Efsane Onbaşı atölyede kaldı

Güncelleme Tarihi:

Efsane Onbaşı atölyede kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2007 17:51

Çanakkale Efsanesi'nin en büyük kahramanlarından Topçu Seyit Onbaşı'nın hatırasına sahip çıkılmıyor. Daha önce orjinaline uygun yapılmayan heykel bu kez de yerine koyulamıyor...

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde heykel bilmecesi yaşanıyor. Heykeltraş Burhan Alkar, Genel Müdürlüğün heykel yaptırmaktaki yarışma usulü için Kamu İhale Kurumu’na (KİK) şikayette bulundu. İhale ve yarışma usulünü hukuka aykırı bulan KİK, bakanlıktan inceleme başlatmasını istedi. Konuyla ilgili soruşturmayı başlatan bakanlık, yapılan bazı ihaleleri askıya aldı.

Teftişten payını alan heykellerin başında ise üçüncü kez yeniden yaptırılan Topçu Seyit Onbaşı heykeli bulunuyor. Heykeltraşı Murat Daşkın'a 18 Mart'ta Çanakkale'de eski heykelin yerine konulacağı söylenirken, Daşkın da zamanın geçmesi üzerine şimdi ne olacağını bilmiyor. 4 metre boyundaki heykel ise heykeltraşın atölyesini süslemeye devam ediyor.

MİLLİ KAHRAMAN TEFTİŞİ BEKLİYOR

Bakanlık, Mecidiye Tabyası'nda geçen yıl heykeltraş Hüseyin Anka Özkan'a ait olan ve 10 yıl boyunca Tabya'da yer alan heykeli "tarihi hata var" diyerek, yenisiyle değiştirmişti. Onbaşının eski heykelde mermiyi kucağında taşımasını hatalı bulan bakanlık, yeni heykeli ise mermiyi sırtında taşır bir şekilde yaptırmıştı. Heykeltıraş Eray Okkan ve beraberindeki yedi kişilik bir ekip tarafından 15 günde yapılan heykel, ünlü heykeltraşlar tarafından sert ifadelerle eleştirildi.

Haberin Devamı

Hürriyet'in eleştirileri duyurmasının ardından, bakanlığın sessiz bir şekilde başka bir heykel daha yaptırdığı ortaya çıktı. Özkan'a ait eski heykel Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün bahçesine kaldırılırken, heykeltraş Daşkın'ın yaptığı yeni Topçu Seyit Onbaşı heykeli ise teftişin bitmesini bekliyor. Bu konuda açıklama yapmak istemediğini belirten Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, Hürriyet'e, "40 yıldır yapılan uygulamalar. Teftiş sonucunu bekliyoruz. Şu anda yapımlar tamamen askıya alınmış durumda" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!