Dünya basınından manşetler - 3 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 3 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 10:27

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Uzun zaman oldu ama elimizde sadece bir başlık var (Times)

İki gün önce yürürlüğe giren Lizbon Anlaşması’yla resmen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlığı görevine başlayan Catherine Ashton, yayınlanan röportajında Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili görüşleri konusunda net ifadeler kullanmaktan kaçındı.

 

Barones Ashton, Türkiye’nin üyeliğinin AB’nin ortaya konmuş hedeflerinden biri olduğunu ifade etti. bu fikrin İngiltere tarafından desteklendiğini, Fransa’nın da açık bir muhalefeti olmadığını dile getiren Ashton, kendi tavrını ortaya koymaktan kaçındı.

 

“En son bildiğim Türkiye ile müzakerelerde Türkiye toplam 33 başlıktan henüz sadece bir tanesini kapatmıştı. Avrupa Konseyi’nde genişleme ve Türkiye’nin sürecinde en iyi nasıl ilerleme sağlanabileceği konusunda farklı görüşler var” diyen Ashton bu konunun Konseyin içinde görüşülmesi gerektiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Ashton “Türkiye müzakerelere başlayalı uzun zaman oldu ama elimizde sadece bir başlık var. Bu yüzden bunu tartışmamız gerek” yorumunu yaptı.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

DER SPIEGEL

--Erdoğan minare yasağının faşizmin işareti olduğunu söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İsviçre'yi eleştiren uluslararası koroya katılarak kararın Avrupa’da artan ırkçı ve faşist eğilimlerin bir işareti olduğunu söyledi.

 

NEWS.AZ

--Ermeni milletvekili: Türkiye süreci Karabağ’a bağlarsa Ermenistan müzakerelerini durdurur

Ermenistan Refah Partisi milletvekili Naira Zograbyan, eğer Türkiye Ermenistan ile ilişkilerin yeniden kurulmasını Karabağ sorununun çözümüne bağlarsa Erivan’ın müzakerelerden çıkacağını ifade etti.

 

TODAY.AZ

--Türkiye-Ermenistan protokollerinin onayı gündemde değil

AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Zeynep Dağı, röportajında Ermenistan protokollerinin ancak Türkiye isterse onaylanacağını, Türkiye’nin şu an Ermenistan-Azerbaycan barış sürecini yakından izlediğini belirtti. Dağı “Henüz onaylama gündemimizde değil” dedi.

 

Haberin Devamı

--Türkiye Ermenistan protokolleri yakın zamanda onaylanmaz

Azerbaycan’ın Barış ve Çatışma Çözüm Merkezi Direktörü Elkhan Mehdiyev röportajında iki ülke arasındaki anlaşmanın yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

 

AGENCE FRANCE PRESSE

--Cumhurbaşkanı Gül Ürdün’ün su sektörüne daha fazla yatırım istedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çarşamba günü ülkesindeki iş adamlarını Ürdün’ün su sektörüne daha fazla yatırım yapmaya davet etti.  

 

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--Türkiye Ortadoğu’da barış çabalarını destekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ortadoğu’daki ülkelerin Filistin sorununu ABD gibi “dış güçlerin” eline bırakmadan çözmesi gerektiğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

 

THE WALL STREET JOURNAL

--JPMorgan Türkiye ve Meksika’nın hisselerinin ağırlığını artırdı

JPMorgan Stratejistleri Meksika ve Türkiye’nin hisselerinin ağırlığını artırdı. İki ülkedeki ekonomik faaliyetlerinin hızlı toparlanması sonucu bu ülkelerin önümüzdeki yıl gelişmekte olan diğer ülkeleri yakalayacağı ifade edildi.

 

XINHUA

--Türkiye ve Yunanistan ilişkileri güçlendirmek için düzenli zirve fikrini değerlendiriyor

Türkiye ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğinin artırılması için Yunanistan ile düzenli olarak zirveler yapılmasını gündeme getirdi.

 

HELLENIC NEWS OF AMERICA

--Obama ve Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 7 Aralık 2009’da Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama ile görüşecek. Ancak Obama Bush ve Clinton yönetiminin Türkiye’ye yönelik sorunlu ve başarısız politikalarını sürdürüyor.

