Geri adım atsın turist gönderelim

Güncelleme Tarihi:

Geri adım atsın turist gönderelim
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 17:35

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIÅž BASINDA TÃœRKÄ°YE

HAARETZ

İsrail’in Türkiye’ye yönelik turizm boykotu büyüyor: Ülkedeki birliklerin yüzde 98’i başka ülkelere yöneliyor

 

Tel Aviv’de düzenlenen bir turizm fuarı ardından, geçen hafta bir grup birlik temsilcisi Türkiye’ye yönelik turizm faaliyetlerini boykota devam kararı aldı.

 

Birliklerin faaliyetleriyle ilgili veri toplayan bir Vadim şirketine göre, Türkiye’ye yönelik turizm boykotuna destek giderek güçleniyor.

 

Vadim şirketinin yetkilileri, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail karşıtı açıklamaları için özür dilemesi halinde birliklerin yüzde 36’sının uyguladıkları boykotları kaldırabileceklerini belirtiyor.

 

Geçmişte Türkiye’ye yüz binlerce turist gönderen birliklerin bugün yüzde 98’i boykota katılmış durumda. Oluşturulan bu birliklerin kapsamında ülkenin büyük şirketleri arasındaki bankalar, otobüs işletmeleri, memurlar ve emeklilik şirketleri de bulunuyor.

 

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2009 yılında turist sayısının yüzde 3 arttığını ancak yüzde 44 azalma gösteren İsrailli turist sayısının 2010’da daha da azalacağını tahmin ettiği belirtmişti.

 

REUTERS

--Türkiye PKK baskınlarından iki gazetecinin yanı sıra birçok kişiyi gözaltına aldı

Türk polisi Cumartesi günü ikisi gazeteci olmak üzere, PKK’ya üye olmak veya yardım yapmak suçundan 60 kişiyi gözaltına aldı.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Anayasa Mahkemesi askeri dava yasasını bozdu

Türkiye’nin Anayasa Mahkemsi, askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasayı bozma kararı aldı.

 

AFP

--Türk uçağı Almanya’da sahte ihbar üzerine arandı

Alman polisi Cumartesi günü terörist bir eyleme yönelik uyarı e-posta alınması üzerine bir Türk yolcu uçağında arama gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

 

DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Obama parti stratejisi üzerinde kontrolü merkezileştiriyor

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçilerin ara seçimlerde ortaya koyacakları mücadeleye karşı koyabilmek için Beyaz Saray’a gelmesine yardımcı olan ekibini yeniden oluşturuyor.

 

Haberin Devamı

--Beyaz Saray Bernanke’nin onaylanacağından emin

Başkan Obama’nın tarafsız bir bütçe komisyonunun oluşturulmasına yönelik tasarıyı onaylarken, yetkililer FED Başkanı Ben Bernanke’nin ikinci bir dönem daha görevine devam edeceğinden emin görünüyor.

 

--İsrail BM’nin Gazze raporunu çürütmeye hazır

İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze işgalinde uluslararası yasaları ciddi derecede ihlaline yönelik suçlamalar içeren raporu çürütmeye yönelik hazırlıklarını tamamlıyor.

 

THE WASHINGTON POST

-- Değişim umudu Kongre’de gerçeklikle karşı karşıya kaldı

Cumhuriyetçilerin muhalefette birlik olduÄŸu ve Demokratların zor geçecek ara seçim için kendilerini hazır tuttuÄŸu dönemde Obama’nın iddialı 2009 takvimi çıkmaza girdi.Â

 

Haberin Devamı

-- Haiti'de istikrar iÅŸaretleri yok oluyor

Deprem’den önce Haiti tatil için tercih edilecek bir yerdi. Şimdi ölüm ve umutsuzluk içinde kalmış bambaşka bir yer haline geldi.

