Ecevit : Ä°stesem de gidemem

Güncelleme Tarihi:

Ecevit : Ä°stesem de gidemem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2002 14:04

Başbakan Ecevit, çekilmek istese de, koalisyon hükümetinin ve ülkenin istikrarı için yapamayacağını belirtti.
 Ã–zel Dosya: Hükümet 3 yaşında

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, Başbakanlık Resmi Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, DSP, MHP ve ANAP'ın oluşturdukları koalisyon hükümetinin üçüncü yılını doldurduğunu söyledi.

Bu süreç içindeki çalışmalar hakkında genel bir değerlendirme yapacağını ve kısaca özetleyeceğini belirten Ecevit, hükümetin işbaşına geldiği dönemde kamuoyuna açıkladığı ve Meclis'ten güvenoyu aldığı hükümet programıyla üç yılık çalışmalar karşılaştırıldığında, 57. Hükümet'le programda öngörülenlerin gerçekleştirilmesi konusunda büyük bir içtenlikle çaba gösterildiğinin görüleceğini söyledi.

Ecevit, Hükümet programında koalisyonu oluÅŸturan üç siyasi partinin ülke sorunlarına çözüm üretmek, görev ve sorumluluÄŸu birlikteüslenirken bir uzlaşı ve atılım hükümeti olarak çalışmaya söz verildiÄŸini kaydederek, ''Bu sözü yerine getirmiÅŸlerdir' dedi.Â

'EL ATILMAMIÅž SORUNLARA NEÅžTER VURDUK'

Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümetimiz döneminde ülkemizin yıllardır el atılmamış pek çok sorununa neşter vurulmuştur. Çeşitli alanlarda süregelen sorunların yıllardır yapıldığı gibi topluma geçici bir süre için hoş gelebilecek bazı önlemlerle geçiştirebilir geleceğe erteleyebilirdik. Ama ulusal yararları her zaman ön planda tutmak anlayışının bir gereği olarak kısa dönemde bazı sıkıntılara da neden olsa, sorunlara köklü çözümler getirmeyi, yapısal reformları gerçekleştirmeyi görev bildik. İnanıyoruz ki hükümetimiz döneminde atılan adımlar, sağlıklı işleyen bir demokrasi, sağlıklı işleyen bir ekonomi için, sosyal bir ekonomik kalkınma için ülkemizde hakça bir düzen kurulabilmesi, istikrar içindehuzur ve refahın sağlanabilmesi için zorunluydu. Biz de tüm güçlüklerekarşın bu adımları atmaktan çekinmedik.

Bu dönemde ülkemizde çağdaş normlara uygun olarak insan haklarının korunması ve geliştirlmesi bakımından gerekli olan hukuki ve idari yapı büyük ölçüde gerçekleştirildi.''

Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde hazırlanan ulusal programdaki hedefler doğrultusunda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi normlarına uygun olarak Anayasa'nın başlangıç metni dahil 34 maddesinin değiştirildiğini hatırlatan Ecevit, hükümetin gerçekleştirdiği icraatları şöyle sıraladı:

Haberin Devamı


  Türk Ceza Yasası'nın 159. maddesi ve 312. maddelerinde, Terörle Mücadele Yasası'nın 7 ve 8. maddelerinde, Devlet Güvenlik Mahkemeleri Yasası'nda, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası'nda değişiklikler yapıldı.
ÂAnlatım özgürlüğü bakımından önemli açılımlar saÄŸlandı. Gözaltı süresi 7 günden 4 güne indirildi. Siyasi partilerin kapatılması zorlaÅŸtırıldı.
ÂÄ°ÅŸkence ve kötü muamele suçunu iÅŸleyen kamu görevlilerinin ağır cezalara çarptırılmasın öngören bir yasa çıkarıldı. Memurlar ve öteki kamu görevlilerinin yargılanması kolaylaÅŸtırıldı.
ÂDGM'lerin sivilleÅŸtirilmesi için Anayasa ve yasa deÄŸiÅŸiklikleri yapıldı. Çıkar amaçlı suç örgütleri kuranlara ve bunları yönetenlere, örgüt adına etkinlikte bulunanlara ağır cezalar verilmesi öngörüldü.
ÂMemurların ve öteki kamu görevlilerinin disiplin cezaları affedildi. Ä°nfaz HakimliÄŸi Yasası çıkarılarak hükümlü ve tutukluların haklarında yapılan iÅŸlemlere yönelik yapılan ÅŸikayetleri incelemek ve karara baÄŸlamak üzere infaz hakimlikleri kuruldu.Â

