Dünya basınından manşetler - 20 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 20 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 11:04

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

EL CEZiRE: Lieberman sınırları yeniden çizmeyi teklif etti
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistinlilerle gelecekte yapılacak bir barışın, İsrail’in sınırlarının yeniden çizileceği bir anlaşmanın üzerine kurulması gerektiğini belirtti.

Lieberman, bu teklif kapsamında İsrail’de yaşayan1.3 milyon Arap kökenli nüfusun bir kısmını sınır dışı etmeyi önerdi.

Pazar günü basına açıklamalarda bulunan Lieberman, belirlenecek sınırlar içinde Yahudi yerleşim birimlerinin birleştirilmesini öngörürken, Arap köylerinin Filistin tarafında kalması gerektiğini belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı Filistinlilerle yapılacak barışın “barış için toprak” anlayışı içinde değil ancak “toprak ve nüfus takası” üzerinde kurulması gerektiğini ifade etti.

Filistinlilerle yıllardan beri süren barış görüşmelerinin esasını oluşturan “barış için toprak” önerisi, İsrail’in yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi karşılığında 1967 yılında işgal ettiği topraklardan geri çekilmesini öngörüyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, Liberman barış için toprak üzerinden anlaşma yapmayı “birisinin size bir daire satması ancak o dairede bir başkasının yaşayacağını söylemesi gibi bir şey” olarak yorumladı.

İsrail Dışişleri Bakanı, “Arap Birliği ve Filistin Yönetimi’nin İsrail devletini tanımayı kabul etmemekteki ısrarı, bizim müzakere masasında İsrail’de yaşayanArap kökenli nüfusu ana konulardan biri haline getirmemize yol açıyor” dedi.
Batı Şeria’daki bir yerleşim biriminde yaşayan Lieberman, geçmişte İsrailli Arapların Yahudi devletine bağlılıklarını ortaya koymalarını, aksi takdirde vatandaşlıktan çıkarılmaları görüşünü desteklemişti.

WASHINGTON POST/REUTERS: BM’nin başarı kabul ettiği seçimlerde en az 21 kişi öldü
Afganistan’da Cumartesi günü düzenlenen ve şiddet olaylarına sahne olan parlamento seçimlerinin ardından, Pazar günü üç seçim görevlisinin cesetleri bulundu. Yetkililer, seçim sandıklarını oy ayım merkezine taşırken Taliban tarafından pusuya düşürülen görevlilerinkurşuna dizildiğini belirtti.
Afganistan seçim komisyonu başkanı Fazal Ahmed Manavi, Cumartesi günü kuzey eyaleyi Balkh’da yaşanan bu olayın ardından seçimlerde beklenenden daha fazla şiddet yaşandığını belirtti. Manavi, Cumartesi günü ülke genelinde yaşanan saldırılarda en az 21 kişinin öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını belirtirken, seçim merkezlerine de 93 saldırı düzenlendi.

Haberin Devamı

Öte yandan, oyların sayılmaya başlanmasıyla beraber sayısız hile ihbarları gelmeye başladı. Oy kullanan seçmenlerin parmaklarındaki mürekkebi yıkayarak birçok defa tekrar oy kullanmaya çalıştığı öne sürülürken, Afganistan’ın en büyük denetim kurumlarından Özgür ve Adil Seçim Derneği, en az 389 seçim merkezinde “ciddi usülsüzlük” yaşandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Ban Ki-mun’un özel temsilcisi Staffan de Mistura ise usülsüzlük iddiaları için konuşmanın erken olduğunu söyledi ve “Afganistan haklı çok büyük bir iş başardı. Ama ben değerlendirme yapmak için beklemeyi tercih ederim” dedi.

BM elçiliği ise yayımlanan açıklamada “Seçimlerin sonucu ve kalitesi hakkında henüz bir kesinlik olmadığını” belrtti. Açıklamada ABD’nin önümüzdeki haftalarda gerekli önlemlerin alınması ve hilenin önüne geçilmesi için Afganistan’ın bağımsız seçim kurumlarına destek vereceği belirtildi.

Haberin Devamı

GUARDIAN: Hastaneyi basan silahlı kadın vurularak öldürüldü
Almnaya’nın güney batısında kalan Lörrach kasabasında Pazar günü yaşanan iki olayda dört kişi öldü, iki kişi de yaralandı. Elindeki pompalı tüfekle bir hastaneyi basan kadın bir kişiyi öldürdü, bir polis ile ir hastane çalışanını da yaraladı. Diğer yandan, hastanenin yakınlarındaki bir apartmanda yaşanan patlamada bir adam ile küçük bir çocuk hayatını kaybetti.

