Ege Denizi'nde art arda göçmen faciası: 12 ölü

Güncelleme Tarihi:

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 17:41

BODRUM’dan yasa dışı yollarla Yunanistan’a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot batarken çifte facia yaşandı. İlk botta 2’si çocuk 8, ikinci botta ise 3’ü çocuk 4 kişi olmak üzere toplam 12 kişi öldü. 9 kişinin Kurtulduğu olayda; suda kaybolan 2 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı. 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamadı. Suriyeli çocukların yakınları cesetleri teşhis ederken sinir krizi geçirdi.

Haberin Devamı

Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii'nden Yunanistan'ın İstanköy Adası (Kos Adası) yasa dışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 16 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. Suya düşen kaçaklardan sekizi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği kaçaklar, kurtarıldı. İki kaçağın kayıp olduğunun öğrenilmesi üzerine; Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş bot ile bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Bu sırada iki metrelik botla denize açılan dokuz Pakistan uyruklu kaçak, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını izledi.

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü

Haberin Devamı



MİNİK BEDENLER YÜREKLERİ DAĞLADI

İlk olayın şoku atlatılmadan Bodrum'dan ikinci facianın haberi geldi. Yine İstanköy'e gitmek üzere lastik botla yola çıkan bu kez içinde Suriye uyruklu altı kişinin bulunduğu lastik bot battı. Bu olayda; yaşları 3-8 arasında değişen üçü çocuk ve biri kadın olmak üzere dört kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin cesedi, saat 06.00'da, Ali Hoca Burnu Plajı'ndan karaya vurdu. Çocukların üstlerinde de can yeleği olmadığı görüldü. Karaya vuran çocukların minik bedenlerini su sporları işletmecileri bularak jandarmaya haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma, inceleme yaptı.

Haberin Devamı

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü

Faciada hayatını kaybeden çocuklardan birinin annesi sinir krizi geçirdi

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü
Ece Erken isyan etti 'ölen bebek değil ölen insanlık'

Minik bedenlerin kıyıda öylece hareketsiz yattığını görenler dram karşısında gözyaşlarını tutamadı. Ölenlerin cesetleri, Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Sağ kurtulan iki kişi ise yarı baygın halde Ali Hoca Burnu'ndan karaya vurdu. Yine su işletmecileri tarafından bulunan yarı baygın kaçaklar, ambulansla hastaneye kaldırılıp tedaviye alındı. Ölenleri teşhis etmek için Bodrum Devlet Hastanesi morguna gelen yakınları olayda kardeş olan iki çocuğun 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile 5 yaşındaki Galip Kurdi olduğunu belirledi. Morg önünde gözyaşları sel oldu. Gözyaşı döken çocukların yakınları, sinir krizi geçirdi.

Haberin Devamı

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü

BÖLGEDE GEÇİŞLER İÇİN HAREKETLİLİK GECE BAŞLIYOR

Kaçakların bölgeyi kullandıklarını belirten Su sporları görevlisi Kaan Cingisiz, "Tesisin yan tarafındaki dere yatağının içinde gece saatlerinden itibaren hareketlilik başlıyor. Botlarını burada şişiriyorlar ve hızlı bir şekilde denize taşıyarak kısa bir sürede de denize açılıp, gidiyorlar. Elimizden bir şey gelmiyor. Bazılarını uyarıyoruz ama bazıları dinlemeden yollarına devam ediyorlar. Büyük ihtimalle bu botlar arızalı veya patlak olabilir, çünkü hava çok düzgün ve fırtına rüzgar yoktu" dedi.

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü
BODRUM’DAKİ DRAM BU KARELERİ AKILLARA GETİRDİ

Öte yandan; Sahil Güvenlik ekipleri; gece boyunca İstanköy'e geçmek isteyen 100'ü aşkın kaçağın kurtarıldığını kaydetti.

Ege Denizinde art arda göçmen faciası: 12 ölü

Bölgeden gelen görüntüler yürekleri yaraladı - Fotoğraf: Yaşar ANTER - DHA

Haberin Devamı

O FOTOĞRAFI NEDEN KULLANDIK
Bodrum’da sabah saatlerinde büyük bir facia yaşandı. Yunanistan’ın Kos adasına geçmek isteyen kaçakların botları battı. Bu satırlar yazıldığı sırada 5’i çocuk 12 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Ajanslardan gelen yürek yakan fotoğrafları kullanıp kullanmama konusunda çok düşündük. Fotoğrafta ailesiyle savaştan ölümden kaçıp mutlu bir hayata kavuşmak isteyen küçücük bir çocuğun cansız bedeni görülüyordu. Haber merkezimizde fotoğrafı gören herkesin yüreği yandı, gözleri doldu, insan kaçakçılarına lanet etti.

Çok bilinen bir söz vardır. Bazen bir görüntü bir fotoğraf binlerce kelimenin anlatamayacağı şeyleri anlatır… Ramazan Öztürk’ün dünyayı sarsan fotoğrafı olmasa, Halepçe katliamının dehşetini belki de bu kadar derinden hissedemeyecektik. Nick Ut’un küçük çocukların acı içinde bombalardan kaçtığı fotoğrafı olmasa, Vietnam savaşı belki daha da uzayacak ve çok daha fazla insan ölecekti.

Çok düşündükten sonra biz de Bodrum sahillerinde yaşanan insanlık dramının yürek kanatan fotoğrafını kullanmaya karar verdik.

Okuyucularımızın tepkisini çok iyi anlıyoruz. Ama düşündük ki bu fotoğraf belki bazı şeyleri değiştirir. Artık buna benzer acıların yaşanmasına engel olur. Daha fazla çocuğun aynı şekilde ölmesinin önüne geçer…

Umarız bir daha bu minik çocuklar insan tacirlerinin vahşi hırslarına kurban gitmez ve bu fotoğraf bir devrin sonu yeni bir dönemin başlangıcı olur…

hurriyet.com.tr

ANKARA'DA SURİYELİ ÇOCUĞA DAYAK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!