DTP'li Türk'ten Atatürk övgüsü

Güncelleme Tarihi:

DTPli Türkten Atatürk övgüsü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 14:45

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, küresel krizin artarak yayıldığını belirterek, “Askeri harcamalar, dağa taşa atılan bombaların maliyeti, 70 milyon insanın mutfağına yansımış olsaydı, bugün Türkiye farklı bir yerde olurdu” dedi.

Haberin Devamı

Türk, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ü ölüm yıl dönümünde andığını belirterek, Atatürk'ün iç barışın sağlanması ve Kürt sorunuyla ilgili çalışmalarının olduğunu, ölümünden önce muhaliflerine yönelik genel af çıkardığını söyledi.

Türk, ABD'ye siyahi bir başkan seçildiğini anımsatarak, “Bu, siyahların, beyazların zaferi değil, demokrasinin zaferidir” dedi.

Etnik milliyetçiliğin, halkların düşmanı olduğunu ifade eden Türk, halkların kardeşliğini esas alan bir mantığın geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın alt-üst kimlik söylemlerinde bulunduğunu ileri süren Türk, “(Kürt yurttaşlarım) dediğimde bunların kimliğini ortaya koyuyor musunuz? Kürtlerin kimliğini, kültürünü güvenceye alın, bu farklılıkları zenginlik olarak kabul edin. Herkes, Türkiye Cumhuriyeti kimliğine bağlıdır, bunu kabul ediyoruz. Biz, tek tip bir topluma karşıyız. Bu bayrak hepimizin. Bayrağı, ortak değer olarak ele almak lazım. Böyle ele alırsak sorunların birçoğunu çözmüş oluruz. Ortak aklı ortaya koyabilirsek, diyalog ortamını sağlayabilirsek 72 milyonun ortak geleceğini sağlarız. Sonuçta bu ülke hepimizindir. Ortak gelecek kurma şansımızın her zaman olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anayasanın 66. maddesindeki Türk Vatandaşlığı tanımının değiştirilmesini isteyen Türk, “Türkiye Cumhuriyeti'nin üst kimlik olduğuna inanıyoruz. Tek bayrak altında birlikte yaşamaya itirazımız yok. Önemli olan nasıl bir yurttaşlık? Alt-üst kimlik nedir?” diye sordu.

Ahmet Türk, küresel krizin her geçen gün yayıldığını belirterek, “AKP, finans aktarımı yerine zamlarla mali krizi aşmaya çalışıyor” dedi.

Doğalgaza gelen zammı eleştiren Türk, yakın zamanda elektrik ve gıda ürünlerine de zam yapılacağını, enflasyonun koalisyon hükümetleri dönemindeki seviyeye yükseleceğini ileri sürdü.

Bölgelerde kömür dağıtılmasına karşı çıkan Türk, “AKP'nin gündeminde yoksulluk, açlık, yaşama hakkı gibi konular yok. Gündemlerinde, kendilerini sağlama alma mantığının olduğunu görüyoruz. Halkın tepkisini gidermek için sadaka dağıtıldığını görüyoruz. Bölgede 70 milyon ton bedava kömür dağıtılıyor. Seçime yönelik bir anlayış. Bu yardımları cebinden mi yapıyorsun. Devletin imkanlarını, kendi yerinizi korumak için kullanıyorsunuz” diye konuştu.

“DAĞA TAŞA ATILAN BOMBALARIN MALİYETİ...”

85 yıllık Cumhuriyet'in dışa bağlı sermayenin ve tekellerin kontrolü altında olduğunu ileri süren Türk, şöyle devam etti:
“Bu tablonun sorumlusu, önceki ve bugünkü siyasi iktidarlardır. Hükümet sözcüsü, Türkiye'nin, 1984'ten bu yana çatışmalara 1 trilyon dolar harcama yaptığını ifade etmiştir. Aslında bu, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı krizin nedenini ortaya koymaktadır. Bu askeri harcamalar, dağa taşa atılan bombaların maliyeti, 70 milyon insanın mutfağına yansımış olsaydı, bugün Türkiye farklı bir yerde olurdu. Savunma bütçesi her yıl artmaktadır. Ülkenin kaynakları, sağlıktan, eğitimden, kamu yatırımlarından kesilmekte, savunma giderlerine aktarılmaktadır. Bu da krizi tetiklemektedir. Görüyoruz ki dünyada sağlık ve milli eğitim bütçeleri büyüdükçe Türkiye'de tersi gelişmeler oluyor. İşte krizin esas nedeni budur. Türkiye'nin ekonomik krizi yara almadan atlatması için, savaş ekonomisine son verilmelidir.”

Haberin Devamı


Türk, hızla yolsuzlukların üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, AK Parti'nin asıl gündeminin yoksullukla mücadele olması gerektiğini savundu.

DTP Genel Başkanı Türk, son günlerde 125 DTP'linin tutuklandığını kaydederek, “Elbette, özgürlüğü, demokrasiyi savunmanın bir bedeli vardır. İşte bizler bu bedeli ödüyoruz, savaşın sona ermesi için bu bedeli ödemeye devam edeceğiz. Bizleri, tehdit ederek, sindirmeye çalışarak, belli bir kalıba, bir düzene sokmaya çalışmak yanlıştır. Geçmişte biz bunun faturasını ödedik. Bizi terbiye edemezsiniz. Gerekirse bir kez daha fatura öderiz” diye konuştu.
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de Grup Toplantısı sonrası partililere hitap etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!