Düğmeye bastılar

Güncelleme Tarihi:

Düğmeye bastılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Üniversitelerle birlikte türban gösterileri de başladı. İlk türban eylemi, dün Marmara Üniversitesi'nde yapıldı. İstihbaratçılar, İstanbul'da yoğunlaşacak eylemlere İBDA-C, PKK ve aşırı sol örgütlerin destek verdiğini belirledi.

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte irtica yanlıları da türban gösterileri için düğmeye bastı. İlk türban gösterisi dün İstanbul'da yapıldı. İstihbarat birimleri, irtica yanlılarının ‘‘türban yasağının üzerine gidilmesi ve özellikle İstanbul'daki gösterilerin arttırılması’’ kararı aldıklarını belirledi.

İstanbul'da dün yapılan gösteriyi önceden haber alan istihbarat birimleri, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan türban yasağını protesto etmek amacıyla Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER) önderliğinde 10 Ekim Pazar günü, ‘‘el ele tutuşma’’ eylemi yapılacağını belirledi.

İSTANBUL'DA YOĞUNLAŞACAK

İrtica yanlılarının, deprem sonrasında devlete duyulan tepkiyi türban yasağıyla birleştirme, türban gösterilerini tüm Türkiye'ye yaymak yerine İstanbul'a ağırlık verme kararına vardıkları da istihbarat birimlerine ulaşan bilgiler arasında yer alıyor.

İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilere göre AK-DER, türban yasağı nedeniyle mağdur duruma düştüğü iddia edilen kişilerin sayısını belirlemeye çalışacak. Daha sonra da başta Amerika olmak üzere tüm dünyadaki insan hakları kuruluşlarına başvurularak Türkiye şikayet edilecek.

İrticai unsurların, geçtiğimiz yıllarda türban yasağını iyi değerlendiremedikleri ve kitleleri yanlarına çekemedikleri düşüncesinden hareketle konuyu iyi organize edilmiş faaliyetlerle Türkiye gündeminin ilk sorunu yapmaya hazırladıkları da tesbit edildi.

İBDA/C YİNE SAHNEDE

İrticai unsurların aldığı bu kararda, İBDA/C'nin (İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi) etkili olduğu, bu terör örgütünün 1999 yılını, ‘‘Kurtuluş Yılı’’ olarak görmesinin birçok radikal grubu harekete geçirdiği, özellikle Nakşibendilerin İsmail Ağa Dergahı, Yeryüzü Grubu, Hak-Söz Grubu'nun İBDA/C'den etkilendiği bildirildi.

SOL VE PKK İTTİFAKI

İstihbarat birimleri, irtica yanlılarının İstanbul'da düzenleyecekleri türban gösterilerine, aşırı sol örgütler ile PKK'nın da destek vereceğini belirledi. İBDA/C'ye yakın Akademya Dergisi'nin son sayısında da bu desteği ortaya koyucu ifadelere yer verildi.

İrtica, aşırı sol ve bölücü unsurların bir kısmının tek başlarına devlet karşısında yeterli gücü bulamadıkları, bu nedenle de bir süre bazı alanlarda ortak hareket etme kararı aldıkları bildirildi.

Bomba korkusu türban eylemini bitirdi

KILIK kıyafet yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nden dün de içeriye alınmayan bir grup öğrenci, okul önünde oturma eylemi yaptı.

Sabah saatlerinden itibaren derslere girmek için Göztepe Kampusu'na gelen sakallı, uzun saçlı ve türbanlı öğrenciler, kapıdaki görevliler tarafından kılık kıyafet yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle içeriye alınmadı. Okula giremeyen yaklaşık 100 kişilik grup, giriş kapısının karşısındaki Fakülte Otobüs Durağı'nda protesto amacıyla oturma eylemi başlattı.

ERKEKLER DAĞITILDI

Grup içindeki erkek öğrenciler polis tarafından dağıtılırken, kız öğrencilerin gözaltına alınmasından vazgeçildi.

Alkışlarla okul yönetimini protesto eden kız öğrenciler oturma eylemi sırasında ‘‘Eğitim hakkımız engellenemez’’ ve ‘‘Direniş, adalet, özgürlük’’ şeklinde slogan attılar.

Bu arada, basın mensuplarına açıklama yapmak isteyen Sabri Yavuz, eşinin de türban eylemine katıldığını belirtti. Destek vermek istediğini söyleyen Yavuz, gözaltına alındı.

SAHİPSİZ ÇANTA

Eylem sürerken otobüs durağında bulunan sahipsiz spor çanta heyecan yarattı. Eylemciler uzaklaştırıldıktan sonra olay yerine çağrılan bomba uzmanları, göstericilerin daha da uzaklaşmasını istedi. Bunun üzerine eylem sona erdirildi.

Bomba uzmanlarının titizlikle açtığı çantadan elbise çıktı. Bu sırada olay yerine gelen çantanın sahibi, İstanbul'a yeni geldiğini belirterek, ‘‘Çantam kalabalık olduğu için çalınmaz diye bıraktım. İşlemleri halletmek için üniversiteye girdim’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!