Eski Latin Amerika diktatörlüğü dünya liderliğine koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Eski Latin Amerika diktatörlüğü dünya liderliğine koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 12:51

Latin Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinden Şili, bu hafta başında ABD, Japonya ve Avrupa’nın en zengin ülkelerinin katıldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) zirvesine davet edildi.

Haberin Devamı

--Diktatörlükten dünya liderliğine (The Washington Post)                     

Latin Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinden Şili, bu hafta başında ABD, Japonya ve Avrupa’nın en zengin ülkelerinin katıldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) zirvesine davet edildi.

 

Güney Amerika’dan 30 kişilik OECD’ye davet edilen ilk ülke olan Şili diktatörlüğün pençesinde olduğu 1980’lerden bu yana güçlü gelişme sinyalleri gösteriyor.

 

Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler kategorisine geçişi en son bir nesil önce İrlanda ve Güney Kore örneklerinde yaşanmıştı.

 

Bugün hiç kimse Şili’nin takvimini tam olarak tahmin edemiyor ancak ekonomistler 17 milyon nüfusa sahip bu ülkenin önümüzdeki onyılda gelişmiş ülkeler kategorisine geçecek ilk ülke olacağını öngörüyor.

 

Haberin Devamı

General Augusto Pinochet döneminde yüzde 45 seviyesinde olan yoksulluk bugün yüzde 14’e inmiş durumda. Ancak ekonomistler bu görünen gelişmelerin yanında Şili’nin devlet kurumlarının güçlenmesi ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda kazandığı başarılar dolayısıyla gelişmiş ülkeler arasında yer almayı hak ettiğini belirtiyor.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR 

--DTP’nin kapanmasıyla Türkiye’deki reform çabaları askıya alınabilir

Türkiye’de Kürtlere en geniş temsili veren Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması şiddetli protestolara neden oldu. Bu durumda reform çabaları zarar görebilir. Türkiye geçtiğimiz günlerde Kürt azınlığının haklarını genişletmeyi amaçlayan bir reform paketini gündeme getirmişti.

 

EL CEZİRE

--Kürtler parti yasağından sonra hayal kırıklığı yaşıyor

Kürtler hükümetin hem PKK’yı hem de DTP’yi yasadışı ilan etmesini dışlanmalarının bir kanıtı olarak görüyor.

 

Haberin Devamı

TREND NEWS

--Ermenistan’da anayasa değişikliği iç nüfusa yapılan bir gösteri

Erivan’ın yasalarını değiştirme ve uluslararası anlaşmalara koyduğu imzaları geri çekme niyetleri Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın elini güçlendirmeyi amaçlıyor. TÜRKSAM Başkanı Sinan Ogan, “Ermeni Anayasası’ndaki değişiklikler Sarkisyan’a bir garanti veriyor çünkü Ermenistan’ın Türkiye ile imzalanan protokolleri onaylaması hükümet için büyük bir tehlike” dedi.

 

PUBLIC RADIO OF ARMENIA

--Stepan Grigoryan: Türkiye protokolleri Şubat’a kadar onaylayacak

Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği İnceleme Merkezi’nin Başkanı Stepan Grigoryan Türkiye’nin protokolleri Şubat’tan önce onaylayacağını söyledi. Grigoryan, Ermenistan’ın protokolleri Türkiye’den önce onaylayarak kendisini bölgede yaşanması muhtemel gelişmelere hazırlaması gerektiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

PANARMENIAN.NET

--Stepan Grigoryan: Türkiye protokolleri Aralık-Ocak gibi onaylayacak

Stepan Grigoryan, Ermenistan’ın protokolleri Türkiye’den önce onaylayarak Türkiye’nin ilişkilerin normalleşmesinden sorumlu taraf haline getirmesinin gerektiğini söyledi. Grigoryan, “Ermenistan protokolleri onaylamadıkça kendini baskı altında hissetmeye devam edecektir. Ankara da sorumluluğu Erivan’ın üzerine yıkmaya çalışacaktır” dedi.

