Dünya basınından manşetler - 13 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 13 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2010 11:47

Dünya basınında bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

BBC: Fidel Castro yüzünü televizyon programında gösterdi

Küba’nın eski Devlet Başkanı Fidel Castro, 11 ay aradan sonra ilk kez televizyona çıktı. Uluslararası ilişkilerin değerlendirildiği tartışmada, 83 yaşındaki Castro’nun bazen sesinin zayıfladığı görüldü.

 

Castro, konuşmasında ABD’yi İran’a saldırı yapmaması konusunda uyardı. Küba’nın eski lideri Temmuz 2006’da büyük bir ameliyat geçirmiş ve dinlenmeye çekilmişti. Geçtiğimiz hafta sonu ise, dört yıl aradan sonra ilk kez fotoğrafları basına yansımıştı.

 

Renkli bir tişört ve fermuarlı mavi bir spor ceket giyen Castro, nerede yapıldığı belirtilmeyen röportajda sunucunun kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Yaklaşık bir saat süren röportajın canlı yayın olup olmadığı bilinmezken, Castro, konuşmasında altı gün önce yayımlandığını belirttiği 5 Temmuz tarihli bir habere değindi. AP haber ajansı buradan yola çıkarak röportajın Pazar günü kaydedildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

 

Castro, konuşmasında ABD’ye yüklenerek Obama yönetiminin Kuzey Kore ve İran üzerindeki politikalarını eleştirdi. Castro, “İran’ın nükleer programına veya dünyanın diğer bölgelerindeki sorunlara karşı pratik adımlar atacağına, ABD şiddetli girişimlerle Ortadoğu’daki önemli petrol yataklarının kontrolünü ele geçirmenin amacını güdüyor” dedi.

 

HAARETZ: İsrail ordusu Libya yardım gemisini engellemeye hazırlanıyor

İsrail Güvenlik Güçleri, 31 Mayıs’ta 9 Türk’ün ölümüne neden olan yardım filosunda yaşanan olaylara rağmen Gazze Şeridi’ne yardım taşıdığı iddia edilen Libya gemisini engellemeye hazırlandığını belirtti.

 

Libya gemisinin Gazze kıyılarına bu gece yaklaşması bekleniyor. Ancak bu aşamada geminin Sinai yarımadasındaki El Ariş limanına mı yoksa Gazze’ye mi gideceği bilinmiyor. Geminin seyir defterinde ise gidilecek yerin El Ariş limanı olduğu belirtildi.

 

Geçtiğimiz gün Tümgeneral Giora Eiland’ın 31 Mayıs’ta yaşanan filo baskını hakkında yaptığı soruşturmanın raporunda ise, Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmak için uygulanan ablukayı kırmak isteyecek gemilere yönelik yüzde 100 istihbarata sahip olunmayacağı belirtildi. Raporda, bu durumun  ablukayı yarmak isteyen gemilere karşı eylem yapılmayacağı anlamına gelmediği belirtildi.  

 

CNN: ABD, İsviçre’nin Polanski’yi teslim etmemesinden memnun değil

ABD Adalet Bakanlığı, ABD’de bir çocukla cinsel ilişkiye girdiği için suçlanan ünlü yönetmen Roman Polanski’nin İsviçre Adalet Bakanlığı tarafından serbest bırakılmasının “büyük bir hayal kırıklığına” neden olduğunu belirtti.

 

Polanski, 1977 yılında 13 yaşındaki bir kızla cinsel ilişkiye girdiği için ABD’nin Los Angeles kentinde suçlu bulunmuş, ancak cezaya çarptırılmadan önce Avrupa’ya kaçmıştı. Geçtiğimiz yıl İsviçre’de tutuklanan Polanski’nin, son bir yıldan beri ABD’ye teslim edilmesi bekleniyordu.

Haberin Devamı

 

Ancak İsviçre Adalet Bakanlığı Pazartesi günü ABD’nin bu talebini reddetti ve Polanski’yi serbest bıraktı. Bu kararın ardından, Başsavcı Yardımcısı Lanny Breuer “çok derin bir haya kırıklığı yaşadıklarını” belirtti. Breuer, Polanski’nin ABD’ye teslim edilmesi taleplerinin delillere dayandığını, taleplerinin reddedilmesi ardından yeni bir değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Uganda saldırılarını Şebaba militanları üstlendi

El Kaide’den ilham alan Somalili Şebab militanları, Pazar günü Dünya Kupası finalini izlerken yaşanan ve 74 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Yaşanan saldırı, Somali’de son 12 yıl içinde görülen en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

 

Yapılan bombalı saldırılar Afrika’nın Dünya Kupası ruhuna gölge düşürdüğü gibi, Somali’de 20 yıllık iç savaşın uluslararası boyuta eriştiğine işaret edebilir.

Şebab militanlarının sözcüsü Ali Mahmud Rage, “Saldırının arkasındayız, çünkü onlarla savaş halindeyiz” açıklamasını yaptı. Militanların lideri, bu aybaşında Uganda ve Burundi’yi Afrika Birliği’ne katkıda bulunmak ve Somali’deki Batı destekli geçici hükümetleri destekledikleri için uyarıda bulunmuştu.

