Ecstasy kullanımı patladı

Güncelleme Tarihi:

Ecstasy kullanımı patladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2002 00:06

Türk filmleriyle zihinlere kazınan diskotek görüntüleri değişiyor. Alkolün etkisiyle çılgınca danseden, gözleri çizgileşmiş ve bir o yana bir bu yana yalpalayan gençlerin yerini güneş gözlüklü, kendinden emin duruşlu, olduğu yerde ritmik hareketler yapan yeni bir tür gece insanı alıyor.

İçkiyle araları yok; su, meyva suyu, soda, kahve, kola ve en çok da enerji içeceği içiyorlar. Alkolün zaman zaman suratlara yansıttığı saldırgan ifadeden eser yok. İlk bakışta ‘‘Türkler eğlenmeyi öğrendi galiba’’ dedirtecek bu görünüş, aslında Avrupa kökenli yeni bir uyuşturucunun: Almanya ve Hollanda'dan dünyaya yayıldığı için 'Avrupa'nın uyuşturucusu' olarak bilinen Ecstasy. Türkiye bu hapla 1990'ların ortasında tanıştı. Emniyet'in verilerine göre ilk olarak 1995 yılında üç vakada toplam 9 hap ele geçirildi. Ama bu yeni uyuşturucuyla (ya da uyarıcı) tanışma faslı uzun sürmedi ve ecstasy vakalarında ve sayısında son beş yılda yüzde bin 500 artış oldu. Amerika'da kullanıcı yaşı 14'e kadar düşmüş durumda Türkiye'de ise 17 yaşında kullanıcılar var.

Bağımlılık yaptığı tespit edilmedi ancak zararsız değil

Hayvanlar ve kullanıcılar üzerinde yapılan araştırmalar ecstasy'nin zararsız eğlencelik parti hapı olmadığını ortaya koyuyor. Şu ana kadar eroinde olduğu gibi fiziksel bağımlılık yaptığı tespit edilmedi ancak saplantı haline gelebiliyor.

Kokain ve amfetamin kullanımında söz konusu olan risklerin pek çoğu ecstasy için de geçerli. Bunlar kafa karışıklığı, depresyon ve uykusuzluk, anksiyete, paranoya gibi psikolojik problemler, kasılma, çene kilitlenmesi, bulantı, görmede bulanıklık, hızlı göz hareketleri, terleme veya ateş basması ve zayıflama gibi fiziksel problemler.

İngiltere'de Northumbria Üniversitesi'nde düzenli ecstasy kullanan 40 ve hiç kullanmayan 39 kişi üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma ecstasy kullanan kişilerin beyninin ön korteksinde oluşan hasarın, bu kişilerde geçmişe yönelik hafıza kayıplarına, unutkanlığa ve planlama bozukluklarına yol açtığını ortaya koydu. Kullanıcılar, konuşmanın yarısında cümlenin devamını ya da uyumadan önce saati kurmak gibi rutin bir işlemi bile unutabiliyor. İspanya ve İsrail'de ecstasy üzerine yoğun araştırmalar yürütülüyor.

Diyet hapı olarak üretilmişti

Ecstasy en genel tanımıyla ruh halini yükselten bir madde. Kaygı giderici, enerji veren küçüçük bir hap. İlk kez 1990'ların başında E. Merck ecza firması tarafından diyet hapı olarak üretildi. Heyecan verici özellikleri ortaya çıkana kadar da yasaldı. Ama bu masum diyet hapı alındıktan 20-40 dakika sonra kalp atışlarını, kan basıncını ve vücut ısısını yükseltiyor. Kullananlar 60-90 dakika sonra kendini güvenli, sevecen, sosyal hissetmeye başlıyor. Yaşanan enerji patlaması 3-7 saat sürebiliyor. Zaten hapın etkisini göstermesine 'patladı' denmesinin nedeni de bu. Hemen tanışıklıklar, ilişkiler kuruluyor. Bu nedenle aşırı sosyalleşme ve ilişki kurma isteği başlarına bela olmasın diye kullanıcılar gruplar halinde dolaşmayı tercih ediyor.

Ecstasy esrar gibi her kesim tarafından kullanılmıyor. Eroin gibi sokakların beyaz tozu, kokain gibi çok zenginlerin tutkusu da değil. Orta sınıfların maddesi bu. Beyaz yakalıların ve ana-babaları beyaz yakalı olanların.

Diğer uyuşturucularda olduğu gibi büyük mafyası yok. Genellikle yurtdışına gidenler yanlarında getiriyor. Kıyaslandığında ne ucuz, ne pahalı: İngiltere'de fiyatı yaklaşık 20 milyon lira. Yerli üretimlere başka maddeler katılıp miktar çoğaltıldığı için fiyat 7-15 milyona düşüyor.

Alkol etkisini yok ettiği için hapı alanlar ya su ya meyve suyu, ya da enerji veren içeceklere saldırıyor. Her halükarda su içilmesi şart çünkü terleme ve su kaybı yapıyor. Gözbebeklerini büyüttüğü için fazla ışık rahatsız edici oluyor ve 'faça vermemek' için güneş gözlüğü kullanılıyor. Çene kasılması yaptığı için ciklet çiğneniyor.