PKK´NIN KÖKÜ KURUTULDU

ÂMedeni kanunumuz tümüyle yenilenerek günümüzün sosyal ve ekonomik gereksinimlerine yanıt verecek temel yasa oluÅŸturuldu.
ÂCezaevleri terör örgütlerinin karargahı olmaktan çıkarıldı. Hükümetimiz üç yıllık çalışma döneminde Anayasal düzeni yıkarak yerine din esaslı devlet kurma hevesinde olan ve pekçok hunhar cinayet iÅŸlediÄŸi anlaşılan örgütler ortaya çıkarıldı. Pek çok faili meçhul siyasal cinayet uzun yıllar sonra bu dönemde aydınlatıldı.
ÂYıllarca halkımıza ağır acılar çektiren bölücü örgütün kökü kurutuldu. Yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidildi. Hükümetimiz döneminde bir yandan emniyet teÅŸkilatı modern teknolojik olanaklara en kapsamlı ÅŸekilde kullanılmasını saÄŸlayacak, öte yandan güvenlik güçlerimize eÄŸitim olanaklarından en geniÅŸ biçimde yararlandıracak çalışmalar yapıldı.''

E
KONOMÄ° DÃœZELÄ°YOR

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomide büyüme yolunda olumlu işaretler alındığını da belirtti. Ecevit, yapılan düzenlemelerle bankaların ekonomiye yük değil, lokomotif olacak bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi.

Ecevit, 1970'lerin sonunda itibaren süre gelen yüksek enflasyon yanında, 1990'lardan itibaren içine girilen borç-faiz sarmalı nedeniyle ekonominin ağır tahribata uğradığını da vurguladı.

Uzun yıllardan beri yapısal reformlarla ilgili adımlar atılmadığını belirten Ecevit Uzakdoğu krizinden sonra gelen Rusya krizi ve ardından da 1999 yılında yaşanan iki büyük depremin, demokrasiyi de olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Ecevit ekonomide yapılanları ise şöyle sıraladı:

 Koalisyon hükümeti 2000 yılının başından itibaren yeni bir ekonomik program uygulamaya koydu, Ancak geçmiş yılların ağır birikimiş olan çarpık yapı, Kasım 2000 ve Şubat 2001 aylarında krizlere yol açtı.
ÂHükümet ekonomik programı yenileyerek kararlılığını sürdürdü.
Â2001 yılında dış satımda, turizmde iyileÅŸmeler saÄŸlandı.
ÂMaliye politikası bakımından hedefler aşıldı.
ÂEnflasyonun düşürülmesi yönünde de önemli geliÅŸmeler saÄŸlanmaya baÅŸladı. 
  
Kapasite kullanım oranında, turizmde, dış satımda ve KDV tahsilatında artışlar sağlandı.
ÂSanayi üretim endeksinde sıçrama görüldü. 

BANKACILIK SEKTÖRÜ

  57. Hükümet yıllardır çıkarılamayan Bankacılık Yasası'nı çıkardı. BDDK kuruldu ve böylece sektör bağımsız bir üst otoriteye bağlandı.
  Kamu bankaları KİT statüsünden çıkarılarak Anonim şirket statüsüne kavuşturuldu.
  Kamu bankalarının görev zararları tümüyle tasfiye edildi ve görev zararına yol açan tüm düzenlemeler iptal edildi.
ÂMerkez Bankası yasası deÄŸiÅŸtirilerek bankanın bağımsızlığı güçlendirildi. Para politikasının belirlenmesinde ve uygulanmasında tek yetkili ve sorumlu olduÄŸu görüldü.
ÂSosyal Güvenlik Reformu yapılarak bu alandaki kuruluÅŸların finansman dengelerinin saÄŸlanmasına yönelik önlemler alındı.

