Dünya basınından manşetler - 4 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 4 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 10:41

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE      

REUTERS
--Ermeni milliyetçiler Türkiye’yle barışa engel olabilir
Ermenistan’ın asırlık düşmanı Türkiye ile birlikte attığı tarihi barış adımları ülkedeki güçlü milliyetçi muhalefetin öfkesine sebep oldu. Muhalefet Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ve bütün sürecin sonunu getirebilir.

 

--Türkiye’nin Ekim ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde geldi
Türkiye’nin tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında beklenenin üzerinde gelirken borsalar ve Türk lirasının değerinde düşüş yaşandı.

 

ASBAREZ

--Aznavour “Batı Ermenistan” topraklarını istiyor

Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi ve ünlü şarkıcı Charles Aznavour İtalya’nın RAI3 kanalına verdiği röportajda bugün Türkiye sınırları içinde olan ve Ermenilerin üzerinde hak iddia ettiği “Batı Ermenistan” topraklarının Ermenistan’a verilmesini istedi.


YEDIOTH AHRONOTH
--Bir düşman yaratmak
Türkiye ve İran’ın liderleri İsrail’i içişlerine alet ediyor.

 
GLOBAL POLITICIAN
--Türkiye-İsrail ittifakı sona erdi
Türkiye İsrail ittifakı sona erdi. İki ülke arasında yirmi yıldır süregelen yakın işbirliğinin ardından Türkiye artık İsrail’le ilişkilerini umursamıyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES
--Avrupa Birliği reformu ilerliyor
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclac Klaus’un da Lizbon Anlaşmasına imza koyması Avrupa Birliği içindeki karar alma mekanizmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan anlaşmanın, yasa statüsüne geçmesini sağladı.

 

--Çevreci gruplar ABD ve Çin üzerine karbon baskısı yapıyor
İki araştırma kurumu, Çin ve ABD’nin karbon salınımını kontrol etme teknolojilerine daha fazla yatırım yapmasını istedi.

 

--Batı, Rusya’ya güven konusunda karışık sinyaller veriyor
Bir tarafta açıklanan bir rapor NATO müttefiklerinin Rusyalılara İran’ın gizli nükleer santralleriyle ilgili bilgi vermekten kaçındığını ortaya koyarken Rus deniz kuvvetleri Fransa’nın Rusya’ya gelişmiş bir savaş gemisi satacağını duyurdu.

 

THE WASHINGTON POST
--İran’ın dini lideri ABD ile müzakereler konusunda uyardı
İran’ın dini lideri dün yaptığı açıklamada ABD ile müzakere masasına oturmanın “safça ve sapıkça” olacağını belirtip politikacıları “oyuna gelmemeleri” konusunda uyardı.

 

--ABD’nin İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüm umutları tükeniyor
Obama yönetimi İsrail ve Filistinliler arasında iki devletli çözüm için üst düzey görüşmelerin yakın gelecekte yeniden başlamasının olası olmadığını belirtti. Bu açıklama Başkan’ın en büyük dış politika hedeflerinden birinin başarısızlığa uğraması anlamına geliyor.

 

--Çek lider Lizbon Anlaşması’nı imzaladı, daha güçlü Avrupa’nın yolunu açtı
Avrupa’yı daha bütün ve güçlü bir küresel güç haline getirecek anlaşmanın önündeki son büyük engel Salı günü aşıldı. Anlaşmanın birkaç hafta içinde yasa statüsüne geçişi bekleniyor.
 

Haberin Devamı
 

THE WALL STREET JOURNAL

--Artan nakit akışı, yeni balon korkusunu tetikliyor

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu, hükümetlerin ve merkez bankalarının toparlanma sürecini hızlandırmak için attığı adımların gayrimenkul, borsa ve döviz piyasalarında varlık balonları yaratacağından endişe ediyor.

 

--Dünyanın petrol açlığının azalması bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı, gelecek hafta dünyanın uzun vadeli petrol talebi tahminlerini büyük oranda aşağı çekecek.

 

--İtalyan okullarında haçlar yasaklandı

Bir Avrupa mahkemesi, İtalya’daki devlet okullarında İsa’nın yer aldığı haçların sergilenmesinin 1950’de imzalanan insan hakları anlaşmasında belirlenenen dinsel ve eğitimsel hakları ihlal ettiğine karar verdi.

 

FINANCIAL TIMES

--İsrail, Hamas roketlerinin Tel Aviv’e ulaşabileceğini söyledi

İsrail'in üst düzey yetkilileri, Gazze’de konumlanan Filistinli militanların geçtiğimiz günlerde 60 km menzile sahip bir roket denediklerini ve bu şekilde İsrail halkını büyük bir risk altına soktuklarını açıkladı.

