Dünya basınından manşetler - 29 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 29 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 11:04

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

HAARETZ:  Yahudi Soykırımı’ndan kurtulan aktivist: İsrail askerleri sadece insanlara vurmasını biliyor
Gazze’ye doğru yol almakta olan Irene adlı teknedeki Yahudi aktivistler, İsrail Güvenlik Güçleri’nin açıklamasının aksine askerlerin gemiye müdahale ederken aşırı güç kullandığını öne sürdü. Salı günü, İsrail ordusu donanmaya bağlı komandoların Gazze deniz ablukasını yarmaya çalışan tekneye sorun yaşamadan çıktığını ve teknenin Aşdod limanına çekilmekte olduğunu duyurmuştu.

Teknede bulunan ve Yahudi Soykırımı’ndan kurtulan bir kişi olanReuben Moscowitz, “İsrailli askerler sadece insanlara vuruyorlar” diyerek hayalkırıklığını ifade etti. Moscowitz, “Yahudi Soykırımı’ndan kurtulmuş bir insan olarak İsrail devletinin o kadar insanı duvarlar arasına hapsetmesi gerçeğiyle yaşayamıyorum” dedi. “Soykırım’da yaşadıklarımı komşularımıza yapmamamızı ümit ediyorum” diyen Moscowitz, Soykırımda yaşadıklarını Filistinli çocukların yaşadıklarıyla kıyasladığını söyledi.

Haberin Devamı

Salı günü ilerleyen saatlerde ise, aktivistlerin polise verdiği ifadelerde İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamar yalanlandı. Aktivistlerin arasında yer alan eski İsrail Hava Kuvvetleri pilotu Yonatan Shapira, “tekneye müdahaleyi tarif edecek kelime bulamayacağını” belirtti. Shapira, aktivistlerin en ufak sert tepki göstermediği, buna rağmen elektrikli şok silahı kullanan askerlerin acımasızca müdahalesine maruz kaldıklarını ve sürüklenerek askeri bota alındıklarını söyledi.

“İsrail Ordusu sözcüsünün dedikleriyle yaşadıklarımız arasında hiçbir bağlantı yok” ifadesini kullanan Shapira, üstlendikleri görevle gurur duyduklarını ve Gazze ablukasının bir suç olduğunu belirtti.  İsrail’in Channel 10 televizyonu muhabiri Eli Usharov, Haaretz’e verdiği bilgilerle Shapira’nın açıklamarını doğruladı ve askerlerin gereksiz bir şiddet uygulayarak tekneye çıktığını belirtti.

BBC: Güzellik yarışması sunucusu canlı yayında yanlış modeli birinci ilan etti
Avustralya’da gösterilen Next Top Model adlı güzellik yarışmasının altıncı sezon finali skandala sahne oldu. Seyircilerden gelen oylarla birinci olduğu açıklanan Kelsey Martinovich adlı model tacını taktı ve sahnede birincilik konuşmasını yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Bu esnasa, yarışmanın sunucusu Sarah Murdoch, Martinovich’in yanına gelerek onu durdurdu. Murdoch, “Kendimi çok kötü hissediyorum, gerçekten çok üzgünüm. Çok büyük bir yanlışlık oldu” dedi. Ardından yarışmanın asıl galibinin 18 yaşındaki Amanda Ware olduğunu açıkladı.

Duygularına hakim olamayan Murdoch, “Canlı yayın yaparsanız başınıza işte bu gelir. Bu çılgınca, çılgınca, çılgınca” dedi. Birinciliği yaklaşık bir dakika süren Martinovich ise beklenenin aksine sakin bir şekilde, “Sorun değil, bu tür hatalar olabilir” dedi. Murdoch,  yapılan yanlışı şöyle açıkladı: “Birinci sürekli değişiyordu. Neredeyse aradaki fark sadece iki oya inmişti. Sonunda Amanda kazandı.”

Haberin Devamı

Yarışmanın bir dakikalık birincisi Martinovich ve asıl birincisi Ware birbirine sarılarak yarışmayı noktaladı. Sydney Herald gazetesi, yapılan yanlışlıktan dolayı özür amacıyla Martinovich’e 15 bin 162 sterlin ödendiğini belirtti.

