e-Tebligat nedir? e-Tebligat başvurusu nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

e-Tebligat nedir e-Tebligat başvurusu nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 19:37

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilecek olan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasının başlama tarihinin 1 Ocak 2016'dan 1 Nisan 2016'ya ertelendiği açıklandı.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girilmesi planlanan e-Tebligat uygulaması, 3 ay sonraya ertelendi. 1 Nisan’da start verilecek olan e-Tebligat, Kurumlar vergisi mükelleflerine, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara zorunlu. 28 Aralık 2015 tarihine kadar zorunluluk kapsamında bulunan 1 milyon 232 bin gelir vergisi ve 389 bin kurumlar vergisi mükellefi uygulamadan faydalanmak için başvuru yaptı.

1 Nisan 2016 Cuma günü itibariyle yürürlüğe girecek olan e-Tebligat, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi dairelerinin düzenlediği ve mükellefler ile diğer muhattaplara 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evraka deniyor. Herkes için zorunlu olmayan ve isteğe bağlı olarak almak isteyenlere, yapacakları başvuruya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı elektronik ortamdan tebligat gönderecek.

Haberin Devamı

E-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Tüzel kişiler e-Tebligat başvurularını vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden edinebilecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler) ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuru yapabilecekler. Öte yandan gerçek kişiler vergi dairelerinden ya da İnternet Vergi Dairesi'nden edinecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bağlı bulundukları vergi dairesinin yanı sıra doğrudan internet vergi dairesinden de başvurularını gerçekleştirebilecekler.

Başvurularda isteğe bağlı olarak e-Tebligat almak isteyen tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile katma değer vergisi veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunabilecek.

E-TEBLİGATIN FAYDALARI

- Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlayacak.
- Hizmet kalitesini arttıracak.
- Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti edecek, güvenilir tartışılamayacak.
- Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilecek.
- Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmayacak.
- Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken e-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlayacak.
- e-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak. 

BAKMADAN GEÇME!