Ecevit'in çifte mutluluğu

Güncelleme Tarihi:

Ecevitin çifte mutluluğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2002 11:34

Başbakan Ecevit, yarın hem 78'nci yaş gününü hem de 57'nci hükümetin üçüncü kuruluş yıldönümünü birlikte kutlayacak.

Haberin Devamı

''28 Mayıs 2002'' tarihi, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit için ayrı bir önem taşıyor. Bu tarih, Ecevit başkanlığında kurulan 57. Hükümet'in 3. yıldönümü ve aynı zamanda Ecevit'in 78. yaşgünü...

Bugün hastaneden taburcu olacak Ecevit'in yarın hükümetin üç yıllık icraatını değerlendirmek üzere Başbakanlık Resmi Konutu'nda saat 13.00'te basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi. Ecevit'in basın toplantısını yarın tek başına gerçekleştireceği kaydedildi. Başbakan Ecevit'in basın toplantısına ilişkin metne son şeklini verdiği belirtildi. 

57. Hükümet'in onaylandığı tarih, aynı zamanda Başbakan Ecevit'in doğum gününe rast geldi. Kabinenin, 28 Mayıs 1999 günü dönemin Cumhurbaşkanı Demirel tarafından onaylanması, aynı gün 74. yaşgününe rastlayan Ecevit'e de bir doğum günü armağanı niteliğindeydi. 

Başbakan Ecevit, yetkililerin verdiği bilgiye göre, eğer tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden bugün taburcu olursa 78. doğum gününü hasta yatağında değil, konutunda kutlayacak. 

Gerçi bugüne kadar gazetecilerin soruları üzerine kendisinin ve eşinin doğum günleri ile evlilik yıldönümlerini diğer günlerden farklı görmediklerini belirten Başbakan Ecevit, bu özel günleri, ''Bizim için her gün doğum günü, evlilik yıldönümü ve sevgililer günü'' olarak nitelendirmişti.

57'NCİ HÜKÜMET'İN KURULUŞU

28 Mayıs 1925'de doğan Ecevit, 57. Hükümet'in bakanlar kurulu listesini, aynı zamanda 74. doğum günü olan 28 Mayıs 1999'da Çankaya Köşkü'ne götürdü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, aynı gün kabine listesini onayladı. 

Hükümet ortakları, kabine listesinin onaylanmasından sonra ''Koalisyon Protokolü'' ve ''Hükümet Programı''nı hazırlama çalışmalarına başladı. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra Hükümet Programı, Ecevit tarafından 4 Haziran'da TBMM'de okundu. Program üzerindeki görüşmelerin 7 Haziran'da tamamlanmasının ardından Anayasa gereği iki tam gün sonra güvenoylaması yapıldı.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit başkanlığında kurulan DSP-MHP-ANAPKoalisyon Hükümeti için 9 Haziran 1999'da yapılan oylamada, hükümet güvenoyu aldı. TBMM'de, 21. Dönem Parlamento'nun 536 milletvekilinin katıldığı 57. Hükümet'in güvenoylamasında, 354 milletvekili ''kabul'',182 milletvekili ''ret'' oyu kullandı.

Demirel, güvenoyunun ardından kabineyi Çankaya Köşkü'nde kabul etti ve yeni bakanlar kurulu üyeleri ile tanıştı.

Yarın itibariyle 3. yılını dolduracak olan 3 ortaklı 57. koalisyon hükümeti döneminde, kabinede 10 bakan değişikliği yaşandı. Hükümetin kuruluşunda kabinede yer almak istemeyen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 13 Temmuz 2000 tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak bakanlar kurulu üyeleri arasına katıldı.

57. Hükümet döneminde, TBMM'ye sevk edilen 400'e yakın yasa tasarısından büyük bir bölümü yasalaştı, 58 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı, 4 bin 293 kararname ve 120 genelge yayınladı.

ECEVİT'İN YURTİÇİ VE YURTDIŞI GEZİLERİ

Başbakan Ecevit, 3 yıllık Başbakanlığı döneminde, 37 yurtiçi, 18 da yurtdışı gezisine çıktı. İlk yurtdışı gezisini ABD'ye yapan Ecevit, daha sonra sırasıyla Rusya Federasyonu, Davos (İsviçre), Romanya, Arnavutluk, Hindistan, Norveç, Makedonya, Fransa, Makedonya, İspanya, Belçika, İsveç, Belçika, ABD, Bulgaristan, İspanya ve Romanya'ya gitti.

Ecevit'in 23-25 Mayıs 2002'de Pakistan ve Afganistan'a yapmayı planladığı gezi, rahatsızlığı nedeniyle ertelendi. Bu gezinin hangi tarihte yapılacağı henüz belli değil.

Başbakan Ecevit, ağırlıklı olarak İstanbul olmak üzere 35 yurtiçi geziye çıktı. Ecevit'in yurtiçi ve yurtdışı gezilerinin hemen hemen hepsine, eşi Rahşan Ecevit de eşlik etti.

ECEVİT, 3 MAKAM ARACI DEĞİŞTİRDİ

Ecevit, Başbakanlığı döneminde, bakanların tersine Mercedes marka makam aracı yerine, yerli otomobilleri tercih etti. Bu durum kendisinesorulduğunda ise ''Ben, biraz yerli malcıyım'' karşılığını verdi.

İlk olarak Renault Safrane marka aracı kullanan Ecevit'e, daha sonra güvenlik nedeniyle zırhlı Fiat Tempra marka aracı kullanması tavsiye edildi. Bu aracın randımansız olması nedeniyle tekrar eski makam aracına dönen Ecevit, bir süreden beri yine güvenlik gerekçesiyle yerli malı olmayan Hyundai marka zırhlı Limusine makam aracına biniyor.

BAŞBAKAN ECEVİT'İN RAHATSIZLIKLARI

Başbakan Ecevit, 57. Hükümet'in başbakanı olduğu dönemde iki kez ciddi rahatsızlık geçirdi. Bunlardan ilki Ecevit'in Hindistan'a yaptığı gezinin ardından yaşandı. Ecevit, bu geziden sonra 6 gün Or-AnŞehri'ndeki konutunda dinlenmek zorunda kaldı.

Ecevit, 4 Mayıs 2002 Cumartesi günü aniden rahatsızlanarak, eşi Rahşan Ecevit tarafından Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Ecevit'in burada yapılan tetkiklerinde bağırsaklarında enfeksiyon olduğu tespit edildi ve tedavinin ardından 26 saat kaldığı hastaneden taburcu oldu.

Daha sonra evinde dinlenmeye çekilen Ecevit, 12 gün sonra tekrar rahatsızlanarak hastaneye gitti. Ecevit 11 günden bu yana Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görüyor. Ecevit'in, bugün taburcu edilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!