 

FAMAGUSTA GAZETTE

--Kıbrıs’ta Türk tarafı müzakereyi terk etti

Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları Çarşamba günü Slovakya’nın Kıbrıs Rum Yönetimi büyükelçiliğinde bir araya geldi ve Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununun çözümündeki rolünü tartıştı. Görüşmeye Türk tarafının, Mehmet Ali Talat’ın yemek davetini reddeden Slovakya büyükelçisini protesto etmek için toplantıyı terk etmesi damgasını vurdu.

 

Haberin Devamı

PRESS TV

--Gazze’ye yardım konvoyunu Türk halkı karşıladı

Uluslararası barış eylemcilerinin düzenlediği yardım konvoyu Gazze yolculuğunun Türkiye durağına ulaştı. Londra’dan 5 Aralık’ta yola çıkan konvoyu binlerce Türk eylemci ve halk karşıladı.

 

 DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

-- BM: ABD, Karzai’yi koltuktan indirme planına dahil ediliyor

Afganistan seçimlerine hile bulaşması ile ülkede BM’nin en üst ikinci yetkilisi olan Peter W. Galbraith, Hamid Karzai’nin yerini başkasıyla doldurmak için düşünülen bir plan için Beyaz Saray’dan yardım alınmasının teklif edildiğini belirtti.

 

-- Pakistan’ın ABD’li diplomatları taciz ettiği rapor edildi

ABD’li yetkililer tarafından Amerikalı diplomatları rahatsız etmeye yönelik düzenli bir çaba olarak belirtilen olaylarda, diplomatların araçlarının sürekli kontrol edilmesi ve vizelerinin reddedilmesinin elçiliğin işlemlerini aksattığı belirtildi.

Haberin Devamı

 

-- FKÖ, Başkan Mahmud Abbas’ın görev süresini uzattı

Filistin Kurtuluş Örgütü Filistin bölgelerinde anayasal bir krizin ortaya çıkmaması adına başkanın süresini uzatmaya yönelik karar aldı.

 

THE WASHINGTON POST

--Fed kriz durumundan çıkıyor

ABD Merkez Bankası (Fed) kriz sırasında gündeme getirdiği acil yardım önlemlerinin bir kısmını geri çekecek ancak faiz oranlarını yükseltmeyecek.

  

--Beyaz Saray’da son dakika telaşı yaşanıyor

ABD hükümeti 2009 yılının sonu gelmeden işsizlik yardımlarının artırılması, Pentagon fonlarının genişletilmesi ve kısa dönemli borç limitinin yükseltilmesi için adımlar atmak istiyor.

 

--Şili dünya liderliğine yürüyor

Latin Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinden Şili, bu hafta başında ABD, Japonya ve Avrupa’nın en zengin ülkelerinin katıldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) zirvesine davet edildi.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Liderlerin gelişinden önce görüşmeler açmaza girdi

Birleşmiş Milletlerden üst düzey bir yetkili, iklim zirvesinin başarısının önümüzdeki 24 saate bağlı olduğunu dile getirdi. Yetkili aynı zamanda zengin ülkelerin daha fakir ülkelere yardım etme konusunda ciddi bir açmaz içinde olduklarını ima etti.

 

--İsyancılar, ABD’nin insansız uçaklarına sanal saldırıda bulundu  

Irak’taki militanlar, ABD’nin insansız uçaklarının video kaydetmelerine engel olmak için, ucuz ve tek kullanımlık yazılımlar kullanıyor.

 

--Fransa, ikramiyelerden yüzde 50 vergi almayı planlıyor

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Fransa’nın İngiltere’den ilham alarak, gelecek yıl banka çalışanlarına verilecek ikramiyelerden tek seferlik, yüzde 50 oranında bir vergi almayı planladığını açıkladı.

 

THE FINANCIAL TIMES

--Fed likidite desteğini geri çekebilir

ABD Merkez Bankası, Çarşamba günü yaptığı değerlendirmede ülke ekonomisine yönelik beklentilerini yükseltti ve ekonomik krizle baş edebilmek için sağladığı likidite olanaklarını 2010’un ilk yarısında kesebileceği imasında bulundu.  

 

--Yunanistan şimdi de ilaç sektörünün borçlarıyla boğuşuyor

Avrupa’nın önde gelen ilaç şirketleri, Brüksel’e Yunanistan sağlık sistemi tarafından alınan ve toplamda 7 milyar euroya denk gelen ilaç ve tıbbi ürünlerin ödemelerinin yapılmadığı şikâyetinde bulundu.