 

Patlamalar bir bar ve restoranı havaya uçururken, Uganda hükümeti en az 74 kişinin öldüğü saldırının 1984’te El Kaide’nin Kenya ve Tanzanya’da düzenlediği saldırının ardından yaşanan en büyük terör eylemi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

ASSOCIATED PRESS: Afganistan’da sivil ölümler artıyor

Afgan insan hakları örgütleri, yaptıkları açıklamada Taliban militanlarının geçtiğimiz yıllara kıyasla saldırılarını artırdığını ve sivillerin daha çok hedef alındığını belirtti. Diğer yandan, koalisyon güçlerine bağlı askerlere getirilen kısıtlayıcı kurallar, ABD ve NATO güçlerinin neden olduğu sivil kayıplar azalttı.

 

Afganistan İnsan Hakları Komisyonu’nun sunduğu rakamlara göre, Afganistan’da ilk altı ay içinde 1,074 sivil hayatını kaybetti. Bu rakam, aynı süre içinde hayatını kaybeden asker sayısının üç katı. Komisyon, 2010’u güvenlik açısından en fazla zafiyetin verildiği yıl olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Geçmişte her beş sivil ölümden biri koalisyon güçlerinin açtığı ateşten kaynaklanıyordu. Ancak Taliban’ın sivillere saldırılarını artırması gösterilen çabaların daha da artırılmasını gerektiriyor.

 

Afganistan İnsan Hakları Komisyonu’nun direktörü Ajmal Samadi, 2002’den bu yana şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği dönemi yaşadıklarını ve sadece Haziran ayında şiddet içerin 1,200 olay tespit ettiklerini belirtti.

 

NEW YORK TIMES: Kuzey Kore batan Güney Kore gemisi için yapılacak görüşmeyi erteledi

Kuzey Kore, Mart ayında batan Güney Kore savaş gemisinin tartışılması için Birleşmiş Milletlerin (BM) ABD’nin öncülüğünde Salı günü düzenleyeceği görüşmeyi ani bir kararla erteledi.

 

Ptongyang “idari sebeplerden” ötürü görüşmenin ertelenmesini istedi ancak görüşme için yeni bir tarih belirtmedi. BM Güvenlik Konseyi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Mart ayında Güney Kore’ye ait Cheonan gemisinin batırılmasından ötürü Kuzey Kore’yi kınamıştı.

 

BM, çok uluslu bir soruşturma talebinde bulunmuş ve Güney Kore, ABD, İngiltere, Avustralya ve İsveçli uzmanlar Cheonan gemisinin batırılmasından Kuzey Kore’yi sorumlu tutmuştu.

 

Ancak Pyongyang’ın ana müttefiki olan ve BM Güvenlik Konseyi’nde veto oyu kullanma gücü bulunan Çin’in direnişi karşısında, soruşturmanın sonucunda Kuzey Kore’nin sorumlu olduğu net olarak ifade edilememişti.

 

WASHINGTON POST: Anket: Obama’nın desteği gittikçe düşüyor

Washington Post ve ABC News tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, ABD Başkanı Barack Obama’ya verilen halk desteği iyice düştü. Ara seçimlerden dört ay önce düzenlenen yoklamada, her 10 katılımcıdan altısı, ABD adına doğru kararlar vermek konusunda Obama’ya inancı olmadığını belirtti.

 

Alınan sonuçlar, Obama’nın ekonomik toparlanma sürecinde halkın desteğini kaybettiğini açıkça ortaya koydu. Ancak Obama’nın aldığı sonuç partisinin geneli ile karşılaştırıldığında daha iyi. Yoklamaya katılan her 10 katılımcıdan yedisi, Demokrat Parti’nin üyelerine olan inançlarını kaybettiklerini belirtti. Bu sonuç muhafazakâr Cumhuriyetçi Parti’yle benzerlik gösterdi.

 

Genel olarak, yoklamaya katılanların üçte birinden fazlasını oluşturan yüzde 36’lık kesim, Başkan Obama, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin kongre üyelerine hiç veya çok az güvenleri olduğunu belirtti. Katılımcıların neredeyse üçte ikisi ise, hükümetin yönetiminden memnun olmadıklarını ifade etti.

 

GUARDIAN: Kuzey İrlanda’da yaşanan mezhep ayaklanmasında çatışma çıktı

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ın kuzeyinde Protestan Kuzey İrlandalıların Katolik bir bölgede yürüyüş yapmak istemeleri üzerine çatışma çıktı. Polis ile gösteriler arasında yaşanan çatışmada bir kadın polis ağır yaralandı.

 

İrlandalı milliyetçilerin mahallesi Ardoyne’dan gelen Katolik göstericilerin saldırısı sonucu kafasından ağır yaralanan polis hastaneye kaldırıldı. Belfast’ta yaşanan karışıklık, cumhuriyetçi muhaliflerin Ulster bölgesinde düzenlenen Protestan yürüyüşlerinde bilerek gerginliğe neden olmalarına bağlandı.

 

Göstericilerin tuğla, demir sopa ve şişeler fırlattığı polis, eylemcilere su sıktı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Milliyetçiler ile Protestanlar arasındaki bölgeye ise güvenliği sağlaması için 100 polis yerleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!