Dünya şişmanlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya şişmanlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de, her üç yetişkinden biri şişman. Avrupa'da ise insanlar günde bir gram şişmanlıyor. Çin'de bile fazla kilolar sorun olmaya başladı. Kısacası klinik anlamda şişmanlık dünyada hızla yayılıyor.

Dünyanın herhangi bir noktasında, yalnız olduğunuz bir toplulukta hemen bir arkadaş edinebilirsiniz. Yapacağınız tek şey, şişmanlık mevzusunu açmak. Gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Çünkü fazla kilolar, insanlığın ortak sorunlarından biri oldu. İnsanlar şişmanlık ve zayıflama üzerine bilgi alışverişinde bulunuyor. Ayrıca zayıflatıcı haplardan masaja, banyolardan diyet programlarına kadar çok sayıda yol deneniyor ve tecrübeler elbette paylaşılıyor.

İstatistiklere göre, dünya üzerindeki tüm fazla kilolular biraraya gelince bir kıtayı kaplıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2230 yılında yetişkin Amerikalılar'ın yüzde yüzünün şişman olacağını belirtiyor. Amerikan toplumunun şu anki durumu incelendiğinde, yetişkinlerin yüzde 35'i, 6-11 yaşındaki çocukların ise yüzde 14'ü şişmanlıktan mustarip. 1980-1994 yılları arasında şişman yetişkinlerin yüzde dokuz oranında arttığı tespit edilmiş.

Avrupada'ki durum da, Amerika'dan pek farklı değil. Son on yıldır Avrupalılar hergün bir gram alıyorlar. Klinik anlamda şişmanlık, çok geç kalınmadan tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Kilo artışı ile meydana gelecek rahatsızlıkların başında, metabolizmanın düzensizliği, kalp, damar ve solunum sistemi hastalıkları geliyor. Avrupa'da yaşayan şişman kişilerin yüzde 20'si diyabet, yüzde 40'ı kalp hastası adayı. Diğerleri de nefes hastalıkları, depresyon, blumia gibi rahatsızlıklardan şikayetçi.

Şişmanlıkla savaşan sadece Amerikalılar ve Avrupalılar değil. Güney Amerika, Karayip Adaları, Avustralya'da da şişmanlık alarmları veriliyor. Son on yılda Japonya ve Malezya'daki şişman çocukların sayısında yüzde 17'den yüzde 65'e varan bir artış belirlendi. Bazı ülkelerde de şişman insanların sayısı artıyor aynı anda da insanlar açlıktan ölüyor. Örneğin Çin'de, şişman çocukların oranı her yıl yüzde 10 artarken, ülkenin büyük bir kısmı da açlık sınırında yaşıyor. Bu ülkede şişmanlık üst gelir düzeyindeki insanlarda görülüyor. Pekin Üniversitesi spor bölümünde, şişman çocuklar için yaz kursları düzenleniyor. Bu kurslarda nasıl diyet ve spor yapılacağı öğretiliyor.

ÜZÜLEN YİYOR

Obesite, yani aşırı şişmanlık, harcanan enerjinin alınan kalorinin altında kalmasıyla ortaya çıkıyor. İnsan ya çok yediği ya da vücudu yediklerini iyi yakmadığı için şişmanlıyor. Şişmanlığın altında yatan nedenlerin başında biyolojik, genetik, psikolojik, sosyal parametreler bulunuyor. Zayıf bir anne ve babanın çocuklarının şişman olması olasılığı yüzde 10'luk bir ihtimalken, ebeveynlerden biri şişmansa, bu oran yüzde 40'a yükseliyor. Eğer hem anne hem de baba şişmansa, olasılık yüzde 80'e varabiliyor. Şişmanlığın bir başka nedeni de, yaşam biçimi. Yediğimiz yiyecek miktarının artmamasına rağmen çok daha az enerji harcıyoruz. İstediğimiz yerlere otomobille rahatça ulaşıyoruz, saatlerimizi televizyonun karşısında hereketsiz geçiriyoruz, merdiven çıkmıyor ve gelişen teknoloji sayesinde iş yerimizde de daha az yoruluyoruz, bütün bunlar daha az kalori harcamamıza, dolayısıyla daha az kilo kaybetmemize neden oluyor. Hollandalılar'ın şişman olmamalarının sebebi, hala bir yerden başka bir yere giderken bisikleti kullanmaları olarak gösteriliyor. Şişmanlığı körükleyen bir diğer problem de sıkıntı. Birçok insan sıkıntıdan yemeğe saldırıyor. Sevgilisinden ayrılan, bir yakınını kaybeden ya da ailesi ile tartışan kendini yemeğe veriyor. Böylece dünya gittikçe şişmanlıyor.

Göbekler erisin!

Aynaya baktığınızda, ilk olarak göbeğiniz gözünüze çarpıyorsa, onu ertimek için çalışmaya hemen başlamalısınız. İster bir spor salonunda aletli egzersiz yapın, isterseniz evde basit kurallara uyarak antrenman yapın, dikkat etmeniz gereken bazı temel ilkeler var.

İlki, disiplinli olmalısınız. Egzersizlerinizi aksatmamalısınız. Düşük yağlı diyet uygulamanız, amacınıza ulaşmanızı çabuklaştıracaktır.

Postürünüze dikkat etmelisiniz. Doğru duruş, karnınızı düz gösterecektir. Ayrıca adaleleri daha güçlü kılıyor.

Nefes alın. Doğru nefes alın yani ağızdan değil burundan!

Aceleci olmayın. Karnınızın düzelmesi vakit alacaktır. Mekik olarak tabir edilen hareket karnınız için en iyi olan egzersizlerden.

Eğer bunlar size zor geliyorsa, plastik cerrahiden de yararlanabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!