DTP'den tezkere tepkisi

Güncelleme Tarihi:

DTPden tezkere tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 13:06

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sınır ötesi operasyon izni verilmesi için TBMM’nin toplantıya çağrılacağı tartışmalarına, DTP ve bağımsız milletvekillerinden tepki geldi.

Haberin Devamı

DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak, Konya Bağımsız Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Akın Birdal,  tezkere tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.

MÜDAHALE BİRLİKTE YAŞAMA İRADESİNİ ZEDELER

Selma Irmak, “Sınır ötesi operasyon ve Kuzey Irak’a müdahaleyi çok kaygı verici olarak görüyoruz. Bunun iç politika malzemesi haline getirilerek, birkaç oy almak için yapıldığını biliyoruz” dedi. Gündeme getirilen olası tezkere için çok ciddi endişeleri olduğunu ifade eden Irmak, getirilmeye çalışılan tezkereyle 1 Mart Tezkeresi’nin rövanşının alınmak istendiğini iddia etti. Irmak, “Bu tezkereyi getirmeye çalışanlar ve bu konudaki tutum sahipleri, Türkiye’yi bölgesel bir savaşın temsili konumuna getireceklerdir. Operasyonla bölgesel bir savaşın ortasında, batağın ortasında kalınacaktır” diye konuştu. Irmak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Operasyon PKK’ya karşı değil, Kuzey Irak’taki Kürt oluşumuna karşı bir operasyondur. Böyle bir operasyon yapılması veya böyle bir tutumun dile getirilmesinin asıl amacı, Kuzey Irak’taki Kürtler ile Türkiye’deki Kürtlerin duygu birliği yaşamasıdır. Ama asıl biz bu tezkereyle bu kaygının ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Biz DTP olarak uyarıyoruz, Kuzey Irak’a bir müdahale Türkiye’de birlikte yaşama iradesini zedeleyecektir. Bu tarihte hesabı verilemeyecek bir sorumsuzluktur. Böyle bir politika Türkiye’yi geri dönülmez bir noktaya getirir.”

KAMPLAŞMAYI ARTIRIR

DTP’nin desteklediği adaylar arasında yer Konya Bağımsız Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen, “Operasyon ve Öcalan’ın idamı konusuna siyaseti kilitlemek, toplumda nefret ve kamplaşmayı artırmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır” dedi. Bilgen şunları söyledi:

“Özellikle Irak’ta akrabaları bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sınır ötesi operasyon konusunda taşıyacakları haklı kaygılar gözardı edilerek, Irak’taki yönetime karşı sergilenen aşağılayıcı yaklaşımlar Türkiye’nin iç barışını da zedeleyecektir. 23 Temmuz ve sonrasında Türkiye’nin önüne ayak bağı olacak yaklaşımlardan kaçınılması gerekir ve özellikle sınır ötesi operasyonun kazandıracağı birkaç puanlık milliyetçi oylara sahip olabilmek ve bir miktar daha fazla milletvekili alabilmek için sergilenen tutum, sorumsuz ve hesapsız bir siyaset anlayışını yansıtmaktadır.”

SEÇİME GÖLGE DÜŞÜRÜR

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Akın Birdal ise konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

Seçim öncesinde yurt dışına operasyonun gündeme getirilmesini doğru görmüyorum, seçimlerin demokratikliği üzerinde gölge düşüreceğinden kaygı duyuyorum. Yüzde 10 ülke barajı ve bağımsız adayların seçilmesinin önünde zaten bir çok engel var, bu yeni bir engel ortaya çıkaracaktır. Umuyorum seçimlere kadar böyle bir karar alınmaz, Meclis bu nedenle toplanmaz ve sonrasında toplansa da böyle bir karar çıkmaz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!