Efsane yazar Yaşar Kemal'i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2015 01:34

TÜRK romanının büyük ustası yazar Yaşar Kemal, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

14 Ocak’ta solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal’in, çoklu organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra dün 92 yaşında gözlerini yumdu.

Ülkem için büyük umutlar besliyorum
"Ben hiçbir zaman ülkemden hiçbir biçimde umudumu kesmedim. Yani umudumu kesmek değil, büyük umutlar besliyorum. Çok olanakları olan bir ülke. Kültür olanakları, insan olanakları, doğa olanakları, gelir olanakları... Çok olanağı olan bir ülke. Ben Türkiye’den çok şey bekliyorum. Yani insanlığa büyük fayda bekli-yorum. Zarar değil..."

Veda yarın

Yaşar Kemal, İstanbul Teşvikiye Camisi'nde yarın kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

EDEBİYATIMIZIN KOCA ÇINARI YAŞAR KEMAL

Son nefes saat 16.46’da

İSTANBUL Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde gözlerini yuman Yaşar Kemal’le ilgili Başhekim Mehmet Akif Taran şu açıklamayı yaptı: “Değerli şairimiz, yazarımız Yaşar Kemal, bugün saat 16.46’da vefat etmiştir. Karaciğer, kalp ve damarlardaki rahatsızlığı ile çoklu organ yetersizliği mevcuttu. Fakat giderek ortaya çıkan olumsuz tablo ve ritim bozukluğuna bağlı olarak hastamızı kaybettik.”

Haberin Devamı

‘SEVGİ VE SAYGIYLA YOLCU ETTİK’

Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban kısa bir konuşma yaptı. Yorgun ve üzgün olduğu gözlenen Baban açıklamasında “45 gündür İstanbul Tıp Fakültesi’nde olabilecek en iyi bakım ihtimam sevgi ve saygıyla yolcu ettik” dedi. Baban’ın açıklamasının ardından ağladığı görüldü.

BAKAN ÇELİK: İNSANLIK EKSİLDİ

Hastanede son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik konuştu. Çelik şunları söyledi: “Türkiye ve insanlık bugün eksildi. Yaşar Kemal tüm ülkemizin ortak değeridir. Anadolu’nun gür sesidir. Onun büyüklüğünü, ona gösterilen saygı ile Türkiye çok açık bir şekilde ifade ediyor.”

Bir kütüphane yandı...

Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik
KENDİ SESİNDEN ÇIPLAK DENİZ ÇIPLAK ADA

İki kere evlendi, bir oğlu oldu

Yaşar Kemal’in edebiyat kadar bir diğer tutkusu da 1952 yılında evlendiği Tilda oldu. Eserlerini İngilizce’ye çevirerek bütün dünyada tanınmasında büyük emeği olan Tilda Kemal’i 2001’de kaybetti. Öldükten sonra yan yana olabilmeleri için Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilmişti. Tilda ve Yaşar Kemal’in Raşit Göğçeli adında bir oğulları bulunuyor. Yaşar Kemal, Tilda’nın ölümünden 1.5 yıl kadar sonra 2002’de Ayşe Semiha Baban ile evlendi.

Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik
Sosyal medya Yaşar Kemal için 'yas ilanı' istiyor


TÜRKİYE YASTA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu usta yazarın eşi Ayşe Semiha Baban’ı telefonla arayarak başsağlığı dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Hikâye ve romanlarının yanı sıra folklor araştırmalarıyla da edebiyatımıza büyük değer katan ve dünyayı bin çiçekli bir kültür bahçesi olarak gören Yaşar Kemal, okuyucularına emanet ettiği eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir.”

Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik
Dünya Yaşar Kemal'i konuşuyor


Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik


DAVUTOĞLU’NDAN TAZİYE MESAJI

Muhalif tavrını korudu

Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal’i kaybetmekten duyduğum hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çekiyorum. Anadolu’nun ruhunu Köroğlu, Dadaloğlu, Karacaoğlan çizgisinde coşkuyla yansıtan ve modern edebiyat imkânlarıyla büyük bir romancı ve hikâyeci olarak dile getiren büyük Usta Yaşar Kemal Cumhuriyetimizle aynı yaştaydı. Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal’in ülkesine karşı duyduğu sorumlulukla onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır. Kürt Kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal’i Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz. Yaşar Kemal’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, aile yakınları başta olmak üzere sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum.”

Haberin Devamı

Efsane yazar Yaşar Kemali kaybettik
İNCE MEMED ÖLÜR MÜ

Süleyman Demirel: “Yeri doldurulmaz bu büyük insan, hep sevgi ve saygıyla anılacaktır.”

Abdullah Gül: “Bir aydın olarak özgür ve bağımsız duruşuyla, insani değerlerin yüceliğinden taviz vermeksizin hep barıştan yana oldu.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Yüreğinin kapladığı yeri tüm dünya biraraya gelsek anlatamayız. Kelimeler, cümleler öksüz artık.”

MHP Lideri Devlet Bahçeli: “Fikriyatı ne olursa olsun, Türk romanının dev ismi Yaşar Kemal’in vefatından büyük bir üzüntü duydum.”

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: “Büyük Usta ruhun şad olsun. Hep mazlum halkın yanındaydın.”

Piyanist Fazıl Say: “Efsanelerin yazarı büyük usta; her zaman kalbimizdesin. Nur içinde yat.”

Haberin Devamı

Yazar Buket Uzuner: “Toplumumuzun vicdanıydı. Kuşaklar boyu yazarlara yöndeş oldu. Ustamdı.”

Zülfü Livaneli: “İnsanlık büyük bir evladını kaybetti. Bu ülkenin bölünmemesi için mücadele etti.”

Yazar Sunay Akın: “Türkçemiz bir çınarını daha kaybetti. Yaşar Kemal Türkiye’dir.”

Aydın Doğan: “Yalnız edebiyat dünyası değil Bab-ı Âli de önemli bir efsanesini, büyük bir düşünürünü kaybetti. Yeri doldurulmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!