 

Haberin Devamı

EURASIA NET

--Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan Karabağ konusunda çekişiyor

Uluslararası arabulucular Dağlık Karabağ müzakereleriyle ilgili olumlu konuşsa da Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki çekişme 1-2 Aralık’ta yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirlği Teşkilatı’nın Bakanlar Konseyi zirvesinde de sürdü.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Filipinler ve Müslüman isyancılar barış görüşmelerine yeniden başlayacak

Kuala Lumpur’da Eylül ayında yapılacak toplantıda bir Uluslararası İletişim Grubu kurulacak. Grubun başlangıçta İngiltere, Japonya ve Türkiye’nin katılımıyla oluşturulması bekleniyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Afganistan ve Pakistan geri çekilme planıyla sarsıldı

Haberin Devamı

ABD’li diplomatlar Başkan Obama’nın savaş stratejisinin kalbindeki iki ülkeyi ABD’nin işleri yarıda bırakıp kaçmayacağı konusunda ikna edecekler.

 

--Bazı müttefikler yeni asker sözünden tedirgin oldu

NATO koalisyon güçlerine en fazla katkı yapan ülkelerin bazıları hemen asker gönderimiyle ilgili sözlerini geri çekti.

 

--İran cumhurbaşkanı nükleer zenginleştirme projelerinin büyüyeceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın yorumları İran’ın nükleer programıyla ilgili tansiyonu yükseltecek gibi görünüyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Ticari tıkanıklıkta suçlu ABD

Avrupa Birliği, Brezilya ve dünyanın diğer ekonomik güçleri, küresel ticaretteki sıkıntıdan ötürü ABD’yi suçlarken, bu hafta düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü zirvesine katılan yetkililer, ticari görüşmelerin tıkanmasında dünya genelindeki siyasi kaygıların da etkili olduğunu söyledi.

 

--İranlılar dünya genelinde de engelleniyor

İranlılar, ülkelerinde birçok alanda engellerle karşılaşıyor. Wall Street Journal’ın yaptığı bir araştırma, kısıtlamaların dünya genelindeki İranlılara da uzanmaya başladığını ortaya çıkardı.

 

--İsrail, Batı Şeria yeni çekim merkezi

Yıllarca beyin göçünün yaşandığı Batı Şeria’da işler değişiyor. 2009 sonuna kadar 4 bine yakın Kuzey Amerikalı Yahudi İsrail’e göçmüş olacak. Bu, 1973’ten bu yana görülen en yüksek rakam.

 

THE WASHINGTON POST

--Pakistan ABD’nin çıkış planıyla ilgili şüpheli

Pakistan yetkilileri Obama’nın yerel güçlerin eğitimi için Afganistan’a 30 bin asker gönderip ülkeden 2011 yılında ayrılma planıyla ilgili şüphelerini ifade etti.

 

--Filistinliler Kudüs’teki evlerini kaybetti

Raporlar İsrail’in geçtiğimiz yıl 4 bin 500 Filistinlinin Kudüs’teki oturma izinlerini iptal ettiğine işaret ediyor. Bu rakam İsrail’in 1967’deki işgalinden bu yana herhangi bir yılda görülen seviyelerin çok üzerinde.

 

--Blackwater’ın kurucusu CIA’in gizli programlarına destek olduğunu söyledi

ABD’nin askeri eğitim şirketi Blackwater Worldwide’ın kurucusu Çarşamba günü yayımlanan bir röportajda CIA’e üst düzey El Kaide liderlerine karşı düzenlenen gizli operasyonlarda destek olduğunu söyledi.

 

FINANCIAL TIMES

--Yunanistan ekonomisi Avrupa’ya yük oluyor

Sıkıntılı günler yaşayan Yunanistan ekonomisi, Euro Bölgesi’nde yeni bir krize davetiye çıkarıyor. Bölgede zayıf ülkelerin diğerlerini etkilemesini önleyecek yöntemler araştırılıyor.

 

--Avrupa asker vaatlerini yerine getirmekte isteksiz

Avrupa liderleri ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan stratejisine sözlü destek verme konusunda hızlı davranmış olsa da Afganistan’a yeni asker gönderme konusunda o denli aceleci davranmıyor.

 

--İran uranyum zenginleştirme çalışmalarını artırıyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Tahran’a daha sıkı yaptırımlar uygulanmasına neden olacak bir hamleyle, ülkenin uranyum stoklarını zenginleştirmeye devam edeceğini açıkladı.

