E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır? | Veraset İlamı nedir?

Güncelleme Tarihi:

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır | Veraset İlamı nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2018 13:53

E devlet yeni hizmeti 'Veraset İlamı Sorgulama' ile yeniden gündemde! Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, soy ağacı sorgulama ve sefer görev emri uygulamalarının ardından yakınlarından miras kalıp kalmadığını da e-devlet üzerinden sorgulayabilecek. Geçtiğimiz dönemde Alt-üst Soy Sorgulama, Sefer Görev Emri gibi hizmetlere aşırı ilgi nedeniyle kilitlenen e-devlet'te artık yakınlarınızdan miras kalıp kalmadığını da öğrenebileceksiniz. Peki E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

Haberin Devamı

E Devlet miras (Veraset ilamı) sorgulama ekranı birçok hizmetin ardından vatandaşların ilgisini çekti. Üzerlerine kalan herhangi bir miras olup olmadığı merak eden vatandaşlar, E Devlet miras sorgulama ekranını ilgiyle araştırıyor. Peki, E Devlet miras sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte, Adalet Bakanlığı'nın 'Veraset İlamı Sorgulama' başlığı altında yayımladığı hizmet hakkında detaylı bilgiler

Son dönemde "Soy Ağacı" ve "1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama" hizmeti başlatan e-Devlet uygulaması bu kez de sistem üzerinden "Mirasçılık Belgesi" hizmeti vermeye başlıyor. 6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanacak hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi. 

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır | Veraset İlamı nedir


VERASET İLAMI NEDİR?

Ölenin ya da miras bırakanın ardından kendisine kimlerin mirasçı olacağı hususunu belgelendiren durum Miras Hukuku’nun başlangıç noktasını oluşturur. Ölümden sonra geride kalan mirasçıları belirleyen bu evraka mirasçılık belgesi ya da veraset ilamı denir.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!