Haberin Devamı

ÂTürkiye´de ilk kez iÅŸsizlik sigortası sistemi kuruldu ve uygulanmaya baÅŸlandı.
ÂBireysel emeklilik sistemi de yürürlüğe konuldu.
ÂKamu maliyesinde disiplinin ve saydamlığın saÄŸlanabilmesi için toplam 69 fon kaldırıldı.
ÂÄ°letiÅŸim sektörünün devlet imtiyazı olmaktan çıkarılmasına olanak saÄŸlayan yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı.
ÂTürk Telekom A.Åž.'nin özel bir ÅŸirket olarak hizmet vermeye baÅŸlaması ve özelleÅŸtirmeye hazırlanması öngörüldü ve adımlar atıldı.
ÂElektrik ve doÄŸalgaz piyasalarına iliÅŸkin yasalar çıkarılarak enerji piyasasının rekabete açılması, güçlü, istikrarlı ve saydam bir siyasal politika oluÅŸturulması amaçlandı.
ÂKamu kesiminde mali disiplin saÄŸlandı. ÖnceliÄŸi ve yapılabilirliÄŸi olmayan yatırımlar programdan çıkarıldı. Kamu ihale yasası çıkarıldı. Kamu taşınmazlarının satışını kolaylaÅŸtırıcı tedbirler alındı.
ÂVergi kimlik numarası uygulaması yaygınlaÅŸtırıldı. Vergi borçlarının uygun koÅŸullarda taksitlerle ödenmesine olanak saÄŸlandı. Topluma herhangi bir yük getirmeyecek bir Tüketim Vergisi Yasası TBMM'ye sunuldu.
ÂKamu taşınmaz mallarının bilgisayar aracılığıyla denetimini saÄŸlayacak Milli Emlak Otomasyon Projesi ülke çapında gerçekleÅŸtirildi.

ÖZELLEŞTİRME

B
aşbakan Ecevit bir saat süren konuşmasında özelleştirme alanında yapılanları da anlattı. Ecevit bu alanda yapılanları şöyle özetledi:

 
TÜPRAŞ hisselerinin bir bölümünün halka arzı, POAŞ kamu hisselerinin blok satışı ve halka arzı, Petkim-Yarımca kompleksinin TÜPRAŞ'a devri, İSDEMİR'in ERDEMİR'e devri, cep telefonu lisans satışı gibi özelleştirme uygulamaları gerçekleştirildi.
ÂOrganize Sanayi Bölgeleri Yasası, bölgelerin geniÅŸlemesine olanak saÄŸlayacak biçimde deÄŸiÅŸtirildi.
ÂEndüstri Bölgeleri Yasası çıkarıldı ve endüstri bölgelerindeki yatırım baÅŸvurularının üç ay içinde sonuçlandırılması öngörüldü. Böylece iç ve dış yatırımlara büyük ivme kazandırma kapısı açılmış oldu. Teknoloji bölgeleri geliÅŸtirme Yasası'yla teknoloji yoÄŸun üretimin artırılmasına olanak saÄŸlandı. Bu dönemde 13 bin iÅŸyerinin bulunduÄŸu 59 küçük sanayi sitesinin yapımı tamamlandı. 34 yeni küçük sanayi sitesinin yapımı baÅŸlatıldı. 26 organize sanayi bölgesi de yatırımcılara açıldı.

KAMUDA FAZLA İŞGÜCÜ

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, ''Daimi işçi kadrosunda olup fazla bulunanlar, gereksinim duyulan öteki kamu kurum ve kuruluşlarına nakledileceklerdir. Emeklilik hakkını elde etmiş olup, 50 yaşın üzerinde bulunan işçilerin durumu, işçi sendikasıyla birlikte değerlendirilecek, gereksinme duyulanların çalışmasına, üretkenliğini yitirmiş olanların emekli edilmelerine karar verilecektir'' dedi.

ERKEN SEÇİM YOK

Başbakan Bülent Ecevit, 57. Hükümet'inkararlılık, uyum ve başarı azmiyle işbaşında bulunduğunu belirterek, ''Bu hükümet, normal seçim süresine kadar da işbaşında kalacaktır ve halkımıza verdiği sözleri tümüyle yerine getirmek için elinden gelen her çabayı gösterecektir'' diye konuştu.

