Dünya basınından manşetler - 31 Ağustos

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 31 Ağustos
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 10:38

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

JERUSALEM POST: İsrail Türkiye’nin yeni tavrından memnun

Feridun Sinirlioğlu liderliğindeki Türk delegasyonunun Washington’a yaptığı ziyaretin ardından ABD Kongresi ve Yahudi toplumu Türkiye’nin söylemlerinde bir değişiklik gözlemlediklerini ancak sözlerin arkasının icraatlarla doldurulması gerektiğini belirtti.

 

Delegasyonun Mavi Marmara baskını sonrası yaşanan sürtüşmeleri “dostlar arasında” bir olay olarak nitelendirdiği bildirilmişti.

 

Demokrat bir Kongre üyesinin Türkiye’yle ilgili meseleler konusunda çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen yardımcısı “İsrail’le dost olma arzularının arkasında bir şeylerle desteklenmeli. Şimdiye kadar benim gördüğüm şey bir halkla ilişkiler çalışması” dedi.

Haberin Devamı

 

Yardımcı, “İcraatların sesi sözlerden daha iyi duyulur” dedi. Kaynak, Türkiye’nin dostluk ifadelerini “duymaktan memnun olduğunu” belirtti ancak “Bunu söylemek zorunda kalmalarının üzücü bir durum. Daha önce hiç böyle bir şey söylemek zorunda kalmamışlardı” dedi.

 

Sinirlioğlu’yla görüşen Yahudi toplumu liderleri de söylemi anlamlı hale getirecek eylem beklediklerini belirtti. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantılara katılan ve adının gizli kalmasını isteyen bir isim “İsrail’le ilişkilerini ciddiye aldıklarına işaret eden faaliyetler görmek istiyorum. Örneğin İsrail Büyükelçisi geri gönderilebilir. Hepimiz bunu bekliyoruz” dedi.

 

Yahudi liderlerinden biri de, “Türkiye çizgiyi aştığından kaygılı ve geri dönmek için bir yol bulmak zorunda. Dikkatlerini çekmeyi başardık” dedi.

FINANCIAL TIMES: Toparlanma havayolu şirketlerinin hisselerini uçurdu

Havayolu şirketlerinin hisseleri geçen yılın başlarındaki dip noktasından bugüne yüzde 70’ten fazla değer kazanarak varlık piyasalarının genelini solladı. Yatırımcılar havacılık sektöründe güçlü bir toparlanma bekliyor.

Haberin Devamı

 

Büyük havayolu şirketleri yolcu sayısındaki artış açısından daha güçlü sonuçlar bildirirken, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) son mali izleme raporu da 2009’un ilk çeyreğindeki en düşük noktasından bu yana havayolu hisselerinin yüzde 73 değer kazandığına işaret etti.

 

IATA, “Görünen o ki mali piyasalar havayollarından bu döngünün yükseliş döneminde çok daha güçlü bir performans bekliyor” dedi.

2008-2009 krizinden çok ağır etkilenen havacılık endüstrisi, istikrarlı bir biçimde toparlanıyor. Hatta IATA Mayıs ayında sektör için 2.8 milyar dolarlık zarar öngörürken Haziran ayı tahminleri bir anda 2.5 milyar dolar kâra çevirdi.

 

Bu öngörüyle paralel olarak 47 büyük havayolu şirketi için ikinci çeyrek sonuçlarının 3.9 milyar dolarlık net kâr göstereceği ifade edildi. Bu geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 5 milyar dolar artış anlamına geliyor.

Haberin Devamı

 

Ancak sonuçlarda coğrafi bir dengesizlik var. Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgesindeki havayolu şirketleri çok güçlü toparlanmalar gösterirken, Avrupa’nın performansı gerilerde kaldı.

 

ASSOCIATED PRESS: Sarrazin’i partisinden sonra Merkez Bankası da yalnız bıraktı

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yetkilileri, yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in Müslümanları ve Yahudileri tek tipleştiren açıklamalarının zararlı olduğunu ve Bundesbank’ın kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

 

Dün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sarrazin’in banka yönetim kurulundaki görevinden alınması gerektiğinin işaretini vermişti. Banka yetkilileri de yaptıkları açıklamalarla Merkel’le büyük oranda aynı fikirde olduklarını ortaya koydu.

