Dünya havadan sudan konuştu

Güncelleme Tarihi:

Dünya havadan sudan konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japonya’nın Kyoto kendinde bir araya gelen 156 dünya ülkesi, dünyanın içinde bulunduğu çevre kirliliğini konuştular. 10 gün boyunca bu konuda alınması gereken önlemleri tartıştılar.

Dünyanın 156 ülkesi geçtiğimiz günlerde Japonya'nın Kyoto kentinde biraraya geldiler ve 10 gün boyunca hava kirliliği ve sera etkisini tartıştılar. Gelişmiş, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerin temsilcileri karbonik gazların dünyanın iklimini nasıl değiştirdiğini sera etkisi sonucu küresel ısınmanın nelere sebep olacağı, bu olumsuz gelişmede kimlerin doha çok katkıda bulunduğunu ve bozulan doğal dengenin nasıl düzenleneceğini ne gibi önlemler alınacağını ve uygulanacağını tartıştılar.

Aynı ülkeler 1993 yılında Rio ve 1995'de de Berlin'de biraraya gelmişler, bazı kararlar almışlar ve bunları da uygulamışlardı. Kyoto Konferansında da bir takım kararlar alındı ancak ilgililer bu kararların uygulanması konusunda ümitsiz konuşuyorlar.

HARİTADAN SİLİNECEKLER

Dünya her geçen gün kirleniyor. İklimimiz değişiyor, okyanuslarda su seviyesi yükseliyor, ormanlar yanıyor yıkılıyor, su kaynakları tükeniyor. Yeryüzü her geçen gün daha da ısınıyor, çölleşme giderek büyüyor, su seviyesindeki yükselme sonucu bir çok ülke dünya haritasından silinecek.

Tüm dünyada enerji tasarrufu yapılması şart oldu. Ekonomik boyutu yaşam boyutu yanında ihmal edilmemeli. Daha önceki yıllarda enerji tasarrufu ekonomik olarak sunulmakta ve yalıtım yoluyla ne kadar enerji ve para tasarruf edileceği dile getirilmekteydi. Artık ne kadar enerji tasarrufu yaparsak o kadar yaşabileceğiz demek zorundayız. İnsanoğlunun geleceği için bu önemli. Milyarlarca yılda kurulan doğal dengeler, 150 yılda altüst edildi. Bu dengeleri tekrar kurabilmek için de neredeyse 100 yıl hiçbir modern aktiviteyi sürdürmeden, ilkel ya da doğal koşullarda yaşamamız gerekiyor. Gelişme, yaşam durmayacağına göre, en azından doğal dengeleri korumak için ne gerekiyorsa yapmak şart.

Türkiye’de enerji tasarrufunun en dinamik yolu yalıtım. Bunları su yalıtımı, ses yalıtımı, yangın yalıtımı kapsıyor. Bu yalıtımların acilen ve doğru yapılması enerji tasarrufu açısından büyük önem kazanıyor.

Amerika 84 milyar dolar tasarruf etti

BUGÜNLERDE dünyanın gündemine küresel ısınma ve iklim değişikliği oturdu. Küresel ısınma, fosil yakıtların kullanımı sonucu açığa çıkan ve sera gazları olarak da adlandırılan gazların yerküreye gelen güneş ısısının uzaya olan doğal yansımasını engellemesi sonucu meydana geliyor. Konunun daha iyi görülebilmesi için karbondioksit gazı kaynaklarının incelenmesinde yarar var. Avrupa'da üye 15 ülkeye ait kaynakların dağılımı Avrupa İzolasyon Üreticileri Derneği tarafından incelendi. Burada ülkeler bazında büyük farklılıklar olmakla birlikte genel olarak bakılırsa (CO2) karbondioksit emisyonlarından güç santrallerinin yüzde 29, konutların yüzde 26, taşıtların yüzde 22 ve endüstrinin yüzde 23 pay aldığı görülebilir.

AVRUPA’DA YÜZDE 60

Bilim adamlarının enerjinin daha verimli elde edilmesi, taşıtlarda daha ekonomik yakıt tüketimi ve endüstrilerin enerji tüketmelerinin optimizasyonu çalışmaları yaptıkları biliniyor. Ancak konutlarda ısınma maksadıyla yakılan fosil yakıtların ortaya çıkardığı ve toplam CO2 emisyonu içinde yüzde 26 pay alan emisyonun önlenmesi en basit olanıdır.

İzolasyon bilincine vakıf Avrupa'da bile ısınma için harcanan enrjinin yüzde 60-80'inin boşa gittiği, dolayısıyla ısınma kaynaklı emisyonun da yapılacak izolasyon iyileştirmeleri ile aynı oranda azaltılabileceği bir gerçek...

