Dünya gündeminden kısa kısa - 26 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya gündeminden kısa kısa - 26 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2009 16:03

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES

-- İran için acil nükleer strateji tartışması başladı

İran'da yeni bir nükleer tesisin ortaya çıkmasıyla Obama yönetimi de elindeki kanıtları biraraya getirme ve tereddütlü ülkeleri İran konusunda daha sert bir tutum benimsemeye ikna etme fırsatı bulmuş oldu.

 

-- G20'den kapsamlı ekonomik plan

Hayata geçirilmesi durumunda G20 toplantısında alınan kararlar, üst düzey yöneticilere yapılan ödemeler ve finans kurumları üzerinde çok daha sıkı düzenlemeler getirilmesine yol açacak.

 

-- Muhalefete göre Obama'nın politikaları mükemmel hedef

Muhafazakar bir sivil toplum kuruluşu olan Americans for Limited Government, mücadelede düşmanın iyi tanımlanmasının ne kadar değerli bir unsur olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

 

 

WALL STREET JOURNAL

-- Makale: İsrail'in İran'la ilgili seçenekleri

Anthony Cordesman yazdığı makalede, Tahran’ın ikinci bir uranyum zenginleştirme tesisi geliştirdiğini kabul etmesinin ardından İsrail'in artık İran'a karşı bir operasyon düzenleyip düzenlememeyi tartışmaktan çok bunu nasıl yapacağını düşünmeye başlaması gerektiğini söyledi.

 

-- G-20 büyüme politikasını kabul etti

G20, küresel ekonomik politikaları değiştirmek için kapsamlı bir yapılandırma üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak icraya yönelik bir mekanizma olmadan yeni düzenlemelerin hayata geçirilemeyeceği yönünde eleştiriler getiriliyor.

 

-- Grubu büyütmenin riskleri

Uluslararası ekonomik işbirliği konusunda G20 grubunun birincil platform haline getirilmesi kararı hem değişim için bastıran ABD açısından hem de masada söz sahibi olan gelişen ülkeler açısından bir zafer niteliği taşıyor. Ancak, platformun genişlemiş olması, grup içinde artan rekabet nedeniyle ülkelerin etkisiz adımlar atmaları başta olmak üzere bazı riskleri de beraberinde getiriyor.

 

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

-- Batı İran'ın gizli tesisini kınadı

ABD, İngiltere ve Fransa, Tahran'ın gizli bir uranyum zenginleştirme tesisi inşa ettiğini kabul etmesinin ardından ortak bir açıklamayla İran'ı kınadı.

 

-- G20'nin yeni dönem vaadiyle ilgili soru işaretleri var

Dünya liderleri, Cuma günü Pittsburgh'daki G20 zirvesinin kapanışında ekonomik işbirliği alanında yeni bir dönem vaadi vererek, banka yöneticilerine yapılan ödemelerle ilgili yeni kuralları, düzenleyici kurumların reformu için takvim ve dengeli bir büyüme için yeni bir çerçeveyi onayladı.

 

-- HSBC CEO'sunu Hong Kong'a taşıyor

HSBC, CEO'su Michael Geoghegan'ı tam zamanlı olarak Londra'dan Hong Kong'a taşıyacağını açıklayarak, Çin'de ve Asya'da büyüme kararlılığında olduğunun işaretlerini verdi.

 

 

Haberin Devamı

HAARETZ

-- Mısır: İsrail Gilad Şalit'i istiyorsa karşılığını vermeli

Mısır, İsrail'e Hamas'ın elindeki asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında 1,000 Filistinli tutsağı salıvermesi çağrısı yaptı.

 

-- Ahmadinejad: İsrail İran'a saldırmaya cesaret edemez

Çin ve Rusya, İran'ı gizli tesisi yüzünden sert bir dille eleştirirken, Clinton da bu tesisi "uluslararası kamuoyuna açık bir meydan okuma" olarak nitelendirdi.

 

-- Obama: İran'a "can acıtacak yaptırımlar" gündemde

Obama, İran'la ilgili nükleer görüşmelerin başarısız olması durumunda "can acıtacak yaptırımları" gündeme alacaklarını söyledi. ABD, Fransa ve İngiltere, İran'ın gizli tesisine erişim izni istediler.

 

 

Haberin Devamı

BLOOMBERG

-- G20 bankacı primlerine karşı birleşti

G20 liderleri, finans kriziyle mücadele ederken daha istikrarlı bir bankacılık sistemi ve güçlü bir küresel ekonomi için ortak bir yol çizmek amacıyla oluşturdukları ortak cepheyi bir adım ileriye taşıdılar.

 

-- ABD ve Çin'in "kredibilite" sorunu

Yetkililerin yaptığı yorumlara göre, ABD Başkanı Barack Obama ve Çin lideri Hu Jintao'nun iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım dengesizliklerini gidermeye dönük girişimlerinin hayata geçirilebilmesi için daha önümüzde yıllar var.

 

-- Twitter'ın değeri 1 milyar dolar

Oprah Winfrey'den İngiliz kraliyet ailesine kadar hemen herkesin kullandığı sosyal paylaşım sitesi Twitter'a bir risk sermayesi şirketi yatırım yaptı. Konuya yakın bir kaynağa göre, bu yatırım Twitter'ın piyasa değerini 1 milyar dolara yükseltti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!