Eboladan hızlı yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Eboladan hızlı yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2003 02:05

Ölüm saçan SARS virüsü karşısında insanlık çaresiz. Hastalıktan ölenlerin sayısı 63'e, hastalığın bulaştığı insanların sayısı 1900'e ulaştı. Çin'de ortaya çıkan ve daha sonra seyahatler yoluyla başka ülkelere yayılan ‘‘Akut Solunum Yetersizliği’’ ya da ‘‘Atipik Zatürree’’Avustralya'ya da sıçradı.

Hastalık nedeniyle bankalar ve okullar tatil edildi. Hayvanlardan bulaştığı ve ebola virüsünden daha hızlı yayıldığı söylenen SARS, borsaları bile sarsıyor.

Amerikalı sağlık yetkilileri, SARS virüsünün sadece hapşıran ve öksüren hastalardan yayılan damlacıklara temasla değil havadan da bulaştığını bu yüzden sanıldığından çok daha tehlikeli olduğunu bildirdiler.

4 kişinin öldüğü 92 kişinin hasta olduğu Singapur'da bütün okullar belirsiz bir tarihe kadar kapatıldı. Bu arada Endonezya'da da üç kişinin gizemli zatürree hastalığına yakalandığından şüphelenildiği belirtildi. CNN'e açıklama yapan Amerikalı doktorlar, SARS konusunda henüz çok az şey bilindiğini ve nasıl bir yöne gideceğini anlayabilmek için daha zaman gerektiğini belirttiler. Doktorlar, yine de hastalığa yakalanan birçok kişinin hastaneye yatırılmaya bile gerek kalmadan iyileşebildiğine de dikkat çektiler. SARS virüsünün yoğun olduğu ülkelerden gelen yolcuların 10 gün boyunca karantinaya alınarak incelenmeden toplum içine bırakılmaması gerektiğini söylediler.

AVUSTRALYA'DA İLKVAKA

Avustralya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Profesör Richard Smallwood, ülkedeki ilk SARS hastasının Singapur'da iki gün geçirdikten sonra 12 Şubat'ta Avustralya'ya dönen bir erkek olduğunu belirterek, bu kişinin 23 Şubat'ta yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu söyledi.

Kanada'da 31 yeni SARS vakasının görüldüğü, bunlardan beşinin çocuk olduğu bildirildi. Kanadalı yetkililer, Kanada'nın en kalabalık eyaleti Ontario'daki hastanelerde tespit edilen yeni vakalarla birlikte gizemli zatürre türüne yakalananların sayısının 129'a yükseldiğini belirttiler. Birçok aile çocuklarını okullara göndermiyor.

BORSALARA SARS DARBESİ

Uzakdoğu'da turizm endüstrisini vuran SARS paniği ile borsalar düşmeye başladı. HSBC Bankası, hastalığa karşı önlem almak için Hong Kong şubesinde çalışan 50 elemanını eve göndererek bir hafta tatil verdi. Dünya Ekonomik Forumu'nun Çin toplantısı da ertelendi.

Uzakdoğu’dan gelen uçaklara SARS kontrolü

Dünyada paniğe yol açan, bir tür atipik zatürree olan SARS'a (şiddetli akut solunum yetersizliği sendromu) karşı Atatürk Havalimanı'nda, sağlık görevlileri tarafından önlemler alındı. Ağızları maskeli görevliler, virüslü yolcu bulunma ihtimaline karşı Hong Kong ve Singapur'dan gelen uçakları tek tek kontrol ediyorlar.

Kabin görevlilerine, hastalığın belirtileri olan ishal, halsizlik, iştahsızlık, öksürme, hapşırma ve düşmeyen ateşi bulunan yolcu olup olmadığını soran sağlık uzmanları, bu tür yolcu bulunmadığının bildirilmesi halinde uçağın kapısının açılmasına izin veriyor.

Yetkililer, hastalık belirtileri taşıyan yolcu çıkması halinde muayene edileceğini ve gerekirse uçağın tüm yolcularının karantinaya alınacağını söylediler. Yaklaşık 10 gündür süren denetlemelerde henüz virüslü yolcuya rastlanmadı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bağışıklama Danışma Kurulu da şu ana kadar Türkiye'de SARS vakasına rastlanmadığını kaydetti.

Sars’ın kimliği

BELİRTİLER

Yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı. Göğüs röntgenlerinde zatürree belirtileri gösteren değişiklikler. Başağrısı, kas gerilmeleri, iştah kaybı ve ishal gibi de belirtileri var.

TEHLİKELİ

Hastalığa yakalananlar arasındaki ölüm oranı yüzde 3 ila 5 oranında. Hong Kong'da bu virüsün bulaştığı kişilerin çoğu ağır zatürreeye yakalanıyor. Kurbanların durumları 5 günde hızla kötüleşiyor.

TEDAVİ

Hastalığın kendine özgü bir tedavisi yok. Dünya çapında doktorlar hastalara bir antivirüs hapı olan Ribavirin ve kortizon veriyorlar. Doktorlar, eğer tedaviye erken başlanırsa başka ciddi hastalıkları bulunmayan hastaların çoğunluğu iyileşiyor.

ALTI SAAT YAŞIYOR

Daha önce sadece hastaların öksürüğünden yayılan damlacıklarından bulaştığı sanılan virüsün, hava boşluğunda da yol aldığı tespit edildi. Virüs vücut dışında 3- 6 saat yaşayabildiği için dolaylı olarak da bulaşabiliyor.

BULAŞICI MI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koruyucu önlemler alındığında virüsün gripten daha az bulaşıcı olduğunu söylüyor. Ancak, Hong Kong Sağlık Bakanı, virüsün yüksek oranda bulaşıcı olduğunu belirtiyor. Diğer sağlık uzmanları ise temkinli.

SARS, Hong Kong'da bir günde 75 kişiye bulaştı. Hong Kong hükümetinden yapılan açıklamada, hastalığa yakalananlardan 52'sinin aynı apartmandan olduğu, apartmandaki 200'den fazla kişinin tahliye edilerek, oluşturulacak karantina kamplarına yerleştirileceği kaydedildi. 685 kişinin hastalığa yakalandığı bu ülkede bugüne kadar SARS'dan 16 kişi hayatını kaybetti.

Hayvanlardan mı geçiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığın Çin'in güneyindeki büyük ve küçük baş hayvanlardan kaynaklanıyor olabileceği teorisini araştırıyor. Bilimadamları, SARS'ın 1997'de kümes hayvanlarından yayılan kuş gribi ile kesinlikle bağlantısı olmadığı kanaatine varmış bulunuyor. Bilimadamları, SARS virüsünün sadece Afrika ile sınırlı olan öldürücü Ebola virüsünden daha hızlı yayıldığını ve henüz bunu kontrol etmenin mümkün olmadığını söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!