PKK'dan saldırı tehdidi

Güncelleme Tarihi:

PKKdan saldırı tehdidi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2010 15:53

İngiliz The Times gazetesine konuşan PKK liderleri, Türkiye'nin düzenlediği hava saldırılarına misilleme yapmak amacıyla yeni bir silahlı çatışma sürecine girmeye hazırladıklarını belirtti. Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, Türkiye-İsrail gerginliğinin Ortadoğu'da savaş ihtimalini büyüttüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

THE TIMES: PKK'dan "geniş kapsamlı saldırı" tehdidi

PKK, Türk hükümetiyle yeni bir silahlı çatışma dönemine girmeye hazırlanıyor. Halbuki 26 yıl süren terörün ardından gelen bir yıllık ateÅŸkes barış umutlarını bir hayli güçlendirmiÅŸti.               Â

                                                     Â

Kuzey Irak dağlarında bulunan sığınaklarında The Times'a konuşan PKK liderleri, geçtiğimiz birkaç günde düzenlenen hava operasyonlarına cevap vermek için Türkiye genelinde kapsamlı saldırılar düzenleme planı yaptıklarını söyledi.

 

Haberde PKK'nın en üst düzey beş isminden biri olduğu belirtilen Sözdar Avesta, gelecek aylarda yaşanması muhtemel askeri durumu "Ortalık çok ısınacak" sözleriyle ifade etti. Türkiye'nin her köşesinde PKK'lıların harekete geçirildiğini söyleyen Avesta, "Kendimizi aktif olarak savunacağımız bir döneme girdik" dedi.

Haberin Devamı

 

PKK içindeki en üst düzeydeki kadın olan Avesta, "Türk hükümeti Kürt sorununa barışçıl bir çözüm geliÅŸtirmeyi baÅŸaramadı. Bunun yerine daha fazla ÅŸiddet getirdiler ve bir imha politikası uyguluyorlar. Bizim eylemlerimiz Türkiye'nin baskısına bir cevaptır" diye konuÅŸtu.                                   Â

 

Avesta, PKK'nın Türkiye'nin Kuzey Irak'ın içlerine yayılacak bir operasyonu düzenlemeyi düşündüğünden şüphelendiğini söyledi.

 

Bir başka PKK üyesi ise, "Türk hükümeti bizim ateşkesimizi bir zayıflık işareti olarak gördü ve bunu sömürmeye çalışıyor. Topyekun bir savaşa hazırlanıyorlar" dedi. The Times PKK'nın Türkiye, Irak ve Suriye'deki Kürt gruplardan adam toplamaya devam ettiğini söylerken, yetkili de "Eylemsizlik dönemi sona erdiğine göre daha fazla adam almaya açığız" dedi.

 

JERUSALEM POST: Suriye: Savaş ihtimali büyüyor

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İspanya'nın Madrid şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail-Türkiye ilişkilerinde yaşanmakta olan gerginliğin Ortadoğu'nun istikrarını tehdit ettiğini söyledi. Esad, "Barış şansı azalıyor, savaş ihtimali büyüyor" dedi.

 

Eğer İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler yenilenmezse Türkiye'nin barış müzakerelerindeki yerini korumasının çok zor olacağını söyleyen Esad Türkiye'nin barış sürecinin çok önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin Ortadoğu'nun girdilerini ve çıktılarını bildiğini belirten Suriye Devlet Başkanı, "Daha önce barış görüşmeleri ve bölgesel istikrar için Türkiye'den daha önemli bir faktör olmamıştı" dedi.

Haberin Devamı

 

WASHINGTON POST: "Obama Netanyahu'dan özür dilemesini isteyecek"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün yayımlanan açıklamalarında, İsrail'in filo baskını için özür dilememesi halinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesileceğini söylemişti.

 

Davutoğlu'nun bu açıklamaları gelmeden önce Washington Post'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomat, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün bir araya geleceği İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi konusunda baskı yapmayı planladığını söyledi.

