Eğitimin burs melekleri

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin burs melekleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenim ve katkı (harç) kredileri dışında; devlet kuruluşları, çeşitli vakıf, kişi ve özel kuruluşlar tarafından öğrencilere burs veriliyor. Burs miktarı, vakıf veya kuruluş tarafından her yıl yeniden saptanıyor. Bursların bazıları karşılıklı, bazıları ise karşılıksız oluyor. Karşılıklı bursların nasıl geri ödeneceği, burs veren kuruluş tarafından belirleniyor.

ÊBazı kurumlar belirli üniversitelerin öğrencilerine burs verirken, bazıları da tüm üniversitelerin öğrencilerine burs veriyor. Ayrıca burs veren hemen tüm kurumlar belli koşullar arıyor. Burs almak isteyen öğrenciler, kayıt yaptırdıkları üniversite veya yüksekokulun Öğrenci İşleri Bürosu'na başvurarak hangi kurum veya kuruluşların hangi koşullarda burs verebildiğini öğrenebiliyor.

TEV: 31 yılda 80 bin 500 bursiyer

Eğitim alanında 1995 yılında 'Yılın Vakfı' seçilen Türk Eğitim Vakfı, bu yıl da aynı ödüle layık görüldü. TEV, şu anda Türkiye'de en fazla burs veren vakıflar sıralamasında başı çekiyor.

Vakıf 1967 yılında merhum Vehbi Koç'un liderliğinde eğitime gönül vermiş 205 hayırsever işadamı, akademisyen ve bağışçı tarafından maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs vermek, milli eğitime yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Vakfın başta Genel Müdürlüğün yer aldığı İstanbul olmak üzere 11 ildeki şube ve temsilcilikleri aracılığı ile hizmet veriyor. 31 yılda vakfa 454 kişi hibe ve vasiyet yoluyla bağışta bulundu.

1972 yılında başlatılan 'TEV Çelenk ve Mutlu Gün Çiçekleri' yoluyla yapılan bağışlarla bugüne kadar 1774 burs fonu açıldı.

Yurt İçi Burslar: Yurt içinde maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı, teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksekokulu, yüksekokul, üniversite, master ve doktora öğrencilerine burs veriliyor. Bursiyerler kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu burs komisyonlarının aracılığı ile seçiliyor. (Burslardan yararlanmak isteyenler Ekim ayı içersinde bağlı bulundukları okullara başvuruyor)

TEV bursiyerleri sadece maddi yönden değil, sosyal yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, teorik bilgilerini pekiştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, staj yerleri temin ediyor, teknik ve moral gezileri düzenliyor, yabancı dil kursları açıyor ve ücretsiz tiyatro biletleri temin ediyor.

TEV 31 yılda 80 bin 500 öğrenciye burs verdi. Bu da yaklaşık 10 trilyonluk bir ödemeye denk geliyor.

Sadece bu öğretim yılında 8 bin öğrenci TEV yurtiçi burslarından yararlanıyor. Yeni verilen burs kontenjanları içinde öğretmen yetiştiren öğretim kurumlarına bin adet burs ayrıldı. 1999'da yurt içi bursları karşılığı yaklaşık 1 trilyon 750 milyar lira.

Yurt Dışı Bursları:

Vakıf 1969'dan bu yana yurt dışında yüksek lisans öğrenimi için burs veriyor. Bugüne kadar 637 öğrenciye yaklaşık 28 milyon doların üzerinde ödeme yapıldı.

1998-99 öğretim yılında 76 bursiyer yurtdışında öğrenimlerini sürdürüyor. 1999 yılında yurtdışı bursları için yaklaşık 1 milyon 300 bin dolar ödeme yapılacak.

TEV 1999-2000 öğretim yılında 60 başarılı öğrenciye yurt dışı bursu verecek.

Yurtdışı bursu ilanı her yıl Eylül veya Ekim ayında büyük gazetelerde iki gün yayınlanarak ve fakültelere duyuru gönderilerek ilan ediliyor.

