Ege'de yine sonuç yok

Güncelleme Tarihi:

Egede yine sonuç yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Batı Avrupa Birliği ülkeleri savunma ve dışişleri bakanlarının Rodos'taki zirvesi Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlara endekslendi. NATO'nun iki ülke arasındaki güven artırıcı önlemler önerisi üzerinde yine olumlu adım atılamadı.

Zirveye katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın önerdiği yeni önlemler paketinin iki ülke tarafından kabul edildiği yönündeki haberlerin ‘‘Atina kaynaklı’’ olduğunu belirterek, Yunanistan'ın güven artırıcı önlemler konusundaki uzlaşmaz tutumunu vurguladı. Sezgin'in ‘‘Atina kaynaklı’’ diye nitelendirdiği güven artırıcı önlemler paketinin çerçevesi şöyle:

Ege'deki askeri tatbikatların askıya alındığı moratoryum dönemi iki aydan üç aya çıkarılacak.

Savaş uçaklarının elektronik görüntüleri Napoli'deki NATO merkezine anında iletilecek.

Uçak ve savaş gemilerinin hedef radarlarının birbirine kilitlenmesinden kaçınılacak.

Yıl boyunca dini ve milli günlerde gerginliği artırıcı eylemlerden uzak durulacak.

Ancak Türk tarafı Türkiye'nin bu dört maddelik güven artırıcı önlemler paketine hayır demediğini, tam tersine iki maddenin daha bu pakete eklenerek kabul edilmesinden yana olduğunu kaydettiler. Türk yetkililer iki ülke savaş uçaklarının ‘‘dost ve düşman tanıma’’ sistemlerinin açık bulundurulması ve iki ülkenin savaş uçakları ve savaş gemilerinin komuta kontrol karargahları arasında direkt iletişim sağlanmasının da güven artırıcı önlemler paketine dahil edilmesi gerektiğini kaydettiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!