Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazı'ndan uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 07:00

Dünyanın gözü, Karadeniz’de güvenli tahıl koridoru oluşturulmasının ardından Odessa’dan ayrılan mısır yüklü Razoni’nin İstanbul yolculuğundaydı. Dün akşam İstanbul’a gelen ve demirleyen Razoni gemisindeki Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den görevlilerin yer aldığı 20 kişilik ekibin incelemeleri bitti. 27 bin ton mısır taşıyan gemi Lübnan’a gitmek üzere hareket etti, yaklaşık 2 saatte İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Haberin Devamı

Razoni, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan sonra Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi oldu. Sierra Leone bayraklı Razoni gemisi önceki gün 27 bin ton mısır yüküyle Ukrayna’dan ayrıldı. Gemi kontrol noktası olan İstanbul’a dün gece geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü Razoni kuru yük gemisi İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşmış, kendisine tahsis edilen mevkiye demirlemiştir” denildi.

RAZONİ'DE DENETİMLER TAMAMLANDI

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu denetim heyeti saat 10.00'da Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı'na geldi.

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

Haberin Devamı

Buradan Mileva ve Gözcü 1 isimli botlara binen heyet, tahıl yüklü gemi Razoni'ye doğru hareket etti. Yaklaşık yarım saat süren yolculuğun ardından heyet gemiye ulaştı. Gemi çevresinde sahil güvenlik helikopterleri ve botları da güvenlik önlemi aldı.

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu heyet, Ukrayna'dan gelen tahıl yüklü gemi Razoni'de denetimlerini tamamladı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren denetimlerin ardından heyet gemiden ayrıldı. Gemi içerisinde heyetin yük ve mürettebat kontrolü yaparak, yükün dışında başka bir şey olup olmadığını incelediği öğrenildi.

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

2 SAATTE İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİ

Gemi saat 14.00 sıralarında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na girdi. Gemi boğaz geçişini yaklaşık 2 saatte tamamladı.

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

Haberin Devamı

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"22 Temmuz 2022'de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi" belgesi kapsamında sevkiyat yapacak ilk gemi 1 Ağustos 2022 tarihinde Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket etti.

27 bin ton mısır taşıyan Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi RAZONİ'nin intikali ve seyri İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından anlık takip edildi. Geminin intikali esnasında izlediği rota, takip ettiği insani koridor ve denetimine ilişkin hususlar Müşterek Koordinasyon Merkezinde mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

2 Ağustos saat 21.00 sıralarında İstanbul Boğazı Karadeniz girişine ulaşan RAZONİ isimli gemi, burada kendisine ayrılan mevkide demirledi. Bugün ise Müşterek Denetleme Timi saat 10.00'da Kıyı Emniyeti İskelesi'nden geminin olduğu bölgeye hareket ederek gemide kapsamlı şekilde denetleme faaliyeti gerçekleştirdi. Denetlemenin ardından RAZONİ isimli kuru yük gemisi beraberindeki tahılı Lübnan'a ulaştırmak üzere yeniden hareket etti. Geminin Lübnan için seyri planlandığı gibi devam ediyor."

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

ÜÇ LİMANDA HAZIRLIK

Ukrayna limanlarındaki tahıl ürünlerinin güvenli sevkıyatını sağlamak için kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak dün basın toplantısı düzenleyerek süreci anlattı. Özcan Altunbulak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Geminin intikali esnasında izleyeceği rota, takip ettiği insani koridor, denetimine ilişkin detaylı hususlar merkezde mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Hâlihazırda Ukrayna’nın 3 limanından tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemilerin hazırlıkları ve planlamasına devam edilmektedir.

Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

Gerekli işlemler sonrasında Razoni isimli gemiye; Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna, BM temsilcilerinden oluşan bir heyetle denetim icra edilecek ve denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir. Dünyanın gözünün, burada ortaya koyacağımız kolektif çalışmalarda olduğunu, görevimizin sorumluluğunun büyük olduğunu, tarihi ve insani bir misyon üstlenmiş olduğumuzun bilinciyle, merkezdeki görevimize ve uyumlu çalışmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz.”

Haberin Devamı


Dünyanın izlediği yolculuk... İlk tahıl gemisi İstanbul Boğazından uğurlandı

 

KORİDORU TAKİP MERKEZİ

Tuğamiral Özcan Altunbulak, merkezin görevlerini “Girişime dahil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapmak, Ukrayna limanlarına giriş çıkış planını oluşturmak ve uygulamak, Türkiye’de belirlenecek bir limanda Ukrayna’ya giden ve gelen gemilerin denetimini yapmak ve yaptırmak. Uydu internet ve diğer muhabere imkânları ile teknik olarak takip etmek, tüm faaliyetlerini Rusya, Ukrayna ve BM ile koordineli olarak icra etmek” diye anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!