 

THE GUARDIAN

--‘İklim değişikliği görüşmeleri başarısız olabilir’

Dünyanın en önde gelen iklim değişikliği uzmanı James Hansen Kopenhag’da varılacak herhangi bir anlaşmanın sorunlu olacağını ifade etti.

 

--Baskı altındaki NATO, ABD’nin asker artırmasına destek olacak

Avrupa ülkelerinden gelen 5 bin civarında asker gönderileceği sözünün ABD’nin beklentilerinin altında kaldığı ifade ediliyor.

 

--Fransızlar piyasalarda toplumsal cinsiyet eşitliği hedefliyor

Fransa’da merkez sağ partinin gündeme getirdiği öneriyle Paris borsasında çalışanların yarısı kadın olacak.

 

HAARETZ

--Şalit Mısır’a gönderilmiş olabilir

Kuveyt’in günlük yayınlarından Al-Jarida, Gilad Şalit’e yakın kaynakların İsrailli askerin Mısır’da gizli ve güvenli bir yerde olabileceğini belirttiğini yazdı.

 

--İsrail yerleşimcilerin kanunlara aykırı davranışlarını desteklememeli

Batı Şeria’daki yerleşimcilerin yerel konseylerinin başkanları, hükümete karşı verilen savaşta ön cephelerde yer alıyor.

 

--El Baradey, İran’ın nükleer programı konusunda dünyayı nasıl kandırdı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey, araştırmacılarının İran’ın nükleer tesislerine yönelik yaptıkları çalışmalara sürekli olarak müdahale etti.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Afganistan'da son savaş
ABD Başkanı Barack Obama kucağında bulduğu Afganistan savaşının, bu şekilde yürütmesi durumunda kendisi ve ABD için büyük bir hezimet olacağını sonunda kabul etti. Barack Obama'nın önünde iki yol vardı: Ya Afganistan'dan çekilecekti ya da savaşa daha yüksek bir yoğunlukla devam edecekti. O ikincisine karar verdi.

 

DIE WELT
--Pentagon Berlin'i serbest bıraktı
ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, ABD Afganistan için bir çok NATO ülkesinden asker isterken, Almanya'yı bu konuda serbest bıraktı. Ancak ABD'nin Afganistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, Pentagon'la aynı görüşte değil. Almanya'nın bölgeye yeni asker göndermesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Almanya, Afganistan'daki askerlerinin görev süresinin uzatılma kararını bugün parlamentoda görüşecek. 

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG
--Almanya kendisi karar vermeli
Alman parlamentosu Afganistan'daki askerlerinin görev süresinin uzatılması kararını bugün verecek. ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan strateji konuşmasından Alman milletvekillerinin çıkardığı sonuç, Almanya'nın Afganistan'da daha aktif rol alması ama daha çok asker gönderme kararının kendilerine bırakılması oldu. ABD'nin istediği en son şey Başbakan Angela Merkel'i bu konuda zorlamak.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Peugeot, Mitsubishi ile 'stratejik ortaklık' görüşmelerine başladı

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi PSA Peugeot Citroen, bir başka otomobil üreticisi Japon Mitsubishi Motors ile "stratejik ortaklık" oluşturmak için görüşmelere başladığını açıkladı. Açıklamayla birlikte Mitsubishi'nin hisseleri son 14 aydaki en hızlı yükselişini yaşadı.

 

--Bank of America, CEO bulmayı kolaylaştırmak için aldığı yardımı geri ödeyecek

ABD'nin en büyük bankası Bank of America (BofA), yeni CEO bulmasını zorlaştıran yöneticilere ödenen ikramiye kısıtlamalarından kurtulmak için ülke yönetiminden kurtarma programı çerçevesinde aldığı 45 milyar dolarlık yardımı geri ödeyecek.

 

--Büyüyen Avrupa bankaları gelecek krizin 'tohumlarını atıyor'

Küresel krizden eskisinden daha güçlü çıkan Avrupa bankaları faaliyet gösterdikleri ülkelerin ekonomileri için daha büyük tehdit oluşturuyor.

 

CNNMONEY

--ABD'de hisseler rekor seviyeden sonra geriledi

ABD borsaları, Dow Jones'un önceki gün son 14 ayın en yüksek seviyesinde kapanmasından sonra gelen General Motors'taki CEO depremi, rekor kıran altın fiyatları ve işsizlik verisi endişesiyle hafif geriledi.