 

-- Almanya’dan mali önlem uyarısı

Almanya maliye bakanı Wolfgang Schäuble Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın küresel ekonomik krizin geride bırakılmasının ardından, sıkı mali önlemler almaya devam edeceğini söyledi. Schäuble aynı zamanda, yüksek bütçe açıklarının geleneksel enstrümanlara başvurulmadan kapatılamayacağını belirtti.

 

THE GUARDIAN

-- British Airways ile sendikalar görüşmeleri tıkandı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un anlaşmazlığı kısa sürede çözmeleri çağrısı yapmasının ardından İngiltere’nin en önemli havayolu şirketi British Airways ve işçi sendikaları, dün pazarlıklara yönelik görüşmelerine devam etti.

 

-- Miliband’dan Kopenhag “komedisi” uyarısı

İklim zirvesi dünya liderlerinin Kopenhag’a gelmelerinden önce çıkmaza girerken, yapılması düşünülen anlaşmalar belirlenen takvimin çok gerisinde kaldı.

 

-- Çocukluk harabeler altında

Geçen Aralık ayında, İsrail 23 günlük Gazze bombardımanını başlatarak bin 400 kişinin ölümüne neden oldu. Bir sene sonra ise, büyümekte olan çocuklar saldırıdan geriye kalan harabelerin içinde, tecrübenin verdiği travma ve radikalleşmenin etkisi altında büyüyor.

 

HAARETZ

-- Olmert’in yeni barış planı

İsrail’in Eski Başbakanı Ehud Olmert, Batı Şeria’da Yahudilerin yerleşim bloklarına karşılık, Filistinlilerle Gazze Şeridi ve Judea Çölü sınırındaki toprakları takas etmeyi önerdi.

 

-- Obama’dan Çin: İsrail’in İran saldırısının önüne geçemem

Kudüs’teki üst düzey ABD’li yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Çinli mevkidaşı Hu Cintao’ya, ABD’nin İsrail’in İran’a saldırmasını engelleyemeyeceğini söylediğini belirtti.

 

--OECD: İsrail, uluslararası rüşvet sorunu çözmeli

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı bir raporda, İsrail’in OECD’ye girmesi için, uluslararası ticaret operasyonlarında gerçekleşen rüşvet vakalarının önüne geçmesi gerektiği belirtildi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Önümüzdeki 24 saat belirleyici olacak

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki iklim zirvesinde çevrecilerin protestolarından dolayı atmosfer çok gergin ancak zirveden şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı. Görüşmeler sonrasında çıkan son taslak metin, daha önce öneri olarak sunulan metinlerin bile gerisinde kaldı. Ancak yine de son 24 saat iklim için belirleyici olacak.

 

DIE WELT

--Kunduz operasyonunda yer alan Alman askerler 'şok'ta

Alman Parlamentosu'nun savunma danışmanı Reinhold Robbe, Alman askerlerin Afganistan'ın Kunduz bölgesindeki operasyonuna yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Robbe, operasyona katılan askerlerin, yapılan eleştiriler karşısında şoke olduğunu söyledi. Robbe askerlerin bu tartışmalar nedeniyle kendilerine olan güveni yitireceği uyarısında da bulundu. Alman ordusunun Kunduz'daki operasyonunda Afgan siviller hayatını kaybetmişti.

 EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG
--Greenspan: S&P 500'deki ralli teşvik ihtiyacının azaldığını gösteriyor
ABD Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan, borsada son 70 yılda yaşanan en sert yükselişin, ekonominin toparlanması için alınan teşvik önlemlerine olan ihtiyacın azaldığını gösterdiğini söyledi.

 

--Bank of America Moynihan'ı yeni CEO'su olarak atadı
ABD'nin en büyük bankası Bank of America'da, yılbaşında emekliye ayrılacak olan Kenneth Lewis'in yerine yine bankanın içinden tüketici ve küçük işletmeler birimi başkanı Brian T. Moynihan atandı. Lewis, Merrill Lynch'in banka tarafından satın alınmasıyla artan sorunların yarattığı baskı sonucunda emeklilik kararı almıştı.

