"İran'ın başka gizli nükleer tesisleri de olabilir"

Güncelleme Tarihi:

İranın başka gizli nükleer tesisleri de olabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 11:56

Uluslararası müfettişler İran’ın diğer nükleer santrallerini de son olarak Kum’da bulunan santral gibi saklıyor olmasından endişe duyuyor.

Haberin Devamı

 

 

--Müfettişler İran’ın nükleer santrallerini saklamasından endişe ediyor (The New York Times)

Geçtiğimiz günlerde İran’da yeni ortaya çıkarılan Kum nükleer santralinde inceleme yapma şansı bulan uluslararası müfettişler Tahran’ın diğer nükleer santrallerini de Kum’da bulunan santral gibi saklıyor olabileceği yönünde rapor verdi.                                    

                   

Uluslararası Atom Enerji Ajansı yetkilileri alışılmadık derecede sert bir dil kullanarak İran’ın ek tesisleri inşa etmeksizin bir uranyum zenginleştirme tesisi kurma ve ana merkezler bombalansa bile nükleer yakıt üretmeye devam etme ihtimalinden bahsetti.                                        

Haberin Devamı

                                

Bugüne kadar İran, Kum dahil bütün gizli tesislerinin varlığını reddetmiş, müfettişler bu tesislere ancak geçtiğimiz hafta girebilmişti. Yaptıkları incelemelerin ardından tesisi “gelişmiş bir durumda” bulduklarını belirten müfettişler bu gibi başka tesislerin varlığı yönünde endişe belirtti.                                 

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE                            

FINANCIAL TIMES

--Ankara Ortadoğu’da liderlik peşinde, Türkiye yumuşak taktikleriyle dost ve etki kazanıyor

Romantik televizyon dizisinin basit formülü ve İsrail karşıtı bir duruş Türkiye’nin Ortadoğu’da bir güç olarak dönüşünü getirdi.                                   

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Total yöneticisi: Türkiye’yle yapılan Şah Deniz transit görüşmeleri “zorlu” geçiyor

Piyasa koşullarındaki değişmelere bağlı olarak fiyatların yükselmesine rağmen Türkiye, fiyatların ilk aşamada görüşülenler kadar düşük olmasını istiyor.

                         

WORLD POLITICS REVIEW                    

--İsrail, Suriye, Türkiye ve Fransa                         

Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad, Netanyahu’nun Paris ziyaretinden iki gün sonra Sarkozy’le yaptığı bir toplantıda İsrail’le doğrudan görüşmelerin imkansız olduğunu söylemiş ve Fransa’nın bir rolü olabileceğini ima etmişti. Ancak Fransız tarafı Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını destekledi. Bugün Fransa, İsrail ve Türkiye arasında arabuluculuk ederse Türkiye de İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk edebilir.

 

REUTERS

--Türkiye ilk nükleer ihaleyi iptal etti

Rusya liderliğindeki bir konsorsiyumun kazandığı nükleer santral inşa etme ve işletme ihalesinin iptal edileceği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ikinci ihalenin üç-dört ay içinde yapılacağı ifade edildi.

 

EL VATAN

--Türkiye’nin stratejisi hem Doğu’ya hem Batı’ya bakıyor

Türkiye’nin İslam ve Arap dünyasıyla ilişkileri faydalı ekonomik işbirliği ve ticaret şeklinde bir barışçıl işgal halini aldı.

 

JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY

--Türkiye, Ürdün ve İsrail ortak tatbikat yaptı

Bir Türk gazetesi Türkiye, Ürdün ve İsrail’in ortak arama kurtarma tatbikatı yaptığını duyurdu.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD geri çekilirken Irak’ta nefesler tutuldu

Irak’ın Anbar eyaletinde bugün şiddetin tavan yaptığı döneme göre çok daha az sayıda ABD askeri bulunuyor. Ancak isyancılar bir süredir karşılık vermeye çalışıyor.

 

--BM’nin açlık zirvesinde amaçlar konusunda anlaşmazlığa düşüldü

Roma’da Pazartesi günü toplanan Birleşmiş Milletler açlıkla mücadele zirvesi zengin ve fakir ülkeler arasında konuyla ilgili anlaşmazlıkları ortaya koydu. Sanayileşmiş ülkeler kesin hedefler karşısında durakladı.