Adaylar yükseköğretim süresince aldıkları genel not ortalamaları, yabancı dil seviyeleri, mülakat sonuçları ve ailelerinin mali durumuna göre değerlendiriliyor.

30 yaşından büyük olmayan, yükseköğrenim süresince 4 üzerinden en az 3, 100 üzerinden en az 75 genel not ortalamasına sahip olan, öğrenim göreceği ülkenin dilini master öğrenimi sürdürebilecek düzeyde bilen, ailenin gelir ve imkanları ile bu öğrenimi yapamayacak durumda olanlar başvurabiliyor.

Tel: 274 52 60

TEV'in AYLIK BURS VE KİTAP YARDIMI

ÖĞRENİM SEVİYESİ 1998 Aralık 1999 Ocak-Haziran

Burs Kitap Yardımı Burs Kitap Yardımı

Meslek Lisesi 6 milyon 2 milyon 10 milyon 5 milyon

Fakülte/Yük.Ok 16.5 milyon 5 milyon 25 milyon 10 milyon

Master 25 milyon 8 milyon 35 milyon 15 milyon

Doktora 30 milyon 12 milyon 45 milyon 25 milyon

Devlet de veriyor

Başbakanlık SYDTF Yükseköğretim Bursu (Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu Yükseköğretim Bursu)

Açıköğretim Fakültesi dahil olmak üzere, üniversitelerde okuyan her öğrenci, koşullarının uyması halinde bu bursa başvurabiliyor. Başvurular Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının başında yapılıyor. Başvuru formları ise Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı Bölge ya da Yurt Müdürlükleri'nden alınabiliyor.

Tel: 0312 419 13 93-94

Milli Eğitim Bakanlığı Bursu

Bakanlık tarafından yükseköğretim kurumlarının öğretmen yetiştiren İngilizce, elektronik ve bilgisayar ile sınıf öğretmenliği branşlarında öğretim gören belirli sayıda öğrenciye burslu statüde destek sağlanıyor. Üniversitelerin hangi bölümlerinden kaç öğrenciye burs verileceği her öğretim yılı başında belirleniyor. Burslar, mecburi hizmet karşılığında veriliyor ve mezun olanlar öğretmen olarak doğrudan göreve alınıyor.

Tel: 0312-417 50 70

2 bin kişiye Çağdaş Yaşam bursu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul içinde okuyan üniversite ve lise öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Derneğin 20'den fazla şubesine başvuran lise öğrencileri değişen miktarlarda burs alabiliyorlar. Merkez ise sadece üniversite öğrencilerine burs sağlıyor. Dernek, bugüne kadar 2 binin üzerinde öğrenciye burs sağladı.

İsteyen bağışçılar dilediği bir fakülteyi seçerek, derneğin göstereceği öğrencilerden birine ayda 10 milyon lira burs veriyor. Dilerse öğrenciyi tanıyabiliyor, ya da dernek aracılığıyla bursunu yatırıyor.

Tel: 0212 252 44 33

Belediye önünde izdiham

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin 10 bin şehit çocuğu ile 20 bin üniversite öğrencisine vereceği 1.7 trilyon lira tutarındaki eğitim yardımı için 50 binin üzerinde öğrenci başvurdu. Şehit çocuğu yetim ve öksüz ilköğrekim ve lise öğrencileri İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenerek, listeler halinde belediyeye bildirildi. Şehit çocuğu, yetim ve öksüz öğrencilerin sayılarının 11 bine ulaşması üzerine, tümüne eğitim yardımı yapılmasına karar verildi. Bu öğrencilere, 8 aylık öğretim döneminde, ayda 5'er milyon lira eğitim yardımı yapılıyor. 8 aylık öğretim döneminde, 19 bin lisans öğrencisine ayda 8 milyon, 800 yüksek lisans öğrencisine ayda 15 milyon, 550 doktora öğrencisine ise ayda 20 milyon lira tutarında eğitim yardımında bulunuluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!