 

--Dolar Fed açıklamasıyla yükselirken Asya borsaları ve euro değer kaybetti
Dolar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ülkede ekonominin iyileşme gösterdiği açıklamasıyla değer kazanarak, euro karşısında son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Asya borsaları ve ABD vadeli piyasaları merkez bankalarının önümüzdeki sene faiz artırımlarına başlayacağı beklentisiyle değer kaybetti. Dolar Tokyo'daki işlemlerde euroya karşı yüzde 0.9 değer kazanırken, yen karşısında yüzde 0.4 yükseldi.

 

CNBC

-- Temsilciler Meclisi, 155 milyar dolarlık istihdam paketini onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, Çarşamba günü, yeni iş olanakları yaratmak ve 1930’lu yıllardan bu yana yaşanan en kötü resesyonun etkisini azaltmak için kullanılacak 155 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.

 

-- Çin’in ulusal emeklilik fonu deniz aşırı yatırımlarını artırıyor

Çin medyasında yer alan haberlere göre, ülkenin 80 milyar dolar değerindeki ulusal emeklilik fonu, deniz aşırı ülkelerde gerçekleştirdiği yatırımlarını artıracak.

 

--S&P Yunanistan’ın kredi notunu düşürdü

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor’s, Yunanistan’ın kredi notunu bir puan düşürdü. S&P, ülkenin finansal sorunlarını çözmek için yeterli siyasi destek almaması durumunda, kredi notunun daha da düşürülebileceği uyarısını yaptı.


CNNMONEY
--Fed: Faizler düşük kalmaya devam edecek
ABD Merkez Bankası (Fed), Çarşamba günü ülke ekonomisinin iyileşmekte olduğunu söylemesine rağmen hala kırılganlığını koruduğu gerekçesiyle, faiz oranını sıfıra yakın düzeyde tutma kararı aldı ve bir süre daha bu seviyede tutacağı imasında bulundu.

 

--BofA yeni CEO'sunu bünyesinden seçti
Bank of America'nın (BofA) yılsonunda emekliye ayrılacak olan CEO'su Kenneth Lewis görevini kurumun tüketici ve küçük işletmeler biriminin başındaki isim Brian Moynihan'a teslim edecek.

 

--Time, Bernanke'yi yılın adamı seçti
Küresel krizde ABD ekonomisi için kritik kararlar alan ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Time dergisi tarafından yılın adamı olarak seçildi.

 

FORBES

-- Çin: İklim anlaşmasını mümkün görmüyor

Kopenhag iklim zirvesi görüşmelerinde yer alan bir yetkili, Çin’in katılımcı ülkelere bu hafta için uzlaşma sağlanması adına bir olasılık bulunmadığını açıkladığını belirtti.

 

-- Büyük Buhran yeniden canlandı

Tıpkı bugün olduğu gibi Büyük Buhran’ı yaşamış olan Amerikalılar da kapasiteyi aşan banka rezervleri, bütçe açıkları, rekabetçi devalüasyon ve ticari mallar üzerindeki spekülasyonlardan yakınıyorlardı. Eğer gerekli adımlar atılmazsa 2009, 1937’ye dönüşebilir.

 

-- Brilliance China olası bir ortak teşebbüs adına Toyota ile görüşüyor

Çin otomobil şirketi Brilliance China, Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın lider otomobil üreticilerinden Toyota ile teknolojik işbirliği ve minibüs üretimi konularında ortak girişimler için görüşmelerde bulunduğunu belirtti.  


MARKETWATCH

--Avrupa'da güven yerlerde sürünüyor
Yunanistan'ın notun düşürülmesiyle birlikte, ülke borçlarından kaynaklanan felaket dedikoduları Avrupa başkentlerinde daha sık konuşulur hale geldi.

 

--Bu oyunu oynamak risk taşıyor
İş, ülke borçlarından kaynaklanan krizde yatırıma geldiğinde bireysel yatırımcıların önce profesyonel yardımın bir adım ötelerinde bulunabileceğini unutmamalı.

 

--ABD borsalarındaki ralli Fed sonrası durdu
ABD'li yatırımcıların, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonominin iyileşmesine yönelik açıklamasından çok, olası bir faiz artırımının zamanlamasına odaklamasıyla borsalarda yaşanan ralli dururken, dolarda yükseliş yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!