E-Devlet miras sorgulama hizmeti nasıl kullanılır? Veraset İlamı sorgulama sayfası

Güncelleme Tarihi:

E-Devlet miras sorgulama hizmeti nasıl kullanılır Veraset İlamı sorgulama sayfası
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2018 10:40

E-Devlet miras sorgulama hizmetinin nasıl kullanılacağı milyonlarca vatandaş tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. E-Devlet birçok hizmeti vatandaşların önüne sunmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmayla mirasçılık belgesinin "e-Devlet" üzerinden verilmesine başlanmasının ardından bugünkü işlem sayısı 436 bin 491'e ulaştı. Peki, E-Devlet miras sorgulama hizmeti nasıl kullanılır? İşte, Veraset İlamı sorgulama sayfası.

Haberin Devamı

Dün duyurusu yapılan miras sorgulama işlemi bugün e- Devlet üzerinden aktif hale getirildi. Vatandaşlar birkaç adımda e-Devlet'ten miras sorgulama uygulamasını kullanabiliyor. Peki miras sorgulama işlemi nasıl yapılıyor? İşte adım adım e- Devlet miras sorgulama sayfasının detayları

E-Devlet'te yeni bir uygulamanın duyurusu geçtiğimiz gün yapılmıştı. Soyağacı sorgulama ve sefer görev emri sorgulama hizmetleri ile geçtiğimiz haftaya damga vuran sorgulamalar ülke gündeminde de geniş yer almıştı. Bunların ardından yeni gelen hizmette adından söz ettireceğe benziyor. E- Devlet'te yeni kullanıma açılan uygulamanın adı 'veraset ilamı sorgulama' yani miras sorgulama hizmeti artık online olarak sağlanabilecek.

Bu hizmet, 16 Aralık 2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

Haberin Devamı

Miras Sorgulama hizmetiyle ilgili e-Devlet'te bir de açıklama yer aldı, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."

İŞLEM SAYISI ARTIYOR

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, sulh hukuk mahkemelerinin kararıyla verilen mirasçılık belgelerine "e-Devlet" üzerinden ulaşılmasına yönelik çalışma yaptı. 

Çalışmaların tamamlanmasıyla Bakanlığın, "e-Devlet" üzerinden sunduğu hizmetler arasına "Veraset İlamı Sorgulama" da eklendi. 
"e-Devlet" üzerinden, ölüm tarihi 1990 yılı ve sonrası olan kişilerin mirasçılık belgesinin verilmesine 22 Şubat'ta başlandı. 

Haberin Devamı

Uygulamanın hayata geçtiği ilk gün 2 bin 540 işlem yapıldı. Dün, yeni uygulamanın başladığına ilişkin duyuruların yapılmasının ardından 288 bin 347, bugün ise 436 bin 491 işlem yapıldı. 

Uygulamanın başlamasından itibaren 13 günde toplam 757 bin 506 kişi mirasçılık belgesine "e-Devlet" üzerinden ulaştı. 

Mirasçılık belgesi sorgulamasında miras bırakanın vatandaşlık numarasının bilinmesi şartının da kaldırılması yönünde çalışma yapılırken, kişilerin kendi vatandaşlık numaralarını girmeleriyle mirasçılık belgelerine tek işlemle ulaşmalarının hedeflendiği öğrenildi. 

MİRAS SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

E-Devlet miras sorgulama hizmeti nasıl kullanılır Veraset İlamı sorgulama sayfası

Haberin Devamı

E DEVLET'TEN MİRAS SORGULAMA (VERASET İLAMI) NASIL YAPILIR?

Ailenizden ve yakınlarından miras kalıp kalmadığını öğrenmek için öncelikli olarak e- Devlet giriş şifresi edinmeniz gerekiyor. Bunun bir diğer alternatifi de internet bankacılığı kullanıyorsanız, internet bankacılığına ait şifreniz ile giriş yapabiliyorsunuz.

E-Devlet'e normal giriş için TC kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak giriş işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni hizmete ulaşmak için e-Devlet içinde bulunan arama kısmına miras sorgulama değil 'Veraset ilamı sorgulama' yazmanız gerekiyor.

Tüm bunlara ek olarak size miras bırakan kişinin TC kimlik numarasını da bilmelisiniz. Aksi takdirde sorgulama işlemi gerçekleştirilemiyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ SAYFASI

E- DEVLET ŞİFRE İŞLEMLERİ

E-devlet’e giriş için PTT’den almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-imza veya mobil imza gerektiren hizmetleri kullanabilmek için e-imza veya m-imza edinilmesi hizmete bağlı olarak ayrıca gerekebilir.Şifre ile ilk defa giriş yaptığınız durumda sistem sizi şifre değiştirme sayfasına yönlendirir. Bu durumda PTT’den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve belli kriterlerden oluşan (şifre değişikliği sayfasında açıklanan) yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. 

Şifrenizi mi unuttunuz?

• Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı

• Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

• İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında müşterisi olduğunuz bankanın İnternet şubesi sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı'na giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!