Dans ve kulüp maddesi

Bazı maddeler insanda ortaya çıkardıkları etkiler nedeniyle özellikle dans ederken kullanılıyor. Sabaha kadar süren dans partilerine gitmeden önce gençler insanı fiziksel ve ruhsal olarak yükselttiği için ecstasy alıyorlar. Ecstasy bugün rave partileri ve kulüpler ile özdeşleşmiş durumda. Kullanımı bu tip yerlerde yaygın olduğundan ecstasy ve türevi maddeler 'dans' veya 'club drug' olarak adlandırılıyor. Kulüp uyarıcısı kapsamına giren diğer maddeler arasında GHB, rohypnol, ketamine, methamphetamine ve LSD bulunuyor.

ECSTASY SÖZLÜĞÜ

Gıp, tıp, e, ex: Ecstasy

Gıplanmak, pıtlanmak: Ecstacy kullanmak

Patlamak: Hapın etkisini göstermesi

Calm down: Etkisi geçince yaşanan düşüş hali

ChIll out: Kullandıktan sonra yapılan rahatlama seansı

ConnectIon, deal: Alışveriş

Kanal: Ecstacy bulunan yer

Torbacı: Satıcı

Bad trIp: Hapın yüzünden kötü bir ruh haline girmek

Faça vermek: Kullanıcının anlaşılması

E yapmak: Ectasy yutmak


NARKOTİK'İN ECSTASY VERİLERİ

YIL SANIK HAP SAYISI

1998 36 3 bin 912

1999 46 4 bin 986

2000 104 28 bin 540

2001 153 33 bin 757

2002 278 59 bin 591

(NOT: 2002 rakamları Kasım ayı itibariyledir)

KULLANANLAR ANLATIYOR

Gençler klüplerde eskiler evlerde alır


Kaç yaşınızdan beri kullanıyorsunuz?

-ÖA: 18 yaşımdan beri kullanıyorum. (Şimdi 23 yaşında)

-KŞ: 22 yaşımdan beri (Şimdi 27 yaşında)

Nerelerde kullanıyorsunuz?

-ÖA: Genellikle ev partilerinde.

-KŞ: Underground mekanlarda falan

Neden kullanıyorsunuz?

-KŞ: Bana iyi geliyor, dinlediğim müzikle iyi gidiyor. Alkol almadığım için ucuza da geliyor.

-ÖA: Herkesin kullanma nedeni farklı. Yani bu kişiden kişiye değişir. Yemek yedirtmediği ve enerji harcattığı için zayıflamak için kullanan kızlar da var mesela...

Bulması kolay mı?

- ÖA: Diğerlerine göre (diğer uyuşturucuları kastediyor) daha kolay. Taşıması da kolay. Küçücük bir hap sonuçta.

- KŞ: Ama bulduğunun ne olduğu da önemli. Türkiye'de bunların sahtesi üretiliyor. İçine kimbilir ne yabancı maddeler katıyorlar.

Kaç lira?

- KŞ: Yabancıysa, Amsterdam'dan falan gelmişse fiyatı yüksek. 15 milyona kadar çıkıyor. Ama yerlileri toptan 7-8 milyona alabilirsin.

- ÖA: Moda olanları daha pahalı.

Nasıl moda?

-ÖA: Bunların çeşitleri var. Tek bir tane değil. Biri moda olur, herkes ondan almak ister sonra onun da sahteleri üretilir, gözden düşer.

En son moda hangisi?

-ÖA: 'et' dediğimiz. Şu üstünde internetteki işaret olan

Başka ne çeşitleri var?

-KŞ: Playboy var. TT, mitsubişi...

-ÖA: Bunların da kendi aralarında çeşitleri var. Mesela Playboy'un beyazı ve pembesi var.

Farkı ne?

-KŞ: Biri ağır kafa diğeri speed.

Speed?

KŞ: Yani seni hızlandıran. Ağır kafa daha ağır yapar insanı, speed oldu mu yerinde duramazsın.


Her seferinde birşey olmayacak paranoyası oluyor.

Mal iyiyse patlamama ihtimali yok. Ama üçte bir mal iyi çıkmaz.

İştahını kesiyor. Ama azıcık yesen yediğinden müthiş zevk alıyorsun.

Bayatı kusturuyor, raf ömrü 1.5 sene.

Rave party, techno, techhouse, house, trans müzikle iyi gidiyor.

Dozu arsızlıktan arttırıyorsun, bağımlılıktan değil.

Aldığında özgüven, mutluluk, mutevazi bir muktedirlik hissediyorsun.

İçki gibi değil. Kontrolünü kaybetmiyorsun. Araba kullanabiliyorsun.

Cinselliğe etkisi değişken. Azdırıyor ama boşalmak mümkün değil.

Bad trip ihtimali var. Aldığın hapın ne olduğuna ve sana bağlı.

E yapan insandan zarar gelmez. Alkol alan insan kavga çıkarır.

Gençler kulüplere gidiyor. Eskiler evlerde takılmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!