Kıl payı farkla birinci olan Ware ise Harpers Bazaar kadın dergisinde 8 sayfa içerik, Priscilla modellik ajansıyla sözleşme, Levi’s kampanyası için 25 bin Avustralya doları, ödül olarak 12 bin 130 Avustralya doları, bir araba ve New York’a seyahat kazandı.

GUARDIAN: Dün generalliğe atanan Kim Jong-un’a bir atama daha
Kuzey Kore lideri Kim Jong Il, generalliğe atadığı oğlu Kim Jong-un’u aynı hafta içinde İşçi Parti’sinin merkezi askeri komisyonunun başkan yardımcısı ilan etti. Bir hafta içinde iki önemli pozisyona atanan Kim Jong-un’un, aile hanedanlığını sürdürerek Kuzey Kore’nin yeni lideri olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Salı günü yapılan açıklamanın ardından ilk politik makamını elde eden Kim Jong-un’un, nükleer güce sahip komnist rejimin başına geçme süreci de hızlandı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin şimdiki lideri Kim Jong-Il, 1994 yılında babasının ölümüyle ülkenin başına gelmiş ve böylece komüsnist rejim altında yönetilen bir ülkede ilk defa babadan oğula liderlik geçişi yaşanmıştı. Bugün ise Kim Jong-Il’in oğlunu kendi koltuğuna getirerek aile ismini üçüncü nesilde devam ettirmesi bekleniyor.

Öte yandan, batılı analistler Kim Jong-Il’in ani ölümünün yaşanması halinde askeri dikta yönerimi altındaki 24 milyonluk ülkenin kaosa sürüklenebileceği görüşünde. Kim Jong-Il’in sağlığının sürekli kötüye gittiğine dair spekülasyonlar yayılırken, oğlunu lider olarak atamak istediği 2012’ye kadar sağlığının elvermeyeceği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Kim Jon-Il, İşçi Partisi’ndeki en yüksek ikinci mevkiye geldiği 1973 senesinde 31 yaşındaydı. Ülkenin yeni lideri olması beklenen oğluı Kim Jong-un ise sadece 27 yaşında olduğu belirtiliyor. Kim Jong-Il’in, genelde ülke dışında olan en büyük oğlu Jong Nam’ı liderlik için uygun görmediği, ortanca oğlu Jong Chol’u ise kızlara benzettiği için göz ardı ettiğine inanılıyor.

DAILY TELEGRAPH: Birinci Dünya Savaşı bu Pazar günü sona eriyor
Silahların sustuğu 92 yılın ardından, Birinci Dünya Savaşı Pazar günü Almanya’nın kalan son savaş tazminatını da ödemesiyle son bulacak. Almanya’nın ödeyeceği 59.5 milyon sterlinlik son savaş tazminatı faturası, Birinci Dünya Savaşı için ödenmiş son bedel olacak.

Almanya, 1919 yılında imzalanan Versailles Antlaşması kapsamında, yaklaşık 10 milyon askerin hayatını kaybettiği savaşın harap ettiği Belçika ve Fransa başta olmak üzere ittifak güçlerine tazminat ödemeye mahkum edilmişti. İlk olarak 226 milyar Reichsmark (1924 ile 1948 yılları arasında Almanya’nın kullandığı para birimi) belirlenen tazminat, bugün 22 milyar sterline denk gelen 132 milyar Reichsmark’a indirilmişti.

Almanların ağır tazminat ödemeye mahum bırakılması, büyük ekonomik çöküntü yaşayan ülkenin aşağılanmasına ve milliyetçi öfkenin artmasına neden olan etkenlerden biriydi. Almanya’nın Bild gazetesi ödenecek son savaş tazminatını, “Pazar günü Birini Dünya Savaşı’ndan kalan son fatura ödenecek ve nihayetinde Almanya için savaş bitecek” diye duyurdu.

Almanya’nın ödediği tazminat, Versailles Antlaşması kapsamında emekli sandıkları, tahvil sahibi şirketlere ve şahıslara aktarılıyor.

