Durdurulamayan böcek Karadeniz'i yiyor

Güncelleme Tarihi:

Durdurulamayan böcek Karadenizi yiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 10:00

Rize’nin ardından Hopa ve Trabzon’a yayılan böceğin sebze ve meyvelere verdiği zararlardan sonra genetik yapısını geliştirmesi endişe yarattı. Böceğin çay bahçelerine de zararlar vermeye başlaması üzerine Çaykur bir proje hazırladı.

Haberin Devamı

Çaya ve birçok meyve ile bitki türüne zarar veren ve 2006’da tespit edilen böcekle ilgili Erzurum Atatürk Üniversitesi proje hazırladı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ömer Şan'ın haberine göre ziraat odalarını ve üreticileri tedirgin eden böceğin Rize’den sonra Hopa ve Trabzon’a da sıçradığı belirtildi.

Rize ve çevresinde son 3 yıldır sıkça görülen ‘Ricania Simulans’ isimli böcek hızla çoğalarak, Trabzon’un Of ilçesinden Artvin’in Hopa ilçesine kadar tüm sahil şeridindeki tarım arazilerini olumsuz etkilemeye başladı.

İLAÇ ÜRETİLEMEDİ

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından inceleme altına alınan böceğin, yapıştığı bitkilerin özsuyundan beslenerek geliştiği ancak yapıştığı bitkinin gelişimine önemli ölçüde zarar verdiği tespit edildi.

Haberin Devamı

İlk önce mısır ve fasulye gibi yumuşak bitkilerde etkili olan böceğin, genetik yapısının güçlenerek son bir yıldır mandalina, çay ve meyve ağaçlarına da zarar verdiği belirlendi. Böcek için etkili olabilecek bir ilaç bulunamadı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından böcekle ilgili zirai mücadele yöntemlerinin araştırılmasına devam ediliyor. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de önlem alınamazsa bölge tarımının ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Böceğin insan üzerinde ise olumsuz bir etkisine rastlanılmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!