 

"Başkan Türkiye-İsrail ilişkilerinin kopuşundan dolayı çok kaygılı" diyen diplomat, Obama'nın Netanyahu'yu ikna edip edemeyeceğinin sorulması üzerine, "Eminim ciddi bir çaba gösterecektir" dedi.

Haberin Devamı

 

Obama yönetiminden üst düzey isimler Başkan'ın böyle bir niyeti olduğunu ne doğruladı ne de yalanladı.

 

YNETNEWS: Gazzeliler: İsrail askerleri bizi canlı kalkan olarak kullandı

Ynet'in ortaya çıkardığı bir raporda, birçok Gazze Şeridi sakini İsrail askerlerinin, 2009'da düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu sırasında kendilerini canlı kalkan olarak kullandığını öne sürdü.

 

İsrail İşkenceye Karşı Halk Komitesi ve İsrail Arap Azınlık Hakları Yasal Merkezi'nin hazırladığı rapor, İsrail ordusunun Gazze Savaşı sırasında Filistinli tutukluların haklarının ihlal edilip edilmediğine odaklanıyor.

 

Rapor büyük oranda Goldstone Raporu'nun ifadelerine benzer ifadeler kullanıyor. Askeri Polis rapordaki bazı olaylar hakkında soruşturma başlatırken, soruşturması tamamlanan diğer olaylar askeri mahkemeye sevk edildi.

Haberin Devamı

 

Söz konusu birçok olayda Gazzeliler İsrail askerlerinin Filistinlileri zor kullanarak önlerinden yürüttüğünü, baskın yapacakları yerlere önce Filistinlileri soktuklarını belirtti. Eğer Filistinliler dışarı sağ çıkarsa arkadan bomba imha köpeklerinin yollandığını ifade eden Gazzeliler, askerlerin içeri en son girdiğini söyledi.

 

İsrail ordusu iddiaları reddetti.

 

BBC: Fransa parlamentosunda burka tartışması başlıyor

Fransa parlamentosu, kadınların kamusal alanda burka ve çarşaf giymesini yasaklayacak yasayı bugün tartışmaya açıyor.

 

Meclisin alt kanadında görüşülecek yasayla kamusal alanda burka giyene 180 dolar, ailesindeki kadınları zorlayarak burka giydirene ise çok daha ağır cezalar uygulanması öngörülüyor.

 

Yasa teklifiyle ilgili oylama önümüzdeki hafta yapılacak. Daha sonra yasa Eylül ayında da Senato'da oylanacak.

 

Belçika'da meclisin alt kanadı ve İspanya'da senato yakın zamanda benzer uygulamaları kabul etti.

 

Fransa Başbakanı François Fillon geçen hafta Paris'in dışında bir cami açılışında yaptığı konuşmada bugünkü tartışmanın da yönünü belirledi. Fillon, burka giyen Müslümanların "İslam'ı rehin aldığını" ve dinle ilgili "karanlık bir imaj yarattığını" söyledi.

 

CNN: ABD tutuklamadan dolayı "hayal kırıklığına uğradı"

ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'nden Pazartesi günü yapılan açıklamada Çin'in bir ABD vatandaşını devlet sırrı yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklamasının hayal kırıklığı yarattığı ifade edildi.

 

Büyükelçi Jon Huntsman, yurtdışına bilgi sızdırmakla suçlanan ve hapis cezasının yanı sıra 29 bin 500 dolar para cezasına çarptırılan jeolog Xue Feng'in serbest bırakılmasını istedi. Huntsman, "Hayal kırıklığına uğradım" dedi.

 

İki buçuk yıldır tutuklu bulunan Xue'nin serbest bırakılmasının zamanının geldiğini söyleyen Huntsman, Çinli yetkililerden ABD'li jeologun adalet için serbest bırakılmasını ve ailesine kavuşmasına izin verilmesini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!