Düşen helikoptere ulaşmak için çalışmalar sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Düşen helikoptere ulaşmak için çalışmalar sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 18:35

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce (SHGM), Kaza Tahkikat Heyeti'nin Bolu'da düşen helikopterin enkazının bulunduğu yere ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

SHGM'den yapılan açıklamada, Bolu'da kaybolan ambulans helikopterin enkazına ulaşıldığı ve helikopterde bulunan her iki pilotun yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Kaptan Pilot Andrzej Wodewodzki yönetiminde ve emekli pilot Albay Süleyman Kıyak'ın gözetmen olarak bulunduğu EC-135 tipi helikopterin İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yakıt ikmali yaptığı anımsatılan açıklamada, Ankara'ya gitmek üzere kalkışının ardından dün saat 16.11'de telsiz ve radar irtibatının kesildiği anımsatıldı.

Açıklamada, helikopterin kaybolmasının ardından havadan yapılan arama kurtarma çalışmalarına hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle sabaha kadar ara verildiği, karadan arama çalışmalarına ise aralıksız olarak devam edildiği belirtilerek, yaşanan sürece ilişkin şu bilgi verildi:
“Yapılan bu yoğun çalışmalar sonucunda; helikopterin enkazına Mudurnu ile Kıbrısçık ilçesi arasındaki 40.31.90N ve 31.53.84E koordinatlarına sahip ve 7 bin 800 feet yükseklikteki Köroğlu tepesinin 7 bin feete sahip noktasına ulaşıldı. Maalesef helikopterde bulunan pilotların hayatlarını kaybettikleri görüldü.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Güvercinlik'ten kalkan Zafer 02 isimli kurtarma helikopteri yerel saatle 11.24'te enkaza üçüncü denemede ulaştığında kötü hava koşulları sebebiyle enkazın bulunduğu yere inemedi ve halat yardımıyla kurtarma ekiplerinin yere inmesi sağlandı.

Kazada hayatlarını kaybeden pilotların cenazeleri aynı yolla alınarak önce Kıbrısçık ilçesine buradan da Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulans helikopterle Ankara'ya nakledildi.”

TEMSİLCİ İSTENDİ

Açıklamada, kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun bölgeye gittiği hatırlatıldı.
Kazaya ilişkin tahkikat çalışmalarının 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'na uygun olarak başlatıldığı ve bu amaçla oluşturulan Ulaştırma Bakanlığı Kaza Tahkikat Heyetinin, Kıbrısçık İlçe Jandarma Komutanlığı'na ulaştığı belirtilen açıklamada, heyetin enkazın bulunduğu yere ulaşmak için çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, tahkikat çalışmalarına helikopterin tescilinin bulunduğu Polonya ile “Eurocopter” tipi helikopterin imalatçısı konumundaki Almanya Kaza Tahkikat birimlerinin de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ANNEX 13 gereklerine uygun olarak akredite temsilci göndermeye davet edildiği kaydedilerek, bu temsilcilerin de olay yerine intikalinin ardından tahkikat çalışmalarına uluslararası ve ulusal kurallar çerçevesinde devam edileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!