 

 THE WASHINGTON POST

--ABD Tarım Bakanlığı ülkede açlık sorununun büyüdüğünü bildirdi

ABD’deki ekonomik kriz açlık sınırının altındaki Amerikalı sayısını bilinen en yüksek seviyeye çıkardı. Ülkede yaklaşık 50 milyon aç insan var. Bunların dörtte birini çocuklar oluşturuyor.

 

--Bernanke istihdam piyasası için karanlık bir resim çizdi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke Pazartesi günü politika yapıcılar arasındaki ekonomik toparlanmanın gücü tartışmasına müdahale ederek, ekonominin geleceği ile ilgili bugüne kadar ki en detaylı yorumları yaptı.

 

--ABD İran’ın gizli nükleer tesisleri olmadığı konusunda güvence istiyor

Geçtiğimiz ay İran’da yeni keşfedilen uranyum işleme tesislerini inceleme fırsatı bulan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanları ziyaretin ülkede başka gizli tesisler olduğu yönünde endişeleri artırdığını belirten bir rapor hazırladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--AB Başkanlığı için Belçikalı iyi bir aday

Avrupa Birliği’nin ilk daimi başkanı için büyük isimlerden vazgeçip, Japon şiir sanatı Haiku’ya düşkünlüğüyle ile bilinen gözlüklü Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy’ı seçmesi bekleniyor.

 

--Yatırımcıların Suriye’ye ilgisi artıyor

Batı dünyası Suriye ile bağlarını kuvvetlendirirken, Batılı işletmeler Suriye’nin başkenti Şam’a daha fazla ilgi göstermeye başladı.

 

--Eski Ukrayna lideri geri dönmenin yollarını arıyor Ukrayna’da 2004 seçimlerini kaybeden Viktor Yanukovych, bir sonraki seçimlerde kaybedenin eski Sovyet Cumhuriyet'in batı yanlısı tavırlarıyla dikkat çeken başkanı olacağını dile getirdi.

 

FINANCIAL TIMES

--Cinayetler El Kaide korkusunu yeniden ortaya çıkardı

ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi ve yerel yardımcı askerlerin sayısının azalmasından bu yana ülkede bir Sünni politikacı ve 12 kişi evlerinden kaçırıldıktan sonra öldürüldü.

 

--Değer kazanan para birimi Euro Bölgesi şirketlerini vurdu

Euro bölgesindeki bazı şirketlerin üçüncü çeyrek sonuçları, şirketlerin kazançlarında ve satışlarında kıtada baş göstermeye başlayan ekonomik iyileşmeye rağmen büyük düşüşlerin yaşandığını gösterdi.

 

--Bernanke piyasalara dolar garantisi verdi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, geçtiğimiz günlerde ABD para birimine yönelik yaptığı nadir açıklamaların birinde, “Fed’in para piyasalarını yakından takip ettiğini ve doların güçlenmesi için gereken politikaları uygulayacağını” dile getirdi.

 

THE GUARDIAN

--BM İran’ın nükleer tesisleri konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler yetkililerinin hazırladığı raporda Kum'daki tesislerinin ortaya çıkarılmasındaki gecikmenin diğer tesislerin varlığı ile ilgili şüphe uyandırdığı ifade edildi.

 

--Obama, Çin’deki sansürü kınadı

ABD Başkanı Barack Obama Şanghay’da kamuya açık bir toplantıda öğrencilere konuştu ve ifade özgürlüğünü övdü.

 

--İran’da hapishane doktorunun ölümü şüphe uyandırdı

Doktor Ramin Pourandarjani seçim sonrası şiddet döneminde ölen ve yaralanan tutukluların muayenesini yapıyordu.

 

HAARETZ

--BM: İran gizli bir nükleer anlaşması üzerine çalışıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Tahranlı yetkililer, İran’ın nükleer programı konusunda Batı’nın yaptırımlarını kaldırmanın yollarını arıyor.                  

