EGEÇEP'ten Cumhurbaşkanı'na mektup

Güncelleme Tarihi:

EGEÇEPten Cumhurbaşkanına mektup
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2006 14:23

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup göndererek, Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, bazı düzenlemeler için TBMM'ye geri gönderilmesini dileğini iletti.

Arif Ali Cangı, EGEÇEP adına yazdığını belirttiği mektubunda, Tuzla'da bulunan tehlikeli atık niteliğindeki varillerin, son bir ay içinde kamuoyunun çevre kirlenmesi konusunda duyarlılığını artırdığını, bunun etkisiyle iki yıldan bu yana TBMM gündeminde olan Çevre Yasası değişikliğinin acele şekilde genel kurula getirildiğini savundu.

Cangı, Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderdiği mektubunda şöyle dedi:

“5491 Sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek, 26 Nisan 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Halen tarafınızdan incelenen yasanın kimi düzenlemeleri, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek, ekolojik dengenin korunması konularında bizde çok büyük kaygılar yaratmakta, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile Anayasa'nın ilgili hükümlerine aykırılık oluşturmaktadır.”

“ÇERNOBİL UNUTULMAMALI”

Mektubunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu kapsamındaki konuların Çevre ve Orman Bakanlığının yetki ve sorumluluğu dışına çıkartılmasının, bu alanda yapılacak faaliyetlerin oluşturacağı kirlenmelerin önlenmesi konusunda zaafiyet yaratacağını bildiren Cangı, şöyle devam etti:

“Çevre sağlığı ve çevrenin kirlenmesi ile yakından ilgili olan nükleer enerji santrallerinin kurulması, işletilmesi, atıklarının bertaraf edilmesi konularının, Çevre ve Orman Bakanlığının görev ve sorumluluğu dışında tutulması, yasanın amacına aykırılık oluşturmaktadır.

On yıl önce gerçekleşen ve halen canlı yaşamı üzerinde yarattığı olumsuzlukları süren Çernobil Nükleer Santralı faciası unutulmamalıdır. Herhangi bir ÇED çalışmasına tabi olmadan yapılacak maden arama faaliyetleri kapsamında sondaj yapılması, yarma, galeri ve kuyu açılması, ruhsat sahasında geri dönüşü olmayan çevre tahribatına, dolayısıyla insan sağlığı ve canlı yaşamı için büyük riske sebep olacaktır.”

Cangı mektubunda, söz konusu yasanın Anayasa'nın, yasa önünde eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesine, yaşama hakkını düzenleyen 17/1. maddesine, sağlıklı çevrede yaşama hakkı ve çevrenin korunmasını düzenleyen 56/1 ve 2. maddelerine açıkça aykırı olduğunu savundu. Cangı, bu nedenle yasanın bazı maddelerinin, tekrar görüşülmek üzere TBMM'ne geri gönderilmesi dileğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!