'Düşünme gücü projesi'ne imza töreni

Güncelleme Tarihi:

Düşünme gücü projesine imza töreni
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2009 14:02

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenin, eğitimin direksiyonundaki insan olduğunu belirterek, “Yeni müfredatı da yeni ders kitabını da öğretecek, öğrencinin kabiliyetlerini de yönlendirecek olan, işin direksiyonundaki insandır, öğretmendir” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, Akbank ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG)arasında, “Soran Sorgulayan Gençlik için Öğretmen Eğitimine Destek” sloganıyla hazırlanan “Düşünme Gücü Projesi”nin protokolü, Sabancı Holding'de düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Çelik, bakanlığının bütçesinin 2003 yılından bu yana bir numaralı bakanlık bütçesi olduğunu dile getirerek, eğitimine ve gençliğine yatırım yapmayan toplumların başarı ve kalkınma sağlayamayacağını ifade etti.
Yüksek öğretime ayrılan bütçenin de önemli ölçüde arttığına işaret eden Bakan Çelik, genç ve dinamik nüfusunun iyi eğitim alması ve sağlıklı olarak yetişmesi durumunda hiç kimsenin Türkiye'yi tutamayacağını söyledi.

Göreve geldiklerinde eğitimin altyapı, içerik ve kalitede önemli sorunlarının var olduğunu tespit ettiklerini ve bu konuda da önemli ilerlemeler kaydettiklerini anlatan Çelik, halen okullardaki her 3 sınıftan birinin kendi dönemlerinde yapıldığını ve her 3 öğretmenden birinin de yine kendi hükümetleri döneminde atandığını belirtti.

Okulların mimarilerinin yenilendiğini, eğitimin teknolojik alt yapılarının oluşturulduğunu da anımsatan Çelik, 5 bin mezra okuluna da internet erişimini sağladıklarını ve bir ay içinde bunun tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Çelik, çocukların bilgi kopyalanarak eğitilemeyeceğini ifade ederek, soran, sorgulayan bir nesil yetiştirmek istediklerini ve öğrenmeyi öğrenme sistemini getirdiklerini anlattı.

TEPEDEN TIRNAĞA DEĞİŞEN MÜFREDAT

Her öğrencinin farklı özellikleri olduğunu ve öğretmenlerin de bir orkestra şefi gibi sınıflarında armoni yarattığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

“Müfredatı tepeden tırnağa değiştirdik. Ders kitaplarını da buna bağlı olarak değiştirdik. Okulların fiziki görüntülerini değiştirdik, donanımı değiştirdik, teknolojiyle donattık. Bitti mi? Dünyanın en harika arabasını üretin, sıfır Mercedes, eğer direksiyona geçen usta değilse araba istediğiniz hizmeti görmez. Öğretmen, eğitimin direksiyonundaki insandır. Yeni müfredatı da yeni ders kitabını da öğretecek, öğrencinin kabiliyetlerini de yönlendirecek olan, işin direksiyonundaki insandır, öğretmendir.”

Eski müfredata ve kitaplara göre eğitilen öğretmenleri suçlayamayacaklarını, bu nedenle öğretmenleri yeni sistemlere göre hizmet içi eğitime aldıklarını anlatan Çelik, eğitimdeki yeni anlayışın öğretmenlere büyük çapta benimsetildiğini dile getirdi.

Eğitimde bir sıçrama olacağına inandığını da vurgulayan Çelik, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in konuşmasına atıfta bulunarak, şunları kaydetti:

“Suzan Hanım konuşmasında, hayatın çoktan seçmeli olmadığını, hayatta tek doğru yol ve yöntemin olmadığını ifade etti. Aslında birden çok yanlış olabileceği gibi birden çok doğrunun olacağını çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Toplumumuzda aslında yaşadığımız demokratik olmayan hoşgörüsüzlüğün de temelinde bu vardır. Bizim yetişme tarzımızda bize hep tercih öğretildi. Ya doğrudur, ya yanlıştır. Ya siyahtır, ya beyazdır. Ya iyidir, ya kötüdür. Ya kahrolsun, ya yaşasın... Bu ikisi arası bir yer gösterilmedi. Yani bize hiç gri tonlar öğretilmedi. Şu andaki müfredatımız bunu öğretmeye çalışıyor, ama biraz süreç gerektiriyor.”

Eğitim sistemini yavaş yavaş yerleştirmeye çalıştıklarını da ifade eden Milli Eğitim Bakanı Çelik, sınav sistemini değiştirdiklerini de anımsattı.

“Düşünme Gücü Projesi”nin pilot iller olarak belirlenen Ankara, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Adana, Samsun, Kayseri ve Van'da başlayacağını anlatan Çelik, projenin sömestr tatilinden sonra başlayacağını söyledi.

DİNÇER'İN KONUŞMASI

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de gerçek hayatta okullarda öğretildiği gibi tek bir doğru ya da tek bir yanlış olmadığını dile getirerek, “Hayat bize ezberle değil, ancak düşünüp sorgulayarak başarılı olabileceğimizi öğretiyor” dedi.

Dinçer, insanlığın ilerlemesinin, verilen cevaplarla tatmin olmayan ve hep “Neden olmasın?” diye sorgulayan akıllar sayesinde olduğunu belirtti.

Gerçek eğitimin verileri yorumlayan gençler yetiştirerek mümkün olabileceğini ifade eden Dinçer, dünyayı daha iyiye taşıyacak gençlerin eğitimine katkı vermek istediklerini söyledi.

ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder de proje ile 2 yılda 8 ilde 7 bin öğretmen ile 200 bine yakın öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, insana yatırım yapmanın önemini vurguladı.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da kurum olarak sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini ve gençliğin iyi yetişmesinin kendileri için en önemli sorumluluk olduğunu kaydederek, projenin temelinde yarının açık fikirli kuşaklarını yetiştirmenin yattığını söyledi.

Türkiye'nin genç nüfusunun önemli bir rekabet avantajı olduğunu da dile getiren Kurtul, gençleri iyi yetiştirmek gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından “Düşünme Gücü Projesi”nin protokolü, Milli Eğitim Bakanı Çelik, Suzan Sabancı Dinçer, Prof. Dr. Üstün Ergüder, Zafer Kurtul ile Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu tarafından imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!