E-Devlet üzerinden diploma sorgulama ve doğrulama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

E-Devlet üzerinden diploma sorgulama ve doğrulama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 12:29

Diploma sahteciliğinin önüne geçmek için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından e-Devlet kapısı üzerinden hizmete sunulan ‘Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’ ile diploma doğrulaması yapılabiliyor. Peki, diploma doğrulama işlemleri nasıl yapılır, diploma doğrulama için hangi bilgiler gereklidir?

Haberin Devamı

Daha önce Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yapılan bir açıklamada sahte diplomayla öğretmenlik yapan kişiler tespit edildiği bilgisi verilmişti. Bunun üzerine YÖK ile ortak bir çalışma başlatan MEB, bir milyon 30 bin diplomayı sorgulaması için YÖK’e teslim etti. Öte yandan gerekli kurumlarla anlaşma sağlandığı taktirde diploma doğrulama işlemleri tüm kamu personeli için de yapılacak.

MEB’in talebi üzerine Kasım ayında hizmete sunulan ‘Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’ üzerinden diploma sorgulaması yapan YÖK, sistemde bilgisi olmayan kişiler için söz konusu üniversite ile iletişime geçiyor ve diploma bilgilerinin sisteme girişini istiyor. Yapılan açıklamaya göre sorgulamanın yapılmaya başlandığı andan bugüne kadar 6 milyonu aşkın diploma bilgisi sisteme girildi.

Haberin Devamı

ONLINE DİPLOMA SORGULAMA VE DOĞRULAMA NASIL YAPILIR?

YÖK’ün yanı sıra e-Devlet şifresi olan her vatandaş diploma doğrulama işlemini gerçekleştirebilir. 2008 senesinden beri tüm kamu kurumlarının sunduğu hizmetlerin e-Devlet kapısı çatısı altında toplanmasıyla vatandaş daha kolay bir şekilde işlerini halledebiliyor. E-Devlet üzerinden diploma doğrulaması da yapılabiliyor.

e-Devlet şifrenizle sisteme girdiğinizde YÖK hizmetleri altında bulunan ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama’ hizmetini seçtiğinizde diplomanızı kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Bunun için gerekli olan iki bilgi vardır. Birincisi diploması sorgulanacak olan kişinin ‘T.C. Kimlik Numarası’, ikincisi ise diplomanın ‘Barkod Numarası’dır.

Bu iki bilgiyi girdikten sonra diplomanız sorgulanacak ve onay formu ekrana gelecektir. İsterseniz onay formunun çıktısını alabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN HANGİ YÖK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİRİM?

Diploma doğrulama işleminin yanı sıra e-Devlet üzerinden YÖK ile alakalı bir çok işleminizi daha gerçekleştirebilirsiniz. YÖK tarafından e-Devlet kapısı üzerinde sunulan işlemler şu şekildedir:

- Üniversite E-Kayıt

- Üniversite E-Kayıt Belge Doğrulama

- Öğrenci Belgesi Sorgulama

- Öğrenci Belgesi Doğrulama

- Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama

Haberin Devamı

- Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama

- Çağrı Merkezi Başvuru Sonucu Sorgulama

BAKMADAN GEÇME!