 

--BM: Küresel ısınma savaşını bırakmayın

Birleşmiş Milletler (BM) panelinde, 2035’de Himalaya Alplerinin erimesine yönelik hatalı tahmin içeren rapor nedeniyle Hindistan’ın küresel ısınmaya yönelik çabalarını kesmemesi gerektiği belirtildi.

 

THE GUARDIAN

--Haiti’de mucize kurtuluş

Kurtarma ekipleri, arama çalışmalarının durdurulmaya yaklaştığı sırada 22 yaşındaki bir adamı enkaz altından çıkardı.

 

--Çin internet sansürü için ABD’ye tepki gösterdi

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Google’a yönelik siber saldırıları Pekin’in soruşturmasına yönelik çağrısının, ikili ilişkileri bozabileceği uyarısını yaptı.

 

Haberin Devamı

--Obama’nın reformu İngiltere bankacılık hisselerini olumsuz etkiliyor

Wall Street’in büyük bankalara yönelik kısıtlamaları küresel sermaye piyasalarındaki işlem miktarını düşürebilir.

 

HAARETZ

--BM’nin Gazze raporuna yönelik cevabın bazı kısımları açıklandı

İsrail ordusunun, Gazze saldırılarına yönelik iddiaları içeren Birleşmiş Milletler (BM) Goldstone raporuna cevap olarak fotoğraflı delil sunduğu öne sürüldü.

 

--Barak Gazze yerleşimcilerine sosyal güvenlik ödemelerini onayladı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın iyi niyet jesti olarak görülen onayıyla, İsrail’de çalışan Gazzeli yerleşimcilere 6.7 milyon dolar verilecek.

 

--Gazzelilere ulaşmayan yardımlardan dolayı Hamas suçlanıyor

Haberin Devamı

Filistin sıkıntı çekerken İsrail’in Haiti’ye gönderdiği yardımları eleştirmek birbiriyle çok ilgili şeyler değil.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Guttenberg yeni strateji açıkladı
Almanya'nın Afganistan'daki yeni stratejisi Savunma Bakanı Guttenberg'in isteği doğrultusunda değişti. Alman askerleri gelecekte Afgan halkıyla daha çok içiçe olacak. Alman askerleri tek başına operasyon da yapabilecek.


DIE WELT
--Avrupa Merkez Bankası Yunanistan'ı kurtarmayı reddetti
Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Jürgen Stark, Yunanistan'a girdiği ekonomik krizden çıkması için yardım etmeyi düşünmediklerini açıkladı. Stark, borç batağına saplanan ülkenin kendi çabasıyla kurtulması gerektiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası, zor durumda kalması halinde faiz oranlarını yükseltecekleri sinyalini de verdi.

 

EKONOMİ BASINI 

CNBC

--Obama: Banka düzenlemeleri çok sıkı olmuş olabilir

ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin bankacılık sistemini denetim altına alana düzenlemelerin çok kısıtlayıcı olmasıyla şu anda yanılgı olarak görülebileceğini söyledi. Obama, bu uygulamaların küçük işletmelere aktarılacak kredileri azaltabileceğini ekledi.

 

-- İki kıdemli senatör Bernanke’nin adaylığının onaylanacağını öngörüyor

Cumhuriyetçi ve Demokrat partiden iki kıdemli senatör Cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, Senato’nun FED Başkanı Ben Bernanke’nin ikinci dönem için adaylığının onaylayacağını öngördüklerini söyledi. İki Senatör, bu açıklamayla tedirginlik yaşayan piyasalara yönelik endişeleri azaltmayı amaçlarken, Beyaz Saray’ı da Bernanke’nin, halkın Wall Street'e karşı olan kızgınlığın yeni kurbanı yapılmaması için uyarmış oldu.

 

--Wall Street haftası öncesi politikalar karları gölgede bırakıyor

ABD'de siyasi risklere yönelik odaklanmanın, iyi gelen kârların yarattığı iyi havayı gölgede bırakması, borsalarda önümüzdeki hafta öncesi zor seansların sinyallerini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!