Hastaneyi basan kadın polis tarafından vurularak öldürülürken, adı basına açıklanmadı. Polis, iki olay arasındaki bağlantıyı araştırırken, görgü tanıkları yaşanan patlamanın ardından kadının eli silahlı bir şekilde apartmandan dışarı koşarken gördüklerini belirtti. Doğrudan hastaneye yönelen ve jinekoloji bölümünü basan kadın burada terör estirdi.
ZDF kanalına konuşan Lörrach savcısı Dieter Inhofer, hastanede çok şiddetli bir çatışma yaşandığını, polisin olay yerine çatışma başladıktan 15 dakika sonra ulaştığını belirtti.
Yaşanan olay Almanya’da silak kullanımının yayılımı hakkındaki tartışmaları tekrar canlandırırken, geçtiğimiz Mart ayında çocuğunun okuduğu okulu basarak 15 kişiyi öldüren Jörg Kretschmer’i akıllara getirdi.

Haberin Devamı

BBC: İnsanlar ‘Afrika’dan’ dünyaya yayıldı
Bir araştırma ekibinin ortaya çıkardığı eski çağlara ait çalışma aletleri, insanların kökenleri hakkında genel inanışları sarsan yeni bulgular ortaya koydu.

Taş devri dönemine ait olan çalışma aletlerini inceleyen bilim insanları, altlerin Afrika’dan gelmiş olduğuna ve bundan yaklaşık 60 bin yıl önce insanların Afrika’dan Güney-Doğu Asya ve Avustralya’ya göç etmiş olabileceğini belirtti.  Oxford Üniversite’si akademisyeni Dr. Michael Petraglia ve meslektaşları, taş aletlerin Arap Yarımadası ve Hindistan’ın uç noktalarında bulunduğunu ifada etti ve göçün sanılandan da eski bir tarihte, 70-80 bin önce başlamış olabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Petraglia ve ekibi elde ettikleri bulguları Aston Üniversitesi’nde düzenlenen İngiliz Bilim Festivali’nde sundu. Petraglia, “Bundan 120 bin 70 bin yıl öce Afrika’dan farklı toplulukların diğer kıtalara göç etmeye başladığını düşünüyoruz. Elde ettiğimiz çalışma aletleri bizleri bu tarihlere götürüyor” dedi.
Petraglia, aletlerin kıyı şeritlerinden yüzlerce kilometre içeride bulunduğunu, böylece insanların teklenelerde değil ancak kara üzerinde göç ettiklerinin anlaşıldığını söyledi. Ayrıca, aletlerin bulunduğu bölgelerin bugün yerleşime olanak tanımamasına rağmen on binlerce yıl önce tarıma çok elverişli olduğunu belirtti.

Elde edilen aletlerin birkaç santim ile 10 santimetre arasında boyutlara sahip olduğu belirtilirken, birçoğu mızrak ucu ve kazıyıcı aletlerden oluşuyor. Petraglia, bugün çöl olan bölgelerin geçmişte hayvan ve bitkilerin bol olduğu sulak arazilerden oluştuğunu vurguladı.

Bilim insanları çoğu kum ve volkanik küllerden yapılan alerlerin bazılarının, 74 bin yıl önce Endonezya’nın Sumatra Adası’ndaki Toba yanardağının patlamasından elde edilen küllerle yapıldığına inandıklarını belirtti. İnsanların atası olan Homo sapiens türünden çok önde Afrika’dan göç eden topluluklar olduğu biliniyor.

Ancak Petraglia bulunan aletlerin Neandantal insanlara göre çok modern olduğunu söyledi. Lodra Tarih Müzesi’nde çalışan profesör Chris Stringer ise, genetik bilgilerin insanların Afrika’yı 60 bin yıl önce terk ettiğini gösterdiğini söyledi. Petraglia ise göçmen nüfusların genetiklerinin araştırılmasıyla doğruluğu kesin sonuçlar elde edilemeyeceğini savundu.

FINANCIAL TIMES: Yunan bankalarının stres testi ertelendi
Uluslararı kamuoyu, sermaye piyasalarına daha fazla para poöpalayan Yunanistan’ın bu girişiminin getireceği gelişmelerin sonucunu görmesi için Yunan bankalarına uygulanacak stres testini erteleme kararı aldı.  Uluslaraarası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası, Atina’nın bankacılık sektöründeki toparlanmasına Ekim ayına kadar ek süre tanınması ve stres teestinin ertelenmesi kararını onayladı.

Stres testinin ertelenmesi sayesinde bankaların dokuz aylık çalışmaları değerlendirilebilecek ve Yunanistan’ın borçlarını ödemek konusunda başı çeken merkez bankasının Elim ayı sonunda sona erecek olan 1.7 milyar euroluk sermaye artırımının sonuçları görülebilecek.