 

--Bernanke'nin en büyük korkuları

Perşembe günü ABD Kongresi'nde bir açıklama yapacak olan Ben Bernanke ülkenin ekonomisi ve Merkez Bankası'nın (Fed) geleceğiyle ilgili endişeleri Kongre'ye taşıyacak.

 

--BofA vergisini ödeyenlerin 45 milyar dolarını geri ödeyecek

ABD'nin en büyük bankası Bank of America (BofA), yönetimin koyduğu kısıtlamalardan sıyrılmak için daha önce kurtarma programı kapsamında aldığı kaynağın 45 milyar dolarını geri ödeyeceğini ve bu amaçla 18.8 milyar dolarlık menkul kıymet satışı gerçekleştireceğini açıkladı.

 

FORBES

--Ford'un eski yöneticisi Volvo'ya teklif götürdü

Wall Street Journal'da konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye dayandırılan haberde, ABD'li otomobil üreticisi Ford Motor'un eski yöneticilerinden birinin başını çektiği grubun şirketin sahip olduğu Volvo birimini satın almak için eski şirketine teklif götürdüğü belirtildi. Yeni teklifi götüren grup, Volvo'ya daha önceden teklif vermiş olan Çinli otomobil üreticisi Zhejiang Geely Holding Group'un teklifi geçmeyi umuyor.

 

--Japon Nikkei Endeksi beş haftanın en yükseğinde kapattı

Japonya'nın Nikkei Endeksi, yendeki değer düşüşü ile artan Canon gibi ihracatçı şirketlerin hisselerinin önderliğinde Perşembe günü yaklaşık yüzde 4 oranında yükseldi ve kapanışta son beş haftanın en yükseğine çıktı.

 

--Hindistan Merkez Bankası büyüme tahminini yukarı revize edebilir

Hindistan Merkez Bankası başkan yardımcısından gelen açıklamaya göre, banka Ocak ayında yeniden gözden geçireceği politikasında, Mart'a kadar devam edecek olan mali yıl için büyüme tahminini yukarı yönlü revize etmeye yakın duruyor.

 

MARKETWATCH

--Altın rekor kırmaya devam ediyor

Bazı analistlerin düşüş beklentisine rağmen, altının ons fiyatı 1.225 dolar seviyesini görerek rekor tazeledi.

 

--Peugeot Mitsubishi'nin kontrolünü eline geçirebilir

Gelen haberlere göre Japon Mitsubishi Motors ve Fransız Peugeot şirketleri, Peugeot'nun zor günler geçiren Japon otomobil üreticisinin yüzde 30 ile 50 hissesine sahip olmasını sağlayacak bir anlaşmanın görüşmelerini sürdürüyor.

 

--ABD'ye Citigroup tahvili darbesi

Abu Dabi Yatırım Kurumu, iki yıl önce küresel finansal krizin henüz başladığı dönemde yapılan anlaşma gereği Citigroup hisselerinde 31.83 dolar baz fiyattan toplam 7.5 milyar dolarlık alım yapmaya başlayacak. Bankanın New York Borsası'nda işlem gören hissesinin şu andaki fiyatı ise 4.10 dolar.

 

CNBC

-- Fed: Çıkış zamanını belirlemek zor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri dün yaptıkları açıklamada, ABD ekonomisi için iyimser demeçler verse de bankanın ekonomiye verdiği yoğun desteği çekme zamanını belirlemenin bir hayli zor olduğunu dile getirdi.

 

--Japonya’da zayıf sermaye harcamaları yavaş bir iyileşmeye işaret ediyor

Japon şirketlerin tesis ve ekipman harcamaları üçüncü çeyrekte bir önceki yıla oranla yüksek miktarda azaldı. Bu düşüş, ülkenin son yıllarda yaşadığı en derin resesyondan çıkışının hız kaybettiğini gösteriyor.

 

--İngiliz bankalarının Dubai World’de 5 milyar dolarlık yatırımı var

İngiliz bankalarının Dubai’nin en büyük kamu şirketlerinden biri olan Dubai World’de toplam 5 milyar dolarlık kaynakları bulunuyor. Bankalar bu miktarla Dubai devleti bünyesindeki dev şirketinin en büyük yabancı kredi vereni durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!