Dünyada azalıyor Türkiye’de artıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada azalıyor Türkiye’de artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 00:00

Dünya AIDS Günü nedeniyle yüzlerce kişi, ‘Önyargılarımızdan Kurtulalım, Gerçekleri Konuşalım’ sloganıyla yürüdüler. Birleşmiş Milletler HIV-AIDS Ortak Program Müdürü Ela Aktürkoğlu, HIV’li sayısının dünyada düştüğünü ama Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Avrupa bölgesinde arttığını söyledi.

BEYOĞLU’nda HIV pozitifler, yakınları, gönüllüler, tıp fakültesi öğretim üyeleriyle öğrencileri, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Dünya AIDS Günü nedeniyle, “Önyargılarımızdan Kurtulalım, Gerçekleri Konuşalım” sloganıyla yürüdü. Üzerine “Atom bile parçalandı, sırada önyargılar”, “Erken teşhis, hayat kurtarır, test yaptır” yazıları asılan dilek ağacının kurulduğu Tünel girişinde yoldan geçenlere HIV ve AIDS ile ilgili bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Açıklamaların ardından HIV ve AIDS ile ilgili toplumdaki önyargılara dikkat çeken balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Tünel’de saat 10.30’da başlayan yürüyüş öncesi konuşan, BM HIV-AIDS Ortak Program Müdürü Ela Aktürkoğlu, dünyada yaklaşık 30 milyon kişinin HIV ile yaşadığını belirterek, bu yıl ilk kez enfeksiyon sayılarında düşme görüldüğünü, ancak Türkiye’nin de bulunduğu Orta Avrupa bölgesinde tam tersine artışların sürdüğünü söyledi. Aktürkoğlu, Rusya, Ukrayna ve İran’da artışlar olduğuna dikkat çekti.
Etkinliğe katılan sanatçı Arzu Yanardağ da önyargı ve ayrımcılığın her türüne karşı olduğunu belirterek, “Pozitif Yaşam Derneği’ni HIV pozitiflere birebir destek verdikleri için, sonuna kadar destekliyorum” diye konuştu. Aralarında, hiphopçı gençler, pandomim sanatçıları, ritm grupları, rengarenk maskeli aktivistler “HIV sosyal ilişkilerle bulaşmaz”, “Önyargı HIV’den çok daha tehlikeli bir virüstür”, “HIV pozitifler, çocuk sahibi olabilirler” yazılı dövizleri ile Galatasaray’a yürüdü. Etkinlik ritim grupları eşliğinde, şovlarla bitti.

Kırmızı kurdele her yeri sardı

AIDS’le ilgili farkındalık yaratmak için tüm dünyada çeşitli etkinlikler yapıldı. İstanbul’da yürüyüş ve tiyatro gösterileri vardı. Fransa’da, Cumhuriyet heykeline kırmızı kurdele sarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!