Yunanistan geçtiğimiz hafta Salı günü son iki ay içindeki ilk borç alımını yapmış ve sermaye piyasalarında bir milyar eurodan fazla borçlanmaya gitmişti. Altı aylık kredi ödemelerinin çok yüksek boyutlarda olması Yunanistan ve euro bölgesi için olumsuz bir sinyal kabul edilirken, geçmişe kıyasla bugün kredi alıcılarının üçte birinin yabancılardan oluşması Yunanistan yarafından olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor.

En son stres testi, Avrupa Bankacılık Komistesi tarafından Temmuz ayında 91 Avrupa bankası üzerinde düzenlenmişti.

LOS ANGELES TIMES: Meksika Körfezi’deki petrol sızıntısı tamamen durdu
Yetkilier,  Meksika Körfezi’ne Nisan ayından bu yana petrol sızdıran Macondo kuyusundaki sızıntının tamanen durduğu belirtildi. Yapılan basınç testlerinin başarılı olduğunun açıklanmasıyla, ABD ve dünya tarihinin en büyük petrol sızıntısı felaketi son bulmuş oldu.

Yapılan açıklama beş aydan bu yana sızıntının giderilmesi bekleyen herkesi rahatlattı ancak başta ABD Başkanı Barack Obama ve İngiliz petrol devi BP için yapılması gereken çok fazla iş bulunuyor. Obama, geçtiğimiz gün açıklamasında “Bugün, BP’nin neden olduğu petrol sızıntısında önemli bir başarı elde ettik” dedi ve ABD yönetimine Meksika Körfezi’nin yaşanan facianın etkilerinden kurtulması için tüm gayreti göstermelerini istedi.

Obama, önlerindeki çalışmaların kolay olmayacağını ancak felakettenhayatı olumsuz etkilenen herkesle kirliliğin ortadan kaldırılması için çalışacaklarını söyledi. BP’nin CEO’su Tony Hayvar ise, Macondo kuyusunun artık bir tehdit içermediğini belirtti.

Teknisyenler, Ağustos ayında çamur ve çimento pompalanarak sızıntısı durdurulan kuyuya uyguladıkları basınç testleriyle kuyunun diğer noktalarında sızıntı olup olmadığını tespit etmeye çalışıyordu.

WALL STREET JOURNAL: İsveç’te aşırı sağcı parti parlamentoya girdi
İsveç’te toplumiçinde yaşanan sorunlardan dolayı Müslümanları sorulu göteren aiırı sağcı parti Pazar günü yapılan parlamentoseçimlerinde sandalya kazanmayı başardı. Böylece, Avrupa’da parlamentoya gitmeyi başaran Müslümanların göç etmesi karşıtı partilere bir yenisi daha eklendi.

Oyların yüzde 99’unun sayılmasının ardından İsveçli Demokratlar yüzde 5.7  oy alarak parlamentoya girmek için gereken yüzde 4’lük barajı geçti ve 394 sandalyeli parlamentoda 20 sandalye kapmayı başardı.  Alınan bu sonuç, dünyanın en hoşgörülü ve açık toplumlarından biri kabul edilen İsveç’te şok etkisi yarattı.

İsveçli Demokratların 31 yaşındaki lideri Jimmie Akesson ise, “Bugün hep beraber siyastemizde tarih yazdık” dedi. Parti başta Müslümanlar olmak üzere göçmenlere karşı düzenlediği kampanyalarla Avrupa genelinde göç özgürlüğüne karşı gelen görüşü destekledi.

İsveçli Demokratlar, açıkça yeni faşizm temelleri ve ırkçılık yanlısı bir görünüm sergilemiyor. Bu durum partinin daha çok Danimarka, Hollanda, Avusturya ve diğer bölgelerdeki göçmen karşıtlarını takip ettiklerini gösteriyor. Parti, göçmen konusunda “daha sorumlu bir politika” izlenmesini savunuyor.
Almanya Yeşiller Partisi başkanı Cem Özdemir, “Avrupa’daki klasik sağcı görüşten farklı olan yeni akım, daha özgürükçü bir bakışla rüm Müslüman ülkeleri yaşam tarzlarına ve Batı’daki özgürlükçü başarılara tehdit olarak görüyor” dedi.

Özdemir , milyonlarca Müslüman göçmenin Avrupalıları nefrete sürüklediği görüşlerine karşı çıktı. Özdemir, “Müslüman bir ailede doğmuş olmam gerici özellikler taşıdığım anlamına gelmez. Ayrıca, göçmen toğluluklar hakkındaendişeleri olan Avrupa’daki partileri kısaca ırkçı diye kestirip atamayız” dedi.
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’nın dört partili koalisyonu 172 sandalye aldı ancak parlamentoda üstünşük kurmak için gereken 175 sandalyenin ltında kaldı. Diğer yandan üç partili Kırmışı-Yeşil koalisyon 157 sandalye kazandı. Sonuçların ardından Reinfeldt’nın görevinde kalması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!