1990 verileri ile ısıtmadan kaynaklanan emsiyonun sadece yüzde 50 azaltılması ile 310 milyon ton karbondioksit emisyonu azaltılabileceği ve bunun toplam emisyonda yüzde 10 bir azalmaya karşılık geleceği gösteriliyor. Benzer çalışmalar Amerika Birleşik Devletleri'nde de yapılıyor. ABD'de hali hazırda gerçekleştirilmiş olan enerji tasarrufları, yalıtım sayesinde konutlarda yüzde 51, ticari yapılarda yüzde 18 olmak üzere toplam yüzde 42 bir tasarruf yüzdesi olduğu bir gerçek. Kuzey Amerika İzolasyon Üreticileri Derneği'nin (NAIMA) yaptırdığı bilimsel çalışma da benzer değerler veriyor. Yalıtım ürünlerinin kullanıldıkları ilk yıldan itibaren üretime harcanan enerjinin 12 katı tasarruf sağladığı, ABD'de yalıtım sayesinde ülkenin kullandığı tüm enerjinin yüzde 15'i oranında enerji tasarrufu yapıldığı ve bugünkü yalıtım seviyeleri ile ısıtma ve soğutma harcamalarında yıllık 84 milyar dolar tasarruf sağladığı bunun daire başına harcanan enerjinin yüzde yüzde 40'ının tasarruf anlamına geldiği belgelendi.

İsveç'te yünle enerji tasarrufu

İSVEÇ'te yapılan çalışmada da, SWEDISOL'dan İngemar Öhberg'in İsveç'te mineral yün üretimi için tüketilen enerji ve ortaya çıkan emsiyonun ürünlerin kullanımı ile gerçekleştirilen enerji tasarrufu ve önlenen emisyonlara ait çıkardığı 60 yıllık bilançosu da izolasyonun önemini gözler önüne seriyor. Öhberg'e göre, 60 yılda mineral yün üretimi için 8585 GWh enerji yatırımı yapılırken, 156.600 ton CO2 emisyonu ortaya çıkıyor. Aynı sürede mineral yünlerin getirdiği enerji tasarrufu ise 250 bin GWh ve önlenen emisyon 36 milyon tonu buluyor. Dünya CO2 emisyon payları yüzde 27, D. Avrupa , yüzde 22 ABD, yüzde 17 B. Avrupa, yüzde 13 diğer Asya, yüzde 11 Çin, yüzde 4 Latin Amerika yüzde 3 Afrika şeklinde sıralanıyor.

Jeotermal enerji Afyon'u ısıtıyor

AFYON'da hava kirliliği sorunu jeotermal enerjiyle çözüldü. Afyon'un 30 yıllık rüyası olan jeotermal enerjiyle ısıtma projesinin hayata geçirilmesine az kaldı. Afyon Belediyesi bünyesindeki Afyon Jeotermal Enerji Tesisleri ve Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AFJET) şirketi adıyla 1994 yılında kurulan şirket ilk etapta 10 bin konutun jeotermal enerjiyle ısınmasına sağlayacak. Afyon Belediye Başkanlığı, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, Yüntaş, Afyon Eğitim Vakfı, Afyon Esnaf ve Sanatkarla Odaları Birliği ve Ticaret Borsası'nın biraraya gelmesiyle kurulan şirketin hazırladığı projenin yüzde 95'i tamamlandı. Toplam maliyeti 410 milyar lira olan proje, Türkiye'nin en zengin jeotermal kaynağı olan Gecek Havzası'nda bulunuyor.

Doğalgazda ne nedir?

Bina bağlantı hattı: Gaz şebeke borusundaki bağlantı yeri ile ana emniyet musluğu arasındaki boru kısmıdır. Ana emniyet musluğu (vanası), bu yapıya verilen gazı tamamen kesebilmek üzere bağlantı hattı sonuna konulan musluk veya küresel vana şeklinde gaz kaplama elemanıdır. Basınç regülatörü: Şebeke gaz basıncının tüketim cihazları kullanma basıncına indirilmesine yarayan cihazlardır. İç tesisat hatları: Ana emniyet vanasından sonra tüketici cihazlarına kadar olan boru ve bağlantı spreylerinin tamamıdır. Dağıtım hattı: Gaz sayaçlarının giriş bağlantısına kadar düşey veya yatay olarak çekilen boru hattıdır. Düşey kolon hattı: Düşey olarak çekilen dağıtım borularıdır. Kolon ile sayaç girişi arasında bulunan boruya sayaç bağlantısı denir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!