EL CEZİRE: El Kaide’nin Avrupa’da yapmak istediği saldırı planları ortaya çıkarıldı
Avrupa casusluk ajanları, El Kaide’nin büyük Avrupa kentlerinde düzenlemek istediği saldırıları etkisiz hale getirdiklerini açıkladı. İngiliz Sky Television kanalı, militan örgütün İngiltere, Fransa ve Almanya’da gerçekleştirmek istediği saldırı planlarının ortaya çıkarıldığını duyurdu. Salı günü verilen bilgilere göre, Pakistan’da konuşlanmış olan militanlar Londra başta olmak üzere Fransa ve Almanya’nın büyük kentlerinde eş zamanlı saldırı yapmayı planlıyordu.

Mumbai’de 2008’deki komando tarzı baskına benzer saldırı düzenlemek istediği düşünülen saldırganların bir süredir takip edildiği belirtildi. Saldırı planlarının gün yüzüne çıkarılması, Eyfel Kulesi’nin bir ay içinde ikinci kez  bomba ihbarı üzerine boşaltıldığı güne denk geldi.

Yetkililer, saldırı planlarının Londra, Fransa, Almanya ve ABD arasındaki isithbarat paylaşımıyla çökertildiğini belirtti. ABD, Avrupalı müttefiklerine Pakistan’daki şüphelileri takip etmesinde yardım etti ve şüphelilerin planları ortaya çıkarıldı.

Bu gelişmenin öncesinde, ABD basını Salı günü CIA’in Pakistan’ın kabile bölgelerine insansız hava uçaklarıyla düzenlediği saldırıların en üst düzeye çıktığını duyurmuştu. Pakistanlı yetkililer, son bir ay içinde Afganistan sınır bölgesine 20 saldırı düzenlendiğini belirtti. Geçtiğimiz hafta içinde, ABD’li yetkililer militan örgütlerin eylemlerini artırdığı ve Avrupa’da terör saldırısı düzenleme ihtimallerinin bulunduğu uyarısını yapmıştı.

CNN: Meksika’daki toprak kaymasında henüz can kaybı yok
Meksika’nın güneyindeki Oaxaca eyaletinin valisi, bölgede yaşanan toprak kaymalarında şu ana kadar kimsenin ölmediğini ancak 11 kişinin kaybolduğunu belirtti. Öte yandan, toprak altında binden fazla insanın mahsur kalmış olabileceği ifade edildi. Toprak kaymasının şafak vaktinden kısa bir süre önce Santa Maria Tlahuiltotepec bölgesinde yaşandığı bilgisi iletildi.

Oaxaca valisi Ulises Ruiz, ilk belirlemelere göre 300 evin toprak altında kaldığını ve bölgeye ulaşmanın yaşanan diğer küçük toprak kaymaları nedeniyle zorlaştığını belirtti. Kurtarma ekipleri bölgeye akşam saatlerinde ulaşırken, Ruiz kaybolan 11 kişiyi bulmayı ümit ettiklerini söyledi. Bölge halkı ise yardım ekiplerinin çok yavaş hareket etmesinden dolayı öfkeli.

Oaxaca bölgesi, son iki haftada Tropik Fırtına Mathew’un neden olduğu aşırı yağışlara maruz kaldı. CNN Meteoroloji uzmanı Brandon Miller, toprak kaymasının yaşandığı bölgeye son üç günde 300 mm yağış düştüğünü belirtti.  Deniz seviyesinden yaklaşık 900 metre yukarıda bulunan bölgedeki evlerin dik arazilere kurulmuş olması toprak kaymasının etkisi artırdı.

Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, Miller, Oaxana eyaletinin gelecek 1.5 yıl içinde yoğun yağiş görmeye devam edeceğini belirtti.

REUTERS: Nijerya’da silahlı saldırganlar okul otobüsünü kaçırdı
Nijerya polisi, petrol yataklarıyla bilinen Nijer Deltası’nın sınırındaki Abia eyaletinde silahlı saldırganların içinde 15 öğrencinin bulunduğu okul otobüsünü kaçırdığını açıkladı.

Abia polisi, olayın Pazartesi günü erken saatlerde yaşandığını ve kaçırılan otobüsün Abayi Uluslararası Okulun’da okuyan ilkokul öğrencilerini taşıdığını belirtti.

Polis, öğrencilerin nerede olduğunun bilinmediğini söylerken, saldırganların fidye için okul yönetimiyle bağlantıya geçtikleri ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!