017/MTSKS-2 20 MAYIS 2017 (saat 14.00)
2017/MTSKS-3 29 TEMMUZ 2017( saat 14.00)
2017/MTSKS-4 07 EKİM 2017 (saat 14.00)
2017/MTSKS-5 23 ARALIK 2017(saat 14.00)

EHLİYET İÇİN STAJYERLİK DÖNEMİ

Ehliyet sonuçlarında kazanan adaylar, 2 yıl olmak üzere stajyer ehliyet belgesine sahip olacak. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kez hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer ehliyet belgesi geri alınacak ve normal ehliyet belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyerehliyet belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal ehliyet belgesini alabilir. 

BAKMADAN GEÇME!