Ecevit'ten AB'ye: Kıbrıs'ı rahat bırakın

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten ABye: Kıbrısı rahat bırakın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Kıbrıs'ta iki ayrı devletin varlığı gözardı edildikçe bir uzlaşmaya varılamayacağını, herkesin bu durumu içine sindirmesi gerektiğini söyledi. "Bazı Batı ülkeleri Kıbrıs'ta geçmişin acılarını yeniden canlandırmaya çalışıyor" diyen Ecevit, BM Genel Bekreteri Kofi Annan'a da ağır eleştiriler yöneltti. Bazı AB ülkelerinin Kıbrıs'ı çıkmaza sürüklediğini söyleyen Ecevit, "Kıbrıs'ı kendi haline bıraksalar bir sorun kalmazdı" dedi.

Başbakan Ecevit, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya, KKTC'nin 17. Kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladı. Ecevit, Türkiye'nin AB'ye adaylığı kesinleşirken, ''AB adaylığı ile Kıbrıs konusu arasında bağlantı kurulmasının kabul edilemeyeceğinin'' açıkça söylendiğini hatırlatarak şunları söyledi:

''(Kıbrıs konusu Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıslı Rumlar arasında bir konudur, buna sizler karışmayın) dedik. Bu konudaki kararlılığımızı bilerek bize adaylık hakkı verdiler. Bize bu açıdan gerekli güvencelerde verildi. Helsinki ölçütlerine (evet) dedik, ama başka hiçbir ölçüt kabul edemeyeceğimizi söyledik. Verilen sözlerden şimdi geri dönülüyormuş, gibi bir eğilim ortaya çıktı. Biz buna kesinlikle razı olamayız ve izin veremeyiz. Biz her sözümüzü tutarız. Her devletin ve her kuruluşun da bize verdiği sözü tutmasını bekleriz. Bunu bir çıkmaza sürükleyenler bazı AB üyesi ülkelerdir. Eğer Kıbrıs'ı kendi haline bıraksalar Kıbrıs'ta bir sorun kalmazdı.''

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözlü ifadelerinin ortalığı büsbütün bulandırdığını kaydeden Ecevit, ''Tezgahlanmak istenen oyun artık ortada. Kıbrıs'ta bir ortak devlet olmalıymış, bu ortak devlet ayrılmaz ve bölünmez bir bütün olmalıymış, Kıbrıs'ta tek bir vatandaşlık olmalıymış, Rumlara büyük miktarda toprak bırakmalıymış, oda yetmezmiş çok sayıda Rum, Kuzey'e geçip yerleşebilmeliymiş... Kıbrıs'lı Türklerin tek güvencesi olan Türk Askeri de Kıbrıs'tan çekilmeliymiş'' diye konuştu. Başbakan Ecevit, bunlar biraraya geldiğinde bazı çevrelerin Kıbrıs'ta konfederasyon şöyle dursun, federasyona bile razı olmadıklarının görüldüğünü belirterek, ''Fakat bu tasarımlarının hiçbiri Türk tarafınca kabul edilemez. Kıbrıs'ta iki ayrı devlet varlığı gözardı edildikçe bir uzlaşmaya varılamayacağını herkes içine sindirmelidir'' diye konuştu.

AB bakanları ve yetkililerine bugün birer mektup gönderdiğini bildiren Ecevit, mektuplarda Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını bütün açıklığıyla anlattığını söyledi. Ecevit, ''Türkiye Cumhuriyeti varoldukça Kıbrıslı Türkler de özgür ve bağımsız olacaklardır. Kıbrıs Türkleri Rumlara teslim olmayacaktır. Bunu bütün dünya böyle bilmelidir'' dedi.

''Bugün dünya kabul etsin, etmesin Kıbrıs'ta iki ayrı bağımsız devlet vardır'' diyen Ecevit, şunları söyledi: ''Biri Kıbrıs Rumlarının devleti, biri de Kıbrıslı Türklerin devleti. Bu gerçeği görmezden gelenlere rağmen bu gerçek varlığını sürdürüyor ve sürdürmeye devam edecektir. Bazı Batı ülkeleri Kıbrıs'ta geçmişi, geçmişin acılarını yeniden canlandırmaya uğraşıyorlar.''

AB için Kıbrıs şartına ret

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!