Ecevit katılmazsa ben de katılmam

Güncelleme Tarihi:

Ecevit katılmazsa ben de katılmam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2002 01:33

Çiller, Çankaya'daki AB zirvesiyle ilgili olarak, "Ben olsam çekilirim. Türkiye'nin sağlığı Ecevit'in sağlığından önemli" dedi.

DYP Lideri Çiller, 7 Haziran'da Cumhurbaşkanı başkanlığındaki liderler zirvesinin Ecevit'siz yapılmasının ‘Başbakan boşluğunu kabul etmek’ olacağını söyledi. Çiller, ‘‘Ecevit'in yerinde olsam çekilirim’’ dedi.

DYP Lideri Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında 7 Haziran'da düzenlenecek AB gündemli liderler zirvesine Başbakan Bülent Ecevit'in katılmaması durumunda toplantıyı kilitleyebileceği mesajını verdi. Çiller, kendisinin de bu durumda zirveye katılmayı düşünmediğini belirterek, ‘‘Ecevit o zirvede olmazsa, onun adı zirve toplantısı olmaz. Bu, başbakansızlığı kabul etmek olur. O zaman ben katılmamayı düşünürüm, katılmam. Çünkü gidersek, başbakan boşluğunu kabul etmiş oluruz’’ dedi. Çiller, şunları söyledi:

‘‘Başbakan'ın olmadığı yerde hiçbir karar alınamaz çünkü mesele sadece idam meselesi değil. Orada başka konular da konuşulacak. O zirve başbakansız yapılırsa eğer bu, dünya kamuoyu önünde Türkiye'nin başbakansızlığın tescil olur. Bu MGK toplantısına da benzemez. Başbakan'ın olmadığı bir liderler zirvesi olur mu? Ben yetkili kurullarımla ve arkadaşlarımla bu konuyu tartışma ihtiyacı hissediyorum. MGK'ya katılıp katılmaması önemli tabii. Ama zirveye katılmaması bütün demokratik dünyayı kökünden etkileyecek bir olaydır.’’

ONURUNLA ÇEKİL

Çiller, Ecevit
'in sağlığı ile ilgili tartışmaları değerlendirirken, ‘yaşlı ve hasta’ bir insanın sağlığı üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmadığını söyledi. Ecevit'e Başbakanlık'tan çekilme çağrısı yapan Çiller, ‘‘Ben Sayın Ecevit'in yerinde olsam çekilirim. Bunu söylemek için bir aydır bekliyorum kendisini. Türkiye'nin sağlığı Ecevit'in sağlığından daha önemli. Tarihi bir kimliği var. Gelsin bizim azınlık hükümetimizi desteklesin, seçime gidelim. Onuru ile çekilmesinin formülü bu. Biz onun azınlık hükümetini destekledik. O zamanki şartlarda o doğruydu, şimdiki şartlarda ise bu doğru’’ dedi.

ONURSAL BAŞBAKAN

Azınlık hükümetini kurduğunda hükümet çalışmaları hakkında Ecevit'e danışacağı ve bilgi vereceği taahhüdünde bulunan Çiller, ‘‘Gelsin, hükümeti kuralım. Bize şartlarını söylesin. Sİyasi Partiler Yasası'nı ve Seçim Yasası'nı değiştirelim ve bir an önce seçime gidelim. Devamlı gidelim, kendisiyle istişare edelim. Tarih önünde sağ partiler dahil millet onu şükranla anar’’ diye konuştu. Çiller, ‘‘Onursal başbakan gibi mi?’’ sorusuna, ‘‘Bir anlamda onu söylüyorum’’ karşılığını verdi.

Ecevit'in ‘normal süreçte’ başbakanlık vekaletini kendisinden sonraki partiye vermesi gerektiğini belirten Çiller, şöyle devam etti:

‘‘Onu vermeyeceğim diyor. Ama vekaletle de gitmez. Vekaletle ne kadar gider, bir hafta gider, 10-15 gün gider. Bir makul süre olur bu.’’

ARTIK ÇOK TECRÜBELİYİM

Çiller,
başbakanlığı istediğini kaydederek, şunları söyledi:

‘‘Ortadoğu'daki operasyon için, AB için, ekonomiyi düzeltmek için başbakanlık istiyorum. Bu defa eskiye oranla kıyaslanmayacak kadar çok tecrübeliyim. Havanda dövüle dövüle tecrübe kazandım. 5 yıldır muhalefetteyim. Muhalefeti yaşayamadan tam iktidar olunmuyor. İktidara gelirsek yapacağımız herşey hazır. Azınlık hükümetini kurarsam, İrlanda'nın dönem başkanlığında AB için sağlam temeller atarım. Ülkenin başında ben olmalıyım. Clinton'ı, AB konusunda ikna eden başbakan benim.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!