Haberin Devamı

 

Bundesbank bağımsız bir kurum olduğu için Merkel hükümetinin yönetim kurulunda yapılacak değişiklikler konusunda söz söyleme hakkı yok. Yönetim kurulunun böyle bir şey yapabilmesi için Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un emri gerekiyor.

 

EL CEZİRE: Feyyad: Devlet kurumları bir yıl içinde hazır

Filistin Devlet Başkanı Selam Feyyad, bir yıl içinde Filistin devlet kurumlarının inşasının tamamlanması sözü verdi. 18 aydan sonra Washington’da yeniden başlayacak doğrudan görüşmeler öncesi Ramallah’ta bir basın toplantısı düzenleyen Feyyad, görüşmeler konusunda çok fazla yorum yapmadı.

 

Bunun yerine bir yıllık devlet kurma planına odaklanan Feyyad’ın planının Batı Şeria’da güvenlik ve ekonomik kalkınmayı beraberinde getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

 

Feyyad, “Halkımızdan hükümetimizin programının ikinci yılında bu vizyonu gerçekleştirmek için çok çalışmalarını istiyoruz. Bu program Filistin Devleti’ni göz ardı edilemeyecek bir gerçekliğe dönüştürmeyi öngörüyor” dedi.

 

Feyyad bu amacı altı ay içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


BBC: Uyuşturucu kaçakçısı “Barbie” Meksika’da tutuklandı

Meksika Başsavcısı, polisin Barbie olarak da tanınan AB vatandaşı uyuşturucu kaçakçısı Edgar Valdez’i tutukladığını duyurdu. Valdez’in ülkenin merkezinde tutuklandığı bildirildi.

 

Valdez’in dünyanın en güçlü uyuşturucu kartellerinden biri olan Beltran Leyva’yla bağlantılı olduğu ve kartelin kontrolü için Hector Beltran Leyva’yla mücadele içinde olduğu belirtildi. Beltran Leyva’nın bir önceki yöneticisi ve Hector’un kardeşi Arturo, Aralık ayında Meksika güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

 

Bu aybaşlarında, polis Cuernavaca’da bir köprüye asılmış dört kafasız ceset bulmuş, daha sonra kafalar Valdez’i destekleyen herkesin aynı sonu yaşayacağı mesajıyla civarda bir yerlerde bulunmuştu.

 

ABD’li yetkililer sarışın-mavi gözlü olduğu için Barbie olarak bilinen, El Comandante ya da El Guero olarak da tanınan Valdez’le ilgili istihbarat karşılığında 2 milyon solar ödül koymuştu.

 

Valdez’in tutuklanması Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon’un uyuşturucu kartelleriyle mücadelesinde yeni bir başarı olarak görülüyor.

 

CNN: Earl Kasırgası korku verici boyutlara ulaştı

Earl Kasırgası’nın kısa süre içinde Porto Riko, Virgin Adaları ve Doğu Sahilleri’ne ulaşma ihtimali, Federal Acil Durum Yönetim Dairesi’ni (FEMA) alarma geçirdi.

 

ABD toprakları için henüz bir kasırga alarmı yok, ancak FEMA vatandaşları ağır hava koşullarına hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Doğu Sahilleri’nin boydan boya kasırgadan etkilenme riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

 

Saatte 215 kilometre hıza ulaşan kasırga, F4 kategorisine yükseltildi. Kasırgalar için en tehlikeli kategorinin F5 olduğu belirtiliyor. Kasırganın Virgin Adaları’ndan uzaklaşmakta olduğu ancak Adalarda ve Porto Riko’da ağır hava koşulları ihtimalinin sürdüğü belirtildi.

 

AFP: Abbas ve Barak gizlice görüştüler iddiası

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Washington’da bu hafta başlayacak görüşmeler öncesi Amman’da gizlice görüştüğü iddia edildi.

 

İsrail radyosu ikilinin Pazar günü Amman’da bir araya geldikleri, Barak’ın aynı zamanda Ürdün Kralı Abdullah’la da görüştüğü öne sürdü. Barak'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu görüşme konusunda bilgilendirildiği ifade edildi. Görüşmenin içeriğinin ne olduğu açıklanmadı.

 

İsrail Savunma Bakanlığı haberleri henüz doğrulamadı.

 

Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek Çarşamba günü Netanyahu ve Abbas’la birlikte Washington’daki görüşmelere katılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!