Dünya Bankası: Gıda fiyatları tehlikeli düzeyde

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası: Gıda fiyatları tehlikeli düzeyde
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 18, 2011 09:25

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel gıda fiyatlarının tehlikeli düzeye yükseldiğini ve bu artışın milyonlarca kişiyi yoksulluğa iterek siyasal istikrarsızlıkları körükleyebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        Â

 

Zoellick, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki halkların, gelirlerinin yarıya kadarını gıdaya harcamalarından ötürü, bu yükselişten en çok etkilenecek kesim olduğunu belirtti.

 

Zoellick, gıda fiyatlarındaki artışın sürmesinin beklendiğini, ihracat yasakları ve iklim koşulları gibi nedenlerin kısmen bunun nedenleri olduğunu kaydetti.

 

Dünya Bankası raporlarına göre küresel gıda fiyatları geçen yıl yüzde 29 artarak, hemen hemen 2008'deki rekor düzeyine ulaÅŸtı. Dünya Bankası hesaplamalarına göre mısır, buÄŸday gibi gıda fiyatlarındaki artış, Haziran ayından beri 44 milyon kiÅŸinin daha en yoksullar arasına eklenmesine yol açtı.Â

 

Haberin Devamı

1 MİLYAR KİŞİ AÇLIK SINIRINDA

Böylece Birleşmiş Milletlerin geçen sene 925 milyon olarak açıkladığı açlık sınırında olan insanların sayısı en son 2007-2008 döneminde gıda krizi yaşandığında görülen 1 milyar kişi seviyesine doğru yaklaşmış oldu.

 

Zoellick, "Artış eğiliminin 1 milyara doğru yönelmesi endişe verici bir durum... Küresel gıda fiyatları tehlikeli seviyeye doğru yükseliyor. Fiyat artışları hali hazırda milyonlarca insanı açlık sınırına iterken, gelirin yarısından çoğunu gıdaya harcayanlar üzerindeki baskıyı da artırıyor" dedi.

 

Zoellick'in açıklamaları, Cuma günü Paris'te yapılacak ve gıda fiyatlarındaki yükselişle mücadele yollarının ana gündemi meşgul edeceği G20 maliye bakanları toplantısı öncesinde geldi. Fransa, küresel gıda güvenliği konusunu G20'deki dönem başkanlığı süresinin merkezine taşımış bulunuyor.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

Haberin Devamı

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!