Dünya Atatürk'e bağlandı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Atatürke bağlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Time 100 anketinde birinci sıraya yükselen Atatürk'ü merak eden yabancılar Atatürk'ün kim olduğunu ve yaptığı devrimleri yine İnternet'ten öğreniyorlar

İnternet'i kavramaktan aciz bir takım yazarlar, ilk kez Hürriyet tarafından duyurulan Time 100 anketini küçümseye dursunlar, ankette Atatürk için kullanılan oylar, Türkiye'nin tanıtımında milyonlarca dolarlık kampanyaların yapamayacağı denli etkili oluyorlar. Time 100 anketinde Atatürk'ün aldığı oyların sayısıyla etkilenen yabancılar, Atatürk'ün kim olduğunu merak ederek İnternet üzerinden bilgileniyorlar.

Time 100 anketinde Mustafa Kemal Atatürk adıyla karşılaşan yabancı ülke vatandaşları, İnternet üzerindeki arama makinalarına girip ‘‘Mustafa Kemal Ataturk'' adını tarattıklarında, karşılarına gelen listenin başında ‘‘http:// www.ataturk.com'' ve ‘‘http:// www.ataturk.org'' adreslerini buluyorlar. Böyle bir sonucu önceden tahmin ettiğimizden ABD'den yayın yapan ‘‘ataturk.com''un yöneticisi Melih Cav'la e-posta yoluyla bağlantı kurduk ve ufak bir elektronik söyleşi yaptık.

Time 100 anketinde Atatürk'ün birinci sıraya yükselmiş olmasının ardından Ağ sitenizin ziyaretçilerinin sayısında belirgin bir artış oldu mu?

- Atatürk Ağ ziyaretçilerinin sayısı günde ortalama 300 kişiyi buluyordu. Hürriyet'in ‘‘Haydi Oylar Atatürk'e'' haberi ile birlikte ortalama ziyaretçi sayımız 400 civarına yükseldi. Atatürk'ün ankette birinci sıraya yükselmesinin ardından ise günlük ortalama ziyaretçi sayımız 800'ü buldu. Bu sayı şu anda günde 600'le 800 arasında değişiyor.

Siteniz ziyaretçileri arasında Türkiye dışındaki bir servis sağlayıcıdan bağlananlar daha çok nerelerden geliyor?

- Türkiye dışından gelen ziyaritçilerin çoğunluğu ‘‘America On-line'' abonesi. AOL'u Compuserve, UU.net, Metro2000, btx.dtga.de, erols.com, AT&T ve WebTV kullanıcıları izliyor.

Ziyaretçileri İnternet'e bağlı oldukları ülkelere göre sıralayacak olursanız...

- Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu ABD'den. ABD'nin ardından Türkiye geliyor. Daha sonra ise Almanya, Avusturalya, İngiltere, Hollanda, Kanada, İsviçre, İsveç, Norveç, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler sıralanıyor.

Son günlerde Atatürk'le ilgili ilginç mesajlar alıyor musunuz?

- Son bir aydır hep övücü, güzel mesajlar geliyor. Fakat daha önceleri tehditli, küfürlü çok mesaj aldık, bunların çoğunluğu genelde Hollanda ve Almanya kaynaklıydı. Yine de destek olanların çogunlukta olması sevindirici.

Bir iki mesaj örneği verir misiniz?

- Orijinali İngilizce olan bir mesajda Gwenole Bigot, sitemiz sayesinde 20. yüzyıl Türkiye'sini çok daha yakından tanıma fırsatını bulduğunu söylüyordu. Bir başka İngilizce mesaj ise ‘‘Ussalaam-O-Alykum'', diye başlıyor ve Hz. Ali'nin kılıcı hakkında bilgi veren bir İnternet adresi soruyordu. ABD'li bir İnternet kullanıcısı ise İnternet üzerindeki çeşitli İslamcı sitelerden Atatürk'ün Yahudi olarak tanıtıldığını aktarıyor ve laik bir Müslüman olup olmadığını soruyordu.

http://www.ataturk.org/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!