 

--Filistin'e tek taraflı devlet ilanında bulunmaması için baskı var

ABD, Filistin’in geleceği için en yararlı şeyin görüşmeler olduğunu dile getirirken, Filistin Yönetimi İsrail’e onay verilmeden desteklenmek istiyor.

 

--İsrail bilimsel etkinlikte dünyada dördüncü sırada

Dünya genelinde yapılan araştırmalar, İsrail’in bilimsel etkinliğinin dünyanın geri kalanından on kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

  

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--NATO, 2010'da Afganistan'ın kuzeyinden çekiliyor

NATO, 2010 yılından itibaren Afganistan'ın kuzeyinden çekilerek, yerini Afgan kuvvetlerine bırakmayı planlıyor. Bu kapsamda Almanya da Afganistan'daki asker sayısını düşürmeyi hedefliyor. Afgan hükümeti de yolsuzlukla mücadele etmek için yeni bir birim oluşturdu.

 

DIE WELT

--Obama önce Çin'i ikna edecek

Resmi ziyaret için Çin'de bulunan ABD Başkanı Barack Obama, önümüzdeki ay Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılacak İklim Zirvesi öncesi, bu konuda Çin'i ikna etmeye çalışıyor. Obama, Çin ve ABD'nin küresel iklim konusunda anahtar bir role sahip olduğunu belirtti. İklim Zirvesi'nde derhal hayata geçirilecek kararlara imza atılması bekleniyor.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--İngiltere Merkez Bankası (BoE) sıkı bir para politikası öngörmüyor

BoE adına karar alıcı görevi yürüten Andrew Sentance, ekonominin yavaş yavaş toparlanma gösterdiği bir dönemde sıkı bir para politikası uygulamaya yönelik girişimlerin gerekli olmadığını belirtti. Sentance, “enflasyon kısa dönemde belli bir seviyenin altında olacak. Ancak ekonomik büyüme ilerledikçe hız kazanmaya başlayacaktır” açıklamasını yaptı.

 

--Bank of America ve diğer birkaç banka dava edildi

California’da bir kamu kurumu, Bank of America, UBS AG, JPMorgan Chase&Co. bankalarını belediye hisselerini hileli işlemleriyle satarak usulsüz kar elde etme suçlamasıyla dava etti.

 

--Hinde yatırım fonu yüzde 44 artış gösterdi

Hinde Capital Ltd. holding ve maden şirketlerini satarak altın alımı ile yatırım fonlarında yüzde 44’lük bir artış sağladı. Şirket zayıflayan doların yanında 1948’den beri en büyük değer artışını gösteren ve 2009 içinde dokuz defa değer kazanarak yüzde 29 yükselen altına yatırım ile büyük bir kazanç sağlamayı başardı.

 

CNBC

-- Obama ve Hu ticari sorunları azaltma konusunda hem fikir

ABD Başkanı Barack Obama, Salı günü Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile yuanın değer kazanması konusunda anlaşırken, iki lider ABD ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik sorunları da ortadan kaldırma konusunda fikir birliğine vardı.

 

-- Bernanke: Doların düşüşüne rağmen Fed faizleri düşük tutmaya devam edecek

ABD MerkezBankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke Pazartesi günü yaptığı açıklamada, doların yaşadığı düşüşü yakından takip ettiğini ama buna rağmen faizleri düşük tutmaya devam edeceğini dile getirdi.

 

--UBS orta vadede 15 milyar dolar kâr hedefliyor

İsviçre’nin ünlü bankası UBS’in tepe yöneticisi Oswald Gruebel, riskli menkuller krizini ve ABD’nin vergi sıkıntısını bankanın gündeminden çıkarıp, orta vadede vergi öncesi yıllık 15 milyar dolara yakın kâr etmeyi hedefliyor.

 

CNNMONEY

--Gelecek sene işsizlik yavaş yavaş toparlanabilir

Ekonominin gelişmesine yönelik beklentilere rağmen, özellikle son iki krizin ardından kendine gelmesi üç yıl süren iş piyasasının yavaş yavaş toparlanması ve 2010 senesinde durağan bir grafik çizmesi bekleniyor. Analistler, ABD'deki işsizlik oranının 2010 sonu itibari ile yüzde 10’un çok az altında bir seviyeye geleceğini tahmin ediyor.

