Dünya Sağlık Örgütü: Ceset, hastalık yaymaz

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sağlık Örgütü: Ceset, hastalık yaymaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşunda görevli Amerikalı uzmanlar, önemli bir kolera ve tifo salgını tehlikesinin bulunmadığını bildirdiler. WHO'nun Acil ve İnsani Eylem Dairesi'nden Dr. Michel Thieren, ‘Cesetler, canlı insanlar arasında hastalık yaymaz. Doğal afetler, hali hazırda var olmayan hastalıkları yaymazlar’ dedi.

Deprem bölgesinde çok sayıda kolera vakasına rastlanması ya da cesetlerin suların içinde yüzmesi halinde bir salgından endişe edilebileceğini belirten Thieren, ancak bu şartların Türkiye'deki deprem bölgesi için geçerli olmadığını söyledi.

Türkiye'de son iki yıldır kolera vakasına rastlanmadığı belirtilirken Thieren, ‘Şimdi insanları durduk yerde aşılarsanız yalnış bir hisse kapılıp öyle olmadığı halde kendilerini güvende zannederler. Koleraya karşı geniş çaplı bir aşı kampanyası başlatılması kamu sağlığı açısından yanlış bir uygulama olacaktır’ diye konuştu.

WHO uzmanı Dr Claude de Ville de, cesetlerin kolera ve tifo yayma ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

De Ville, ‘kolera taşıyan birisinin insanlar arasında dolaşması çok daha kötü. Salgın hastalıkta ölülerden çok dirilerden korkulmalı. Bu tehlike basında abartılıyor’ dedi.

WHO uzmanı, salgın korkusundan yüzlerce cesedin toplu halde gömülüp kireçle kaplanmasını ise eleştirerek, ‘bu uygulama temel insan haklarına aykırı. Cesetleri birarada aceleyle gömmek ve kireçle kapamak bir yarar sağlamaz, çünkü sanıldığının aksine kireç dezenfektan değildir’ diye konuştu.

Atlanta'daki Hastalıkları Kontrol Etme ve Engelleme Merkezi'nin başkan yardımcısı Dr. Stephen M.Ostroff da çevrenin mümkün olduğu kadar sağlıklı tutulmasının önemini vurguladı.

Amerikalı uzmanlar, organizasyon bozukluklarınnı olduğunu ancak Türk hükümetini çok fazla eleştirmenin haksızlık olacağını söylediler. De Ville, ‘Böyle bir felaket hangi ülkede meydana gelirse gelsin, hiçbir hazırlık yeterli olmaz. Çünkü bu depremin boyutu çok büyük’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!