 

--Hindistan altın fiyatlarını rekor seviyeye çıkardı

Hindistan Merkez Bankası'nın dolar takasıyla 200 ton altın almasının ardından ülkede altın fiyatları tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Hindistan maliye bakanı Avrupa ve ABD ekonomisinin çöktüğü uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

--IMF: gelecek on yılda dikkatli olunmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF), yaşanan krizin ardından dünyanın sanayileşmiş ülkelerinin kamu finansmanını kontrol etmeleri için harcama kesintilerini artırmaya ve vergileri yükseltmeye devam etmesi gerektiği uyarısında bulundu.

 

THE GUARDIAN

--İşçi Partisi Afganistan stratejisinde bölündü

Eski bakan Kim Howells askerlerin çekilmesini ve ülkedeki istihbarat çalışmalarına daha fazla para harcanmasını istedi.

 

--ABD iklim konusunu askıya aldı

Almanya lideri Angela Merkel ABD Kongresi’ndeki tarihi konuşmasında ABD’nin salınımın kısıtlanmasına yönelik muhalefete karşın en kısa zamanda harekete geçmesini istedi.

 

--Çeklerin imzasıyla Lizbon Anlaşması kabul edildi

José Manuel Barroso Vaclav Klaus’un imzasının ardından anlaşmanın önündeki son engelin de kalktığını duyurdu.

 

HAARETZ

--ABD, Goldstone’un Gazze raporunu kınayan meclis kararını destekliyor

Filistinlilerin, Goldstone Raporu'nu alenen suçlayan kararı mecliste 39'a karşı 344 oyla kabul edildi. Filistinliler, kararı Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Genel Meclis’e taşıyacak.

 

--İsrail kamuoyunu Gazze’de yeni bir savaşa hazırlıyor

Hamas, İsrail ile girdiği savaşta becerilerini artırmak ve olanaklarını iyileştirmek için sessiz kalmayı tercih ediyor.

 

Haberin Devamı

--İsrail’in Suriye saldırısı İran’ı harekete geçirdi

Almanya'nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel, İran’ın Suriye’den İsrail saldırılarından önce elindeki uranyumu geri vermesini istediğini belirtti.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Merkel ABD Kongresi'nde konuştu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Konrad Adenauer'den sonra ABD Kongresi'nde konuşan ilk Alman Başbakanı oldu. Merkel, Almanya'nın birleşmesinde önemli bir rol üstlenen ABD'ye teşekkür etti. Merkel konuşmasında Afganistan'da kalmaya devam edeceklerini de söyledi.

 

DIE WELT

--GM'in Opel kararına Alman politikacılar sert çıktı

Opel'i krizden kurtarmak için Almanya Başbakanı Angela Merkel aylarca uğraştı. Sonunda Opel'in Magna'ya satılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak ABD otomotiv devi General Motors, son anda ani bir karar vererek Opel'i satmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Almanya'nın Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch, bu kararı duyduktan sonra çok öfkelendi ve Opel'e şimdiye kadar aktardıkları parayı derhal geri istedi.

 

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Berkshire, Burlington Northern'i 26 milyar dolara satın alacak

Ünlü yatırımcı Warren Buffet'in sahibi olduğu Berkshire Hathaway Inc., ABD'li Burlington Northern Santa Fedemiryolunu şirketini satın almak için anlaştı. Şirket yaptığı açıklamada, ABD'nin gelecekteki refahının etkin ve iyi korunmuş bir demiryolu sistemine sahip olmasına bağlı olduğunu belirtti

 

--Dünya Bankası: Doğu Asya'nın büyümesi varlık balonu riskini artırıyor

Dünya Bankası yaptığı açıklamada, Doğu Asya ekonomilerinin bu sene başında ilk tahmin edilenden daha hızlı büyüyeceğini bu nedenle varlık balonlarının oluşmasını engellemek için, merkez bankalarının üzerindeki para politikalarını sıkılaştırma ve döviz esnekliğine izin verme baskısının artacağını söyledi.

 

--Strauss-Kahn: Yuanın 'değeri düşük', yükselecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Çin'in, ABD'li imalatçılarla tansiyonun artmasına neden olan 'düşük değerli' para birimi yuan problemine çözüm bulacağını söyledi.