Aralık 1999'da Helsinki'de yapılan Avrupa BirliÄŸi (AB) toplantısında Türkiye'nin tam üyeliÄŸe adaylığının tescil edilmesi ile birlikte AB ile iliÅŸkilerde yeni bir dönemin baÅŸladığını belirten Ecevit, AB Komisyonu tarafından Katılım Ortaklığı Belgesi'ninÂhazırlanmasının ardından Ulusal Program'ın ele alındığını ve 19 Mart 2001 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca onaylandığını kaydetti.

Ä°DAM KONUSUNDA MHP YAPICI OLACAKTIR

Ecevit konuÅŸmasını tamamladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ecevit idamla ilgili bir soru üzerine, AB'ye tam üyelik için belirli adımlar atılması konusunda, MHP'nin yapıcı bir davranış içinde bulunacağına inandığını belirterek, ''Ä°dam konusunda, parlamento düzeyinde bir adım atılabilirÂve sorun çözülebilir'' dedi.

BAHÇELİ´NİN AÇIKLAMASINI DAHA GÖRMEDİM

Bülent Ecevit, ''Sağlık durumumdaki gelişmeler, belirli bir duruma varmadan önce bazı dış resmi gezilerden kendimi yoksun tutmak zorunda kalabilirim'' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin, Çin'de yaptığı AB'ye yönelik açıklamalarının anımsatılması üzerine Ecevit, Bahçeli'nin bu açıklamalarını henüz okuma fırsatı bulamadığını söyledi. Ecevit, bu nedenle ayrıntılı yanıt veremeyeceğini kaydederek,''Hükümetin üç ortağı da Türkiye'nin, AB'ye üye olmasını istemektedirler. Bunu da her vesile ile açıklamışlardır'' dedi.

AB'ye tam üyeliğin, olmazsa olmaz bazı koşullarının olduğunu bildiren Ecevit, bunlar arasında idamın kaldırılması, eğitim ve kültürile ilgili bazı koşulların bulunduğunu vurguladı.

Ecevit, bunlar için belirli adımlar atılmadığı takdirde AB'ye üyeliğin bir hayal haline gelebileceğini veya ileri tarihlere erteleneceğini ifade etti. Başbakan Ecevit, şöyle devam etti:

''Onun için ben MHP'nin bu konuda yapıcı bir davranış içinde bulunacağına inanıyorum. Başka türlüsünü düşünmek de zaten mümkün değil. MHP de AB'ye tam üyelik amacını kabul etmiş durumdadır. Zorlama olmaksızın, kendi isteği ile kabul etmiş durumdadır.

Bunun da gereklerinin yapılmasına elbirliği ile katkıda bulunacağız. Bazı güçlükler olabilir, partiler arasında farklı düşünceler olabilir. Ama ben inanıyorum ki eninde sonunda bir uyuma varılacaktır.''

'HER DAKİKA GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'

Ecevit, bir gazetecinin, ''İdam konusunda ortaklarınızla tam bir uyuma varmazsanız, muhalefetten bazı partiler destek olabileceğini açıkladı, orada bir uzlaşma arar mısınız?'' sorusu üzerine, bunun mümkün olduğunu ve bu düşünceyi aylar önce ortaya attığını anımsattı.

Bu konuda, Bahçeli ile mutabık olduklarını ifade eden Ecevit, Bahçeli'nin, ''Her konuda değil, çok sayıda konuda değil, fakat çok istisnai durumlarda, koalisyon dışındaki partilerin muhalefet partileri bazı girişimlerde bulunulabileceğini'' söylediğini hatırlattı. Ecevit, ''Bunun başında da idam konusu gelmekteydi. Eğer, TBMM'de yeterli çoğunluğun sağlanması umudu belirecek olursa, ki bu konuda her dakika girişimlerimizi sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz, o zaman bu konuda parlamento düzeyinde bir adım atılabilir ve sorun çözülebilir, diye umuyorum. Herhalde bu sorunu çözmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!