 

--Nükleer enerji ve deniz aşırı petrol arama maliyeti küresel ısınmanın üzerini örtebilir

ABD’de Senato, hükümetin küresel ısınmaya yönelik önlemlerinin yanı sıra nükleer enerji ve deniz aşırı ülkelerde petrol arama faaliyetlerinin yaratacağı kirlilik ve maliyet üzerinde tartışıyor. Senatör John Kerry’nin önderliğinde, nükleer enerji ve atom bombası tesisleri ile petrol arama faaliyetlerini destekleyen senato üyelerine karşı yeni bir bakış açışı sunulmaya çalışılıyor.

 

--General Motors hükümete borcunu ödemeye başlıyor

GM yaptığı açıklamada, 1.2 milyar dolarlık kaybın ardından yeniden yapılanma süreci ile güç kazandıklarını, kısa zamanda ABD Hazine Bakanlığı'na ödemelere başlayacaklarını belirtti. Şirket Aralık ayında Hazine Bakanlığı'na 1 milyar dolar, Ontario ve Kanada hükümetlerine ise 192 milyon dolar ödeme yapacağını duyurdu.

 

FORBES

--Doların düşmesi için uzun bir yolu var

Pazartesi günü ile altının ons değerinin 1131 dolar ile tavan yapması ve doların düşmeye devam etmesi ile doğan spekülasyonlar küresel emtia piyasası üzerinde çok büyük etki yaptı. Zayıflayan dolar ile değeri düşen ABD hisselerinin özellikle Çin’de hisse senetleri ile emtia piyasalarında yarattığı aşırı yatırım küresel ekonomi için büyük risk taşıyor.

 

--Çin hakkındaki efsaneler son buluyor

George Bush döneminin başlarında bilinen Çin ile şimdiki Çin arasında bir benzerlik yok. Pazar günü Afrika’ya 10 milyar dolarlık borç aktarma sözü veren Çin, birçok ülkenin kendisine olan borcunu da sildi. Ülkede 100 milyon insan fakirlik seviyesinden çıkarken, Çin her sene 6.5 milyar dolarlık alımın yapıldığı bir piyasaya dönüştü. Anketlerde ülke nüfusunun yüzde 86’sı hayatından memnun olduğunu belirtirken, 32 yaş altı nüfusun yüzde 80’i gelecek adına iyimser.

 

--Perakende satışları hisseleri yükseltti

Ekim ayında perakende satışlarının beklenenden yüksek gerçekleşmesi ve doların çizgisinden kaymaya devam etmesi, hisselerde artışa neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi ortalaması yüzde 1’in üzerinde artışla 13 aydan bu yana en büyük yükselişi gösterirken, 136 puan kazandı. Standard & Poor's 500 endeksi ise son bir seneden bu yana ilk defa 1,100 seviyesinin üzerinde kapandı.

 

MARKET WATCH

--Hisse piyasası yeni bir balon ile mi şişiriliyor

ABD’nin küresel enerji ve mal piyasasındaki büyüyen liderliği ile değerleri artan hisselerin ne kadarı dolar, ne kadarı emtia fiyatlarından kaynaklanıyor belirsiz. Bazı analistlere göre bu durum yeni bir varlık balonundan kaynaklanıyor.

 

--Wall Street’teki bir sonraki erime 2012’de gerçekleşecek

Wall Street “batmayı asla kabullenemeyecek kadar açgözlü” bankaları ile 2012’de yeni bir çöküşe doğru sürükleniyor. Piyasa değerinin halen 2000 tavan puanının altında ve şu ana kadar emeklilik birikimlerinin yüzde 30’unu kaybeden bankalar aşırı kan kaybetmiş piyasayı yanlış kararları ile çöküşe götürebilirler.

 

--Sermaye arttırma riskleri Japonya’yı endişelendiriyor

Hisse teklifleri ile sermaye artırımına gidildiği Japonya’da bankalar bu uygulamadan rahatsızken, Hitachi Ltd. ve Nippon Yusen K.K gibi finansal olmayan kurumların hisse satışı yapacaklarını duyurması duyulan endişenin ülke genelinde yayılmasına neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!