 

CNBC

--Dünya Bankası, Doğu Asya’nın büyüme tahminini yükseltti

Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik’teki gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 6.5, 2010’da ise yüzde 7.8 oranında büyüyeceğini açıkladı. Dünya Bankası özellikle Çin’in güçlü genişlemesine dikkat çekerken, diğer Asya ülkelerinin daha zayıf bir büyüme yaşayacaklarını bildirdi.

 

--Buffet, Burlington Anlaşması’nda bankacıya ihtiyaç duymadı

ABD’li ünlü milyarder Warren Buffet, ABD’nin ünlü demir yolu şirketlerinden biri olan Burlington Northern Santa Fe Corp’u bünyesine geçirdiği anlaşmada yatırım bankacılarına ihtiyacı olmadığına karar verdi. Bu arada Buffet ile yapılan görüşmelerde demir yolu şirketi bankacı Roger Altman’ın küçük şirketi Evercore ve Goldman Sachs tarafından temsil ediliyordu.

 

--GM’in aylık satışları artarken, Ford’un satışları düşüyor

ABD’li otomobil üreticisi General Motors, geçen ayki satışlarında artış yaşadığını açıkladı. Bu arada şirketin en büyük rakiplerinden Ford Motor aynı süreçteki satışlarında düşüş gördü. Ülkedeki otomotiv sektörü gözlemcileri, endüstrinin genelindeki satışlarda hurda indirimi teşvik programının etkisinin en fazla hissedildiği Eylül ayından bu yana artış olduğunu gözlemledi.

 

CNNMONEY

--CIT'in uzun süren vedası

ABD'de küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) kredi desteği veren CIT Group eğer batması durumunda sadece kendisinin değil aynı zamanda bu bankadan aldığı kredilere güvenen binlerce KOBİ'nin de batacağını söylüyordu. Ancak CIT'in bu şirketlere kredi sağlayamama durumu neredeyse bir yıldır devam ediyordu.

 

 --Chrysler kurtarılabilir mi?

Fiat çok yakın zamanda zor günler geçiren Chrysler'in yeniden ayağa kalkması için yaptığı planları açıklayacak. Ancak bu değişikliklerin şirketi kurtarmak için zamanında yapılıp yapılmayacağı cevabı ortada kalan soru olmaya devam edecek.

 

--Altın tarihinin en yüksek seviyesine çıktı

Hindistan'ın, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 6.7 milyar değerinde altın almasının ardından, değerli madenin ons fiyatı 1.085 dolara çıkarak tarihini en yüksek seviyesini gördü.

  

FORBES

--Fed kararı öncesi dolar düştü, Asya borsaları yükseldi

ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankalarının açıklayacağı kararlar öncesi piyasalarda sakinlik hakimken, yatırımcıların birbirinden farklı beklentiler içinde olması Çarşamba günü doların döviz sepetine karşı değer kaybetmesini ve Asya borsalarının hafif yükselmesini beraberinde getirdi.

 

--Fed'in ters repo işlemleri piyasayı korkuttu

ABD Merkez Bankası (Fed) bankacılık sistemindeki likiditeyi çekmek için elindeki araçları test etmek isterken bazı yatırımcılar bunun için daha çok erken olduğunu düşünüyor.

 

--General Motors Opel'i elinde tutmaya karar verdi

General Motors Salı günü aldığı kararda Opel'in Avrupa'daki birimini elinde tutacağını açıkladı ve birimin yüzde 55 hissesini Kanadalı otomotiv parçaları üreten Magna International ve iş ortağı Rus Sberbank'a satmak yerine yeniden yapılandırmaya gideceğini açıkladı.

 

MARKETWATCH 

--GM Opel'i satmamaya karar verdi

General Motors iş dünyasında geçen aylarda gerçekleşen iyileşmeden sonra Opel'i satmamaya karar verdiğini açıkladı. Otomotiv devi ayrıca 4.4 milyar dolarlık yatırımla Avrupa operasyonlarında da 'ciddi anlamda' bir yeniden yapılanmaya gideceğini belirtti.

 

--Altın rekor kapanıştan sonra Asya işlemlerinde düştü

Altının onsu ABD'deki işlemlerinde 1085 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gördükten sonra Asya'daki işlemlerde, yatırımcıların günlük kâr satışıyla değer kaybederek 1.082 dolara geriledi.

 

--Borsalar Buffett'tan olumlu işaret aldı

Warren Buffet'in,Burlington Northern Santa Fe demiryolu şirketi için yaptığı anlaşma, ulaşım sektörünün liderliğini arayan ABD borsalarının daha fazla değer kazanmasını sağlayacak olumlu bir adım olmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!