Dünyanın ilk Linux telefonu

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın ilk Linux telefonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2003 11:50

Motorola, CeBIT fuarında, dünyanın Linux'la çalışan ilk mobil telefonu olan A760'ı tanıttı. Java teknolojisini de destekleyen telefon multimedya özelliklerine de sahip. Linux işletim sistemi, diğerlerinden farklı olarak ücretsiz olması ve üzerinde değişiklik yapılmasına izin vermesi ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Motorola, bu özelliğinden dolayı, yeni telefonları için pek çok yazılım geliştiricinin Java uygulamalar yazacağına inanıyor.

A760, bir cep bilgisayarında bulunan tüm özellikleri üzerinde barındırıyor. Bunlar arasında dijital fotoğraf makinesi, video çalar, MP3 çalar, hoparlör, gelişmiş mesajlaşma, anında İnternet erişimi, Mavidiş kablosuz iletişim teknolojisi ve dokunmatik renkli ekranı saymak mümkün. A760'ın öncelikle Asya-Pasifik ülkelerinde 2003 yılı içinde piyasada olması bekleniyor.

Dünyanın en büyük mobil telefon üreticileri arasında yer alan ve mobil cihazlar için Symbian adlı bir işletim sisteminin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapan grubun da üyesi olan Motorola'nın A760'ta Linux'u kullanmış olması ise oldukça dikkat çekti. Motorola Başkan Yardımcısı ve GSM/TDMA Ürün Grubu Genel Müdürü Rob Shaddock, konu ile ilgili yaptığı açıklamada 'Motorola, açık kaynak kodlu Linux işletim sistemini ve Java teknolojisini destekleyerek, mobil cihazların serbestçe geliştirilebilmesine yardımcı olabilmek için mümkün olan en açık ve esnek bir platformu yaratmış oluyor.' dedi.

Haberin Devamı

2003: Pazar durgun penguen kıpır kıpır
Goldman Sacs tarafından yapılan ve özel 100 büyük Amerikan şirketinin bilgi teknolojileri yöneticisinin katıldığı araştırmada, Linux pazarı da incelendi. Araştırma sonuçlarına göre bilgi teknolojileri harcamaları 2003 başında tekrar yükselme eğilimi göstermiş olmasına rağmen bu eğilim henüz artışa dönüşmedi. Aynı araştırma sonuçları, Linux'un 2003 başında kazandığı ivmenin artacağını da gösteriyor.

Rapora göre Linux'un, kazandığı ivmeyi sürdürerek 2003 yılında daha da güç kazanacağı tahmin ediliyor. Araştırmaya katılan kuruluşlardan yüzde 53'ü Linux'u kurumsal olarak benimsediklerini ve kullandıklarını belirtirken, yüzde 39'u gelecek yıl kurumsal olarak kullanmaya başlayacaklarını ifade ediyor.

Araştırmada BT harcamalarının yüzde iki ila üç oranında artış gösterdiği ortaya çıktı.

Temel olarak global ekonomideki zayıflığın ve belirsizliğin önemli etken olduğu bu düşüşte, jeo-politik gerginlikler, gelişen pazarlardaki belirsizlik ve düzensizlik, sektör için ümit kırıcı gelişmeler olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Ancak bazı teknoloji şirketleri için durum o kadar da kötü gözükmüyor. Araştırmaya katılan BT yöneticileri, bütçelerinde Dell ve IBM'e daha fazla oranda yer verirken, Sun Microsystems'a daha az bütçe ayırdıklarını belirttiler. Raporda, 'Dell ve IBM'in en iyi pozisyondaki kurumsal BT teknoloji üreticileri olmaya devam ettiği' ifadesi yer alıyor.

Raporda ayrıca, depolama sistemlerinde de Dell ve IBM tercih olarak ön plana çıkıyor. EMC'nin, pozisyonunu korumakla beraber ağır bir düşüşe geçeceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!