DYP'ye sarıklı oyunu

Güncelleme Tarihi:

DYPye sarıklı oyunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önceki gün törenle DYP'ye geçen ‘‘Milli Görüşçü’’lerin çoğunun böyle bir girişimden haberi olmadığı ortaya çıktı. DYP'ye geçenler listesinde adı geçen Milli Gazete'nin sarıklı yazarı Mehmet Talu'nun, ‘‘Devlet idaresi kadına verilmez’’ diyerek, Çiller'e karşı zehir zemberek yazılar yazdığı ortaya çıktı.

18 Nisan seçimlerinde oy patlaması yapmak için gözünü ‘İslamcı’ seçmene diken DYP'nin, bu amaçla adaylık sözü vererek FP'den kopardığı ‘Milli Görüşçüler’in oyununa geldiği ortaya çıktı.

‘Gönül Erleri Platformu’ adı altında FP'nin küskünlerinden oluşan 115 kişilik bir liste oluşturarak DYP'ye giden ‘Milli Görüşçü’lerden sadece beşi DYP'ye geçti. DYP'den adaylık sözü alan bu beş ‘Milli Görüşçü’nün dışında listede yer alan isimlerden bir bölümünün böyle bir oluşumdan habersiz olduğu, büyük bölümünün ise DYP'ye geçmeyi reddettikleri ortaya çıktı.

Kapatılan RP'nin kurucu genel başkanı Ali Türkmen, Milli Görüş teorisyenlerinden Süleyman Akdemir ve Akıncıların son genel başkanı Tevfik Rıza Çavuşoğlu'nun önderliğindeki bu hareketin içinde, Milli Gazete'nin yazarlarından, İsmail Efendi Cemaati'nin önde gelen ismi Mehmet Talu da yer aldı.

Milli Gazete'de ‘Fıkıh’ adını taşıyan köşesinde, sarıklı fotoğrafıyla kaleme aldığı yazılarında ‘Devlet idaresi kadına verilemez’ görüşünü savunan Talu, önceki gün düzenlenen katılım töreninde kendisinin de DYP'ye geçtiği yönündeki haberleri dün yalanladı.

Kireçlenme rahatsızlığı nedeniyle halen Gönen'de kaplıca tedavisi gören Talu, şu açıklamayı yaptı:

‘‘DYP ile hiçbir görüşmem olmadığı gibi katılma düşüncem de olmamıştır. Esasen milletvekili olmak gibi bir davam da yoktur. Ben bir hocayım ve ömrüm oldukça öğrenmek ve öğretmek niyetindeyim. Ben hep Milli Görüş davasının bir neferi oldum ve öyle de kalacağım. Dolayısıyla şahsımla ilgili herhangi bir vazifelendirme ancak ve ancak bu davanın kurmayları tarafından yapılabilir.’’

LİSTEDE ADI VARDI

Talu'nun bu açıklaması FP'yi rahatlatırken, DYP'de şok etkisi yarattı. DYP'li bir yönetici Hürriyet'e, ‘‘Talu'nun adı, bize katılan Milli Görüşçülerin listesinde vardı. Adını da zaten biz değil, kendileri açıkladı’’ dedi.

HAYALİ KATILIMLAR

Talu gibi, DYP'ye sunulan listede adı yer alan, RP'nin son Ankara kongresinde Necmettin Erbakan'a rağmen aday olup, kongreyi kazanan eski Akıncılar Derneği liderlerinden Mehmet Tellioğlu'nun da benzer şekilde DYP'ye geçmeyi düşünmediği bildirildi. Bu listede yer alan isimlerden Mehmet Tezel ve Mehmet Kartın'ın adlarının listede yer aldığından habersiz oldukları, Yahya Düzenli, Yusuf Akmaz ve Mehmet Ali Bulut, FP'nin Mamak Belediye Başkan adaylarından Osman Gök, Mustafa Camcı ve Ali Çelik'in ise DYP'ye geçmeyi düşünmedikleri bildirildi.

DYP'ye geçenlerden Yakup Kaldırım, Hürriyet'in sorusu üzerine, Mehmet Talu'nun yerine listelerine aynı cemaatten Hüsnü Kılıç'ı almaya çalıştıklarını, bu yöndeki temaslarının sürdüğünü söyledi. Ancak, Hürriyet'in araştırması, Kılıç'ın da Talu gibi DYP'ye geçilmesine sıcak bakmadığını ortaya koydu.

ÇEVİR KAZI YANMASIN

Kaldırım, platformun bir yıllık bir çalışma sonucunda oluşturulduğunu da savunarak, ‘Biz, bu listeyi hepsi birden DYP’ye geçti diye değil de, birlikte hareket ettiğimiz arkadaşlarımız diye açıkladık. Yanlış anlaşılmış olabilir' dedi.

DYP'ye katılan isimlerden Ali Türkmen'in Samsun, Tevfik Rıza Çavuşoğlu'nun Kayseri, Süleyman Akdemir'in İzmir, Kemal Güleç'in Hatay ve Hüseyin Üzülmez'in Konya, Yakup Kaldırım'ın da Ankara'dan milletvekili adaylığı sözü aldıkları bildirildi.

FP'liler ise bu isimlerin kendilerinden adaylık sözü alamayınca DYP'ye geçtiklerini savundular. FP Lideri Recai Kutan, bu katılımları ‘‘siyasi tercihleri’’ diye nitelerken, Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu da, ‘‘Seçim sathı mahilinde bu tür geçişler kişisel sorunlardan kaynaklanmaktadır’’ dedi.

Milli Görüşçü’den inciler

Devlet yönetimi kadına verilemez

Vücut yapıları bakımından erkekler, kadınlardan daha dayanıklı, akıl yönünden daha üstündürler. Kadınların yapamayacakları güç işleri erkekler yapabilirler. Bundan dolayı cihad, erkeklere farz kılındığı gibi; Peygamberlik, devlet başkanlığı, imamlık, ezan, hutbe, itikat, had ve kısas şahitliği, mirasta daha fazla almak, asabelik hakkı, evlendirme, boşama, ric'at (karısına geri dönme) evlilik gibi hususlar erkeklere verilmiştir.

Kadın, yanında mahremi olmadıkça - ne olursa olsun - şer'an seferı olan bir mesafeye gidemez. Hiç bir kadına yanında mahremi olmaksızın üç